Sisusta

SISUSTA | VIVI WIHANTO |

Kotikäynti: Löytöpullot iskivät kipinän muutokseen Maskussa

Hakuloiden kodissa sisustus meni uusiksi, kun vintiltä löytyi vanhoja lasipulloja. Niiden ympärille stailattiin rosoinen ja rouhea kokonaisuus.

Maskussa asuvalla Hakulan perheellä on kokemusta isoista rakennusprojekteista. Joni ja Teija Hakula ovat yhdessä saaneet pystyyn jo kolme omakotitaloa ja yhden kesämökin.

Viimeisin kodeista valmistui vuonna 2003 Maskun Piuhaan.
– Visioimme mielessämme Kannustalon Rauhalan tyyppistä perinnetaloa. Arkkitehti piirsi meille kodin juuri toiveidemme mukaan. Etsimme sopivaa tonttia pitkään, sillä halusimme omaa rauhaa ja paikan, jossa ei tarvitsisi olla ihan naapurin kyljessä kiinni. Ja näin päädyimme Piuhaan, Teija kertoo.

Hakuloiden kodissa sisustus on aina ollut Teijan vastuulla. Vuosien aikana maku on vaihtunut rouheampaan ja modernimpaan suuntaan. Jos kodin tyyli oli ennen ränsyilevä ja maalaisromanttinen, niin nyt Teija on halunnut tuoda sisustukseen särmää, ruostetta ja rosoista ilmettä.
– Sisustuksessa tykkään yhdistellä vanhoja esineitä ja ihan uusia, moderneja huonekaluja. Tekstiilit vaihdan usein sesongin mukaan, mutta ostan harvoin mitään uutta. Viime aikoina olen tehnyt kivoja löytöjä vanhempien vintiltä.

Tekstiilit vaihdan usein sesongin mukaan, mutta ostan harvoin mitään uutta.

Lapsuudenkodistaan Teija löysi esimerkiksi vanhat isot lasipullot. Aikanaan niissä säilytettiin AIV-liuosta, jota toimitettiin maanviljelijöille. Myöhemmin Teijan vanhemmat käyttivät pulloja kotikaljan käymisastioina. Jokaisessa vanhassa pullossa on oma sävynsä.

Vaikka yli kymmenen vuotta sitten rakennettu koti näyttääkin uudelta, on aika jättänyt jälkensä kodin pintoihin. Rakennusvaiheessa laitetut tapetit, lattiat ja maalipinnat tuntuivat Teijasta jo niin kulahtaneilta, että kodin myyminen tuntui ainoalta vaihtoehdolta.

Vintiltä löytyneet lasipullot muuttivat kuitenkin suunnitelmia.
– Pulloista tuli heti lempiesineitäni, ja niistä lähti idea koko alakerran muutokseen, Teija kertoo.

Ruokapöydän takana oleva valokuva äidin isoisästä on Teijalle vanhoista esineistä rakkain. Valokuva on edelleen alkuperäisessä kehyksessään. Ruokapöydällä oleva vanha taikinavakka on lainassa ystävältä. Teija haluaisi itselleen samanlaisen, mutta vähän pienemmän.
Ruokapöydän takana oleva valokuva äidin isoisästä on Teijalle vanhoista esineistä rakkain. Valokuva on edelleen alkuperäisessä kehyksessään. Ruokapöydällä oleva vanha taikinavakka on lainassa ystävältä. Teija haluaisi itselleen samanlaisen, mutta vähän pienemmän.

Omat ideat eivät kuitenkaan ihan riittäneet. Apuun riensi ystävä, Villa Puomi -nimistä blogia pitävä Hanna Leino. Nelisen tuntia kestävän stailausillan aikana kotiin luotiin täysin uusi ilme, jossa hyödynnettiin suurimmaksi osaksi Teijalta löytyneitä vanhoja esineitä, kuten vanhoja Riihimäen lasitölkkejä.

– Usein kotiin saadaan ihan oma tunnelmansa jo pelkkiä olemassaolevia tavaroita uudelleen järjestämällä. Kannattaa penkoa vinttejä ja varastoja, joista saattaa löytyä paljon unohtuneita asioita. Eletyn elämän näkyminen sisustuksessa on mielestäni tärkeää, Friendtexin Once home -kodintekstiilimalliston parissa työskentelevä Hanna Leino kertoo.

Olen onnistunut tehtävässäni, jos perhe löytää kodistaan stailauksen jälkeen sellaisen tunnelman, jossa on hyvä olla.

Leino matkustaa paljon työssään, seuraa blogeja ja Instagramia sekä lukee sisustuslehtiä. Kun trendien ja tyylien haistelu on osa työtä, tekee hän stailauksia ystävilleen omaksi ilokseen ja harrastuksekseen.
– Olen onnistunut tehtävässäni, jos perhe löytää kodistaan stailauksen jälkeen sellaisen tunnelman, jossa on hyvä olla. Jo ihan pienillä asioilla voi saada paljon hyvää aikaan.

Omassa kodissaan Teija Hakulalle tärkeintä on kodikkuus. Pelkkä materia ei kuitenkaan tee kotia, vaan koko perhe ja yhdessä vietetyt hetket luovat tilaan oman tunnelmansa. Koti ei saa olla liian kliininen, vaan elämisen maku pitää näkyä kaikkialla.

Uuden stailatun sisustuksen myötä kodin myyntiaikeet eivät ole enää ajankohtaisia. Siltikään perhe ei ole saanut vielä rakentamisesta tarpeekseen.
– Ehkä yksi kivitalo pitää vielä tämän elämän aikana rakentaa. Ja mielellään tänne Maskuun, Teija Hakula hymyilee.

Teijan blogi löytyy täältä.
 
Täällä asuvat

  • Teija Hakula, 42, tiedottaja
  • Joni Hakula, 46, yrittäjä
  • Lapset Aada, 11, ja Arttu, 7

 
Talo

  • Sijaitsee Maskun Piuhassa.
  • Kodissa on 200 neliötä kahdessa kerroksessa. Pihaa on 6 000 neliön verran.
  • Kodin näyttävimmät elementit ovat mansardi-katto, parvekkeet molemmin puolin taloa sekä iso terassi.

 
Parasta kodissamme

”Oma perhe ja kodikas tunnelma. Koti on meille viihtyisä pesä, jossa kaikkien on hyvä olla.
Meille mieluisin tunnelma syntyy uutta ja vanhaa yhdistelemällä. Vanhoissa, suvulta perityissä tavaroissa on takana kiinnostavia tarinoita. Tuntuu kiehtovalta ajatella, että nyt koristeena toimivat esineet ovat joskus olleet arkisessa käytössä. Toivottavasti lapsemme osaavat vielä joskus arvostaa näitä aarteita ja vaalivat niitä rakkaudella.”
 

Kommentoi