Sisusta

SISUSTA | ANNAMARI NURMINEN |

Kotikäynti: Hirvensalon villAmassa on pehmeää ja betonista

Kari Leinon ja Anne-Maarit Alho-Leinon perheen betonista rakennettu villAma-talo on lämminhenkistä minimalismin juhlaa.

Harmaa, kuutiomainen, isoikkunainen talo seisoo hirvensalolaisessa metsämaisemassa kuin monumentti. Rakennus ei varsinaisesti kutsu astumaan sisään, mutta heti eteisestä alkaen se kuitenkin sulkee syliinsä. Tässä kodissa harmaa onkin yllättäen lämmin sävy.

Sisääntulijaa tervehtii Knollin valmistama Wassily-tuoli ja veistosmainen portaikko. Kari Leinon ja Anne-Maarit Alho-Leinon sekä heidän tytärtensä koti on kuin taideteos. Harmoninen, rauhallinen ja pelkistetty.

Betonitalo on minimalismin juhlaa, sillä kodissa ei ole mitään ylimääräistä. Tunnelman kruunaavat tarkoin valitut klassikkokalusteet.
– Kari on kovin ehdoton näissä muotoiluun ja arkkitehtuuriin liittyvissä asioissa, sanoo Anne-Maarit naurahtaen.

Kari Leino työskentelee Martelassa tuotepäällikkönä. Hän on suunnitellut itse talon kaikki sisätilaratkaisut ja monet sisustusyksityiskohdat. Talon on piirtänyt arkkitehtitoimisto Sigge Oy:n Pekka Mäki.

VillAman kolmas kerros on kokonaan yhtenaistä tilaa. Kodin viihde-elektroniikka on piilotettu seiniin ja paikalleen valettuun tasoon. Ellipsin mallinen Vitran valmistama ETR-sohvapöytä on myös Charles ja Ray Eamesin suunnittelema. Harmaata betonipintaa pehmentää lämminsävyinen tammilattia.
VillAman kolmas kerros on kokonaan yhtenaistä tilaa. Kodin viihde-elektroniikka on piilotettu seiniin ja paikalleen valettuun tasoon. Ellipsin mallinen Vitran valmistama ETR-sohvapöytä on myös Charles ja Ray Eamesin suunnittelema. Harmaata betonipintaa pehmentää lämminsävyinen tammilattia.

Talon nimi juontaa Anne-Maaritin lempinimestä. Alvar Aalto nimesi talonsa Villa Maireaksi, Leinojen talon nimeksi tuli villAma.

Rakennus on kirjaimellisesti betonia. Sisältä ja ulkoa. Leinot kertovat, kuinka juuri ennen muuttoa taloon ensimmäistä kertaa tullut rakennusmies oli kauhistellut muille työmiehille, miten näin keskeneräiseen taloon voi kukaan muuttaa. Seinäpinnatkin vielä pelkällä betonilla.
– Pitkin matkaa saimme vakuutella, että nämä seinät tosiaan jäävät tällaisiksi, Anne-Maarit ja Kari kertovat.

Talon laadukkaasta toteuttamisesta ovat vastanneet talon avaimet käteen -periaatteella rakentanut Rakennusurakointi S.Tikakoski Oy sekä betonielementit toimittanut Betoniluoma Oy.
Leinojen talo oli mukana vuoden 2013 Suomen kaunein koti -kisan finaalissa, ja se sai kunniamaininnan samana vuonna Vuoden betonirakenne -kisassa.

Leinot ostivat tontin ystäviltään, jotka asuvat aivan naapurissa. Kun Kari Leino antoi ajatuksen betonitalosta muhia, hän tiesi tarkalleen, ettei halua modernia taloa. Hän toivoi kodista ajatonta paitsi materiaaleiltaan myös muotokieleltään.
– Minä ajattelin, että tämän talon täytyy näyttää hyvältä vielä 50 vuoden päästäkin, hän sanoo ylpeänä.

Kun maailma on niin täynnä ärsykkeitä, tällainen minimalismi rauhoittaa.

Talo on rakennettu suurelementeistä, jotka on tehty Pohjanmaalla. Vain välipohjat on valettu paikoillaan. Perheen isä olisi halunnut, että talo kokonaisuudessaan valetaan paikan päällä, mutta se osoittautui liian kalliiksi vaihtoehdoksi.

Projekti vei kolme vuotta, rakentaminen yhdeksän kuukautta.
– Mitään en tekisi toisin.

Kari Leinon perfektionistinen lähestymistapa näkyy koko talossa. Kaikki sähköasennukset on suunniteltu elementtivaiheessa niin, että yhtään lattialla kiemurtelevaa johtoa ei talossa näy.

Katto- tai lattialistoja ei ole ja viihde-elektroniikka sekä kodinkoneet on piilotettu visusti yhtenäisten kaappitilojen taakse. Jopa televisio on upotettu betonielementteihin.

Kari Leino kertoo, että hän on itse maalannut jokaisen kattovalaisimen alumiinikehyksen, koska hän halusi niiden sävyn vastaavan harmaan akustiikkakaton sävytystä.
– Kun maailma on niin täynnä ärsykkeitä, tällainen minimalismi rauhoittaa, hän perustelee.

Talossa ei tosiaan ole monta taulua tai koriste-esinettä. Televisiotason päälle päässyt Tom Dixonin Spin-kynttilänjalka on harvoja poikkeuksia.

Kodin kaapistot ovat kaikki yhtenäisiä, myös kattomateriaali on sama läpi koko talon. Väliovia on vähän ja nekin vähät ovat kaikki liukuovia. Avokeittiössä ei ole yläkaappeja laisinkaan. Harmonia edellyttää niukkuutta.
– Tällainen ympäristö ei kestä monia esineitä, Kari Leino sanoo.

Jean Prouvén puhdaslinjainen valaisin on keittiön katseenvangitsija. Keittiössä ei ole laisinkaan yläkaappeja. Kiinteät tasot on käsitelty Lattiamies Oy:n betonipinnoitteella.
Jean Prouvén puhdaslinjainen valaisin on keittiön katseenvangitsija. Keittiössä ei ole laisinkaan yläkaappeja. Kiinteät tasot on käsitelty Lattiamies Oy:n betonipinnoitteella.

 
3 x meidän koti

  • Minimalistinen ja laadukas arkkitehtuuri.
  • Kodikas tunnelma, vaikka betoni onkin vallitseva materiaali.
  • Suurista ikkunoista sisälle tulviva kaunis luonto; kallioinen ja merellinen maisema.

 
Täällä asuvat

  • Kari Leino, 48
  • Anne-Maarit Alho-Leino, 51
  • Tytär Nora, 17
  • Toinen tytär Mona, 20, on jo muuttanut pois kotoa.

 
Talo

  • Sijaitsee Turun Hirvensalossa. Siinä on 182 neliötä, ja se on kolmikerroksinen.
  • Talon on piirtänyt arkkitehtitoimisto Sigge Oy:n Pekka Mäki.
  • Sisustus ja interiööri ovat asukkaiden itsensä suunnittelemia.

 

Kommentoi