Sisusta

SISUSTA | VIVI WIHANTO |

Kotikäynti: Grafiitinharmaa kaksio Liedossa

Teollisuusrakennuksen toimistoon syntyi persoonallinen ja ennen kaikkea asukkaan toiveet täyttävä koti.

Lietolaisen Aleksi Rusin koti ei ole mikään perinteinen kerrostalokaksio. Vielä parisen vuotta sitten asunnon paikalla sijaitsi teollisuushallin toimistotiloja.

Kun Rusille ehdotettiin ensimmäisen oman kodin tekemistä toimiston paikalle, oli hänen vastauksensa ehdoton ei.
– Kun aloin käydä läpi Turun alueen vuokratarjontaa, mieleni muuttui. Tähän tilaan sain räätälöityä itselleni juuri toiveideni mukaisen kodin. Olen tehnyt kaiken itse väliseinistä alkaen, osan myös isäni avustuksella, vanhempiensa rakennusyrityksessä jo nuoresta pojasta asti mukana ollut Rusi kertoo.

Ensimmäiseen omaan kotiin kannettiin muuttolaatikot keväällä vuonna 2013. Pinnat ovat muokkautuneet oman näköisiksi hiljalleen: olohuoneen betonia muistuttavan seinän Rusi maalasi mineraalimaalilla viime vuoden syksyllä, kun taas keittiön musta seinä sai inspiraationsa heinäkuun helteillä.

Olen ollut tyytyväinen kaikkiin tekemiini päätöksiin.

Kotinsa suunnittelussa Rusi haluaa sekoitella erilaisia materiaaleja ja struktuureja. Esimerkiksi olohuoneesta löytyy niin kivilaattaa, rouheaa betonia kuin pehmeää paneeliseinääkin.
– Ensimmäistä omaa kotia on ollut yllättävän helppo sisustaa. Olen ollut tyytyväinen kaikkiin tekemiini päätöksiin. Ennen projektin alkamista tein tilasta tosi paljon erilaisia suunnitelmia ja poimin netistä satoja inspiraatiokuvia. Niitä yhdistelemällä löysin itselleni sopivan tyylin.

Rusi suosii sisustuksessa harmaan eri sävyjä. Väriä kokonaisuuteen hän tuo kasveilla ja tekstiileillä, jotka vaihtuvat vuodenaikojen mukaan.

Tällä hetkellä kodin värikkyys luodaan raikkaalla mintunvihreällä. Särmää mukaan tuo myös trendikäs kupari.
– Isompia sisustushankintoja mietin pidempään, mutta ostan silti uutta tasaiseen tahtiin. Tykkään myös hyödyntää vanhoja esineitä sisustuksessa ja tuunailla niille ihan uusia käyttötarkoituksia. Esimerkiksi yöpöytäni on löytö täältä teollisuusalueelta. Työpöydän yläpuolella oleva teline on vanha raudoitusverkko, ja kuparisen kynttilänjalan osat olen hankkinut rautakaupasta, Rusi listaa.

Lahjakkaan nuoren miehen kotiin pääsee kurkkimaan myös hänen pitämänsä blogin kautta. Rusi aloitti bloggaamisen jo vuonna 2009, mutta vasta oman kodin remontin myötä blogi on muuttunut sisustuspainotteiseksi.

Grafiitinharmaassa kaksiossa -blogi on kerännyt jo yli tuhat rekisteröitynyttä lukijaa, ja klikkauksia kuukaudessa kertyy noin 30 000 verran.
– Muistutan kuitenkin aina, että blogi on minulle vain ja ainoastaan harrastus. Kirjoitan ja kuvaan silloin, kun tulee sopiva fiilis. En halua uhrata blogille koko elämääni.

Olohuoneen betoninnäköisen seinän Aleksi maalasi mineraalimaalilla. Kaikki kodin johdot on piilotettu katseilta.
Olohuoneen betoninnäköisen seinän Aleksi maalasi mineraalimaalilla. Kaikki kodin johdot on piilotettu katseilta.

 
Täällä asuu

 • Aleksi Rusi.
 • 21 vuotta.
 • Työskentelee rakennusalalla.

 
Parasta kodissani

 • Itse suunniteltu, avara, valoisa ja toimiva pohjaratkaisu. Asunto on juuri sopivan kokoinen ja isot ikkunat tuovat runsaasti valoa.
 • Mieluisat, laadukkaat ja ajattomat huonekalut, jotka kulkevat mukanani varmasti pitkään.
 • Tunnelma on kodissani tärkeintä. Syysiltaisin sitä tuovat tarkkaan mietitty valaistus, rento taustamusiikki ja biotakan elävä tuli.

 
Aleksin vinkit persoonalliseen sisustukseen

 • Tekstuurit. Erilaisia materiaaleja yhdistämällä saa aikaan mielenkiintoisen, eloisan kokonaisuuden. Teollisessa tyylissä yleisin materiaali on metalli. Rouheat pinnat ovat oleellisia, kaiken ei tarvitse olla viimeisteltyä ja tasaista. Korostaminen on peittämistä ja piilottamista tärkeämpää.
 • Hillityt värit. Maanläheiset sävyt avainasemassa, kodikkuutta ja lämpöä tuovat huonekalut, piensisustus, tekstiilit ja matot.
 • Keksi tavaroille uusia käyttötarkoituksia ja poikkea perinteisistä kaavoista. Yhdistele uutta ja vanhaa. Kodin persoonallisuus syntyy omista ideoista, sitä ei saa valmiina kaupan hyllyiltä.
 • Selkeä järjestys on tärkeintä kodissa kuin kodissa. Kaiken ei tarvitse olla esillä samaan aikaan. Unohda symmetria, yhdistele erikokoisia ja -muotoisia esineitä ja järjestä ne ryhmiin.
 • Uskalla tehdä ja kokeilla. Kerää inspiraatiokuvia ja poimi niistä talteen parhaimmat ideat. Pienilläkin muutoksilla on suuri vaikutus.

 

Kommentoi