Sisusta

SISUSTA | MERVI LUOTONEN |

Kirja: Käpypitsin paluu

Suuri käpypitsikirja -teos opettaa tekemään pitsiä vuosisatoja vanhalla käpyily-tekniikalla. Kirjan kirjoittaja Eeva Talts on Viron kokeneimpia pitsintekotaidon opettajia.

kapypitsi2

Omat parhaat oppinsa hän on saanut nyt 92-vuotiaalta äidiltään Aliide Vôlliltä.
– Hänen ohjenuoransa oli, että kaikkia tekniikoita pitää kokeilla, jotta tietäisi ja osaisi valita niistä omansa, Talts kertoo kirjassa.

Eeva Talts on hurahtanut pitseihin, koska hänen mukaansa niissä korostuvat esiäitiemme viisaus ja luovuus. Käpypitsi sopii koruihin sekä vaatteiden ja kodintekstiilien koristeeksi.

Talts teki Suuren käpypitsikirjan sekä pitsitöiden aloittelijoille että jo pitempään käpypitsiä harrastaneille. Teoksessa pääpaino on tekniikoiden ja työtapojen oppimisessa.

Opaskirjalle on ollut tarvetta, sillä käpyily eli frivolité on nousussa käsityöharrastajien joukossa. Käpypitsin tiedetään olleen tunnettu esimerkiksi Englannissa jo 1600-luvulla.

Käpypitsin teossa perustyövälineenä on sukkulamainen käpy. Niitä tuodaan ulkomailta, mutta niitä voi valmistaa myös itse. Materiaalina käytetään esimerkiksi puuta, luuta, sarvea ja muovia.

Useimmiten sen pituus on viisi senttiä. Apuvälineeksi tarvitaan virkkuukoukku. Taltsin ensimmäisten käpyjen raaka-aineena oli muovinen viivoitin.

Monia pitsejä voi käpyillä yhdellä kävyllä, mutta yleensä tarpeen on kaksi, ja moniväristen pitsien käpyilyssä kolme tai useampikin käpy.

Eeva Talts: Suuri käpypitsikirja. Vironkielinen alkuteos Suur pitsiraamat: Süstikpits. Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 144 s.
 

Kommentoi