Sisusta

SISUSTA | TS-STT |

Habitaren EcoDesign-erikoisnäyttely keskittyy tuotteen elinkaareen

Habitare-sisustusmessujen EcoDesign-erikoisnäyttelyn teemana on tänä vuonna elinkaariajattelu. Näyttelyssä esitellään noin 60 suunnittelijan työt.

Näyttely kiinnittää huomion suunnittelijan avainrooliin, sillä ympäristön kannalta tärkeimmät päätökset tehdään tuotteen suunnitteluvaiheessa. Habitare järjestetään Messukeskuksessa 10.–14.9. Messut ovat avoinna ammattilaisille 10.-11.9. ja yleisölle 11.-14.9.

Muotoilijoiden tehtävänä oli suunnitella tuote, jossa on huomioitu elinkaari aina suunnittelun alkuvaiheesta käytöstä poistoon asti. Suunnittelutyön kriteereinä olivat mahdollisimman ekologinen valmistus ja materiaalivalinnat, pakkaus ja logistiikka, käyttö, huollettavuus ja kierrätettävyys. Tärkeässä roolissa oli myös suunnittelijoiden tekemä ekoanalyysi oman työnsä ekologisuuden toteutumisesta.

EcoDesign-erikoisnäyttelyssä on tänä vuonna mukana noin 60 suunnittelijaa ja noin 65 työtä. Mukana on paljon nuoria suunnittelijoita ja opiskelijoita. Näyttelyssä on esillä huonekaluja, valaisimia ja erilaista esineistöä. Uudenlaista näkökulmaa elinkaariajatteluun tuovat muun muassa pöydälle sijoitettava matokomposti ja hyönteisterraario.

Näyttelyn kuraattoriksi on tänä vuonna kutsuttu suomalaisarkkitehti Marco Casagrande. Casagranden työt ja opetus liikkuvat arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin, ympäristötaiteen ja ekologisen kaupunkisuunnittelun välillä, ja yhteisenä nimittäjänä on monitieteellinen näkemys rakennetusta ihmisympäristöstä osana luontoa.

Casagrande voitti viime vuonna arvostetun European Prize for Architecture 2013 -palkinnon.

Casagrande valitsee parhaiten näyttelyn kriteerit täyttävän työn, jonka suunnittelija palkitaan 5 000 euron arvoisella tunnustuspalkinnolla. Palkinto voidaan jakaa myös useamman suunnittelijan kesken. Palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Casagrande nähdään Habitaressa myös toisessa roolissa. Hänen suunnittelemansa Paracity kaupunkirakennekonsepti esitellään ensimmäistä kertaa yleisölle Habitaressa.

Samanaikaisesti Habitaren kanssa järjestetään myös antiikin, vanhan taiteen ja vintagen myyntitapahtuma Antiikki, nykytaiteen ArtHelsinki sekä valaistusalan ValoLight.

Tapahtuman aikataulut löytyvät Habitaren nettisivuilta.
 

Kommentoi