Sisusta

SISUSTA | Anne Kortela |

Epäsuora valaistus ja ledit yleistyvät kodeissa

Kunnon valaistus välttämätön kodin eri toimintojen sujumisen kannalta, mutta hyvällä suunnittelulla voi saada vielä ripauksen lisämukavuutta ja tunnelmaa.

Turkulainen valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo suosii valaistuksessa epäsuoraa valoa. Se tarkoittaa valaistusta, jossa varsinainen valonlähde ei näy, vaan ainoastaan sen tuottama valo. Hän ei pidä pistemäisistä kohdevaloista, koska ne aiheuttavat helposti häikäisyä.
– Häikäisy on valaistuksen suurin ongelma. Aiemmin oli tapana käyttää paljon halogeenilamppuja, joita upotetaan kattoon tai käytetään kohdevaloina. Niitä näkee edelleen, vaikka led-lamput ovat yleistyneet.

– Pistemäisten valojen ongelma on niiden suuntaaminen. Valo voi häikäistä osuessaan suoraan esimerkiksi hoitopöydällä makaavan vauvan silmiin tai heijastuessaan kiiltävästä pinnasta. Kohdevalo ei myöskään valaise kaikkia paikkoja. Yli kolme metriä korkeissa huoneissa kattoon upotettu valo ei myöskään yllä tarpeeksi alas valaistakseen riittävästi, Pekanheimo sanoo.

Seinähyllykköön upotetut päivänvaloledit riittävät valoksi televisiota katsellessa.
Seinähyllykköön upotetut päivänvaloledit riittävät valoksi televisiota katsellessa.

Toinen ongelma on hänen mielestään valon väri, joka tavallisimmin on keltainen.
– Se vääristää luonnollisia värejä. Sisustusvärit voivat näyttää erilaisilta kuin päivänvalossa, ja lumi näyttää keltaiselta. Lamppuja ostaessa kannattaisi vertailla niiden valoa liikkeessä. Jos valon värilämpötila on 2 700 kelviniä, valo on kellertävä. Valkoinen valo on 5 500 kelviniä eli täyden spektrin valo. Se vastaa päivänvaloa ja toistaa värit luonnollisina. Näkeminen helpottuu ja esimerkiksi lukeminen on siksi vaivattomampaa.

Laadukas led on edullisin

Pekanheimon mielestä valaistussuunnittelun pitäisi olla ihmiskeskeistä ja ottaa huomioon myös terveysvaikutukset. Työhuoneessa pitää olla riittävästi valoa, ja tarvittaessa voidaan käyttää työvaloa, mutta sielläkin epäsuora, silmiä säästävä valaistus voi riittää.

Kodeissa olisi tärkeää, että valoja voisi illan mittaan himmentää. Sininen valo estää melatoniinin eritystä, joten nukahtaminen voi vaikeutua. Yövalona punaista valoa antava led on hyvä, se ei vähennä unihormonin eritystä.

Suunnittelija pitää led-lamppuja parhaana valintana.
– Laadukas led-lamppu on edullisin vaihtoehto, koska se kestää vuosia ja kuluttaa hyvin vähän energiaa. Lisäksi valoa voi himmentää. Ledit eivät myöskään kuumene niin kuin halogeenilamput. Toistaiseksi niiden valikoima on kuitenkin paras erikoisliikkeissä. Marketeissa on tarjolla myös huonompilaatuisia lamppuja, joiden kestoikä voi olla laadukkaita lyhyempi, ja valon värilämpötiloissa ei yleensä ole paljon valinnanvaraa. Keltainen valo on edelleen yleisin.

Valaisimiksi Pekanheimo suosittelee esimerkiksi led-plafondeja ja -paneeleja, jotka valaisevat laajan alueen sekä ledinauhoja. Jos käytetään varjostimella varustettua valaisinta, vaalea väri on paras, koska se päästää eniten valoa läpi eikä muuta valon väriä.

Päivänvalon väriä

Paraisille uuden kotinsa rakennuttaneet Kari ja Eija Lönnblad ovat tyytyväisiä sen valaistukseen, jonka toteutti AD-Lux Oy. Se perustuu päivänvalon värilämpötilaan ja led-lamppuihin.

Katon rajassa kiertävistä led-nauhoista tulevan valon määrää pystyy helposti säätämään kaukosäätimellä. Illalla televisiota katsellessa valaistukseksi riittää hyllykön taustavalo. Ruokailtaessa tunnelmaa voi halutessaan muuttaa katossa olevalla lämminsävyisellä kohdevalolla.
– Olimme alun perin ajatelleet valolistoihin asennettavia loisteputkia, mutta ledit ovat hyvä valinta, ja katon kautta heijastuva epäsuora ei valaistus häikäise. Päivänvalolamput auttavat heräämään ja niiden valossa näkee hyvin lukea, Kari Lönnblad sanoo.

Paraisten saaristomaisemaa valaisevat lämminsävyiset pylväs- ja kohdevalot, koska alueen yleisestä ilmeestä ei haluttu poiketa. Valaistusta voi säätää kellokytkimellä, valoisuuden mittauksella ja liiketunnistimilla.
Paraisten saaristomaisemaa valaisevat lämminsävyiset pylväs- ja kohdevalot, koska alueen yleisestä ilmeestä ei haluttu poiketa. Valaistusta voi säätää kellokytkimellä, valoisuuden mittauksella ja liiketunnistimilla.

Liedossa toimiva PRTN-Sähkö suunnittelee valaistuksia pääasiassa pientaloihin. Yrittäjä Jouni Raittola on todennut, että valaistukseen kiinnitetään nykyisin paljon huomiota, ja monet asiakkaat ovat ymmärtäneet epäsuoran valaistuksen miellyttävyyden.
– Sitä käytetään esimerkiksi keittiössä. Kaapiston päälle voidaan laittaa ledinauha, joka valaisee tilaa epäsuorasti katon kautta, ja työtason yläpuolelle tulee toinen nauha. Nykyisin ei juuri muuta käytetäkään kuin ledejä, Raittola kertoo.

Hän käyttää ledeissä valkoista valoa, mutta myös muita värisävyjä esimerkiksi korostamaan haluttua kohtaa sisustuksessa. Olohuoneessa yleisvaloksi sopii ikkunan yläpuolelle sijoitettava ledinauha, joka heijastaa valoa katon kautta. Näin valo tulee samasta suunnasta kuin päivälläkin.
– Yleisvalo voi olla puhtaan valkoinen, esimerkiksi 4  000 kelviniä ja korostusseinän värilämpötila voi olla 3  000 kelviniä tai alle, esimerkiksi 2  700. Seinä tulee aivan toisella tavalla esiin, kun sen valaisee lämpimällä sävyllä. Esimerkiksi terrakotan värinen antiikkilaastilla pinnoitettu seinä näyttää hienolta lämpimässä valossa. Jos asunnossa on jokin erityinen kohta, kuten kaareva lasitiiliseinä, korostan sitä mielelläni.

Turvallisuussyistä portaat valaistiin päivänvaloledeillä.
Turvallisuussyistä portaat valaistiin päivänvaloledeillä.

Erilaisilla valoilla tilaa voidaan myös muuntaa eri käyttötarkoituksiin. Raittola on esimerkiksi suunnitellut asiakkaansa pesuhuoneeseen kahden kattovalaisimen ratkaisun, joista toisessa on sisäänrakennettuna kaksi eri tunnelmaa.

Kun tila toimii kodinhoitohuoneena, käytetään kirkkainta valoa, suihkuun mennessä himmeämpää valoa ja saunottaessa kynttilänvaloa muistuttavaa tunnelmavalaistusta.
– Hyvä valaistus ei edellytä kalliita valaisimia, vaan sen pystyy toteuttamaan kohtuullisin kustannuksin, kun valitaan oikeanlaiset valonlähteet, jotka sopivat kohteeseen parhaiten. Vaihtoehtoja on nykyään runsaasti, Raittola toteaa.

Yksi vastaus artikkeliin “Epäsuora valaistus ja ledit yleistyvät kodeissa”

  1. Ilkka Pekanheimo

    4000 K:n valo ei ole puhtaan valkoista, kuten usein virheellisesti sanotaan. 4000 K:n valo on aina kellertävää, kun sitä verrataan valkoiseen päivänvalolediin tai ulkovaloon. Se vääristää sisustuksen värit, esim. sininen muuttuu violetiksi ja punainen oranssiksi. Vasta 5500 K on puhtaan valkoista.

    On myös kerrottu, että esim. terrakotan värinen seinä näkyy hienolta lämpimässä valossa. Miksi sitten valitaan terrakotan väri, jos sitä halutaan vääristää lämminsävyisellä valolla. Miksei jo alunperin voisi valita sellaista terrakotan väriä seinään, joka ei muutu, kun siihen suunnataan päivänvalonkaltainen valo. Silloin seinässä olisi oikea väri myös päivällä, jolloin valoa ei sytytetä.
    Ilkka


Kommentoi