Rakenna

RAKENNA | Anu Välilä |

Väliseinä jakoi Toukolaakson kahtia

Toukolaaksoon kuljetaan nyt kahdesta ovesta. Talon keskelle rakennettu väliseinä jakaa entisen kansakoulun kahdeksi kodiksi.

Toukolaaksossa toteutettiin huhtikuussa remontin tähän asti mittavin projekti, kun talo halkaistiin kahtia rakentamalla asuntojen väliin paloseinä.

Uusien paloturvallisuussäädösten vuoksi seinän on kuljettava yhtenäisenä kaikkien kolmen kerroksen läpi eli kellarin lattiasta vesikatolle.
– Seinän valmistuttua uudet tilat tuntuivat aluksi aivan liian pieniltä, kun olimme tottuneet suuriin ja avariin luokkahuoneisiin. Mutta nyt kun mittasuhteisiin on tottunut, ratkaisu tuntuu sisustamisenkin kannalta oikealta. Ja ovathan nämä huoneet edelleen suuria. Kaksi entistä luokkahuonetta muodostavat aikaisempaa kotiamme suuremman tilan, Saana Sipilä sanoo.

Vanhan puulattian hiominen on ollut yksi remontin työläimmistä vaiheista. Muuton lähestyessä Olli Sallisella oli kiire saada tulevan keittiön ja ruokailutilan lattia valmiiksi.
Vanhan puulattian hiominen on ollut yksi remontin työläimmistä vaiheista. Muuton lähestyessä Olli Sallisella oli kiire saada tulevan keittiön ja ruokailutilan lattia valmiiksi.

Saana Sipilän ja Olli Sallisen asunnossa huonetilat alkavat hiljalleen hahmottua. Viime aikojen suurin urakka on ollut puulattioiden hionta. Lisäksi pariskunta on pinkopahvittanut seiniä.

Alkukesästä lähestyvä muutto pisti vauhtia remonttiin. Pariskunta muutti kesä-heinäkuun vaihteessa uuteen kotiinsa remontin keskelle.
– Olemme pysyneet hyvin suunnitelmissa. Tarkoitus on käyttää mahdollisimman paljon perinteisiä materiaaleja. Nyt pitäisi päättää maalisävyt, tapetit, laatat ja muut materiaalit, Saana ja Olli sanovat tutkiessaan perinnemaalivärikarttaa ja laattamalleja.

Pariskunta on hankkinut paljon vanhoja talon henkeen sopivia materiaaleja ja kalusteita. Löytöjä on tehty muun muassa roskalavoilta ja Facebookin purkutavarakirppikseltä, josta on löytynyt muun muassa vanhoja käyttämättömiä valokatkaisijoita ja ikkunoita.
– Emme ole vielä hankkineet kalusteita, sillä haluamme ensin nähdä tilat valmiina. Haluamme vanhoja ja spesiaaleja kalusteita, jotka sopivat uuteen kotiimme. Saana tosin teki uskomattoman löydön roskalavalta, josta mukaan tarttui Domus-tuoli, Olli Sallinen kertoo.

Haapasaaren ja Anderssonin keittiö on viimeistelyä vaille valmis. Puuseppä maalsi aidot 40-luvun yläkaapit ja teki samaan tyyliin sopivat alakaapit, työtason ja vetimet. Puuseppä toteutti myös puisen avohyllyn Haapasaaren suunnitelmien mukaan.
Haapasaaren ja Anderssonin keittiö on viimeistelyä vaille valmis. Puuseppä maalsi aidot 40-luvun yläkaapit ja teki samaan tyyliin sopivat alakaapit, työtason ja vetimet. Puuseppä toteutti myös puisen avohyllyn Haapasaaren suunnitelmien mukaan.

Rosita Haapasaari ja Matias Andersson ovat asuneet uudessa kodissaan jo pidemmän aikaa ja kotiutuneet hyvin. Myös remontti on edennyt jo pitkälle. Keittiö, olohuone ja kylpyhuone ovat pientä viimeistelyä vaille valmiit.

Remontti on edennyt omalla painollaan ja yllätyksiltä on vältytty. Kylpyhuonesuunnitelmiin tuli muutoksia aivan viime hetkellä, kun pariskunta päätti halkaista osan isosta tilasta vaatehuoneelle.
– Kylpyhuoneesta olisi tullut aika iso. Tämä oli hyvä ratkaisu ja saimme lisää säilytystilaa. Oli mahtavaa, kun saimme suihkun ja pesukoneen toimimaan. Olimme puoli vuotta ilman omaa kylpyhuonetta, joten näitä asioita oppi arvostamaan, Matias Andersson sanoo.

Pariskunta iloitsee myös keittiön onnistuneesta lopputuloksesta.
– Meillä ei ollut selkeää visiota lopputuloksesta vaan päätimme tehdä juttuja, jotka omasta mielestämme näyttävät kivoilta. Vanhat kaapit saavat usein aikaan mökkifiiliksen, mutta tästä tuli mielestämme oikein onnistunut, Rosita Haapasaari kertoo.

Keittiön yläkaapit ovat aidot 1940-luvun keittiönkaapit, jotka pariskunta kävi purkamassa Porista remontin tieltä viime syksynä. Puuseppä kunnosti yläkaapit ja rakensi samaan tyyliin sopivat alakaapit, työtason ja vetimet.
– Moni ajattelee, että puusepän tekemä keittiö tulee kalliimmaksi kuin valmiskeittiö, mutta se ei aina pidä paikkaansa. Mekin katselimme valmiskeittiöitä, mutta tämä oli paljon joustavampi vaihtoehto. Olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen, Matias Andersson sanoo.

Rosita Haapasaari (vas.), Olli Sallinen, Saana Sipilä ja Matias Andersson yrittävät ehtiä remontin keskellä myös rentoutua ja nauttia vehreästä pihasta.
Rosita Haapasaari (vas.), Olli Sallinen, Saana Sipilä ja Matias Andersson yrittävät ehtiä remontin keskellä myös rentoutua ja nauttia vehreästä pihasta.

Haapasaaren pitkä odotus päättyi vihdoin keväällä, kun hän sai avattua oman verhoomon kodin yhteyteen entiseen luokkahuoneeseen. Toiveena oli, että Verhoomo Kotosalla olisi avannut ovensa jo joulukuussa, mutta väliseinän rakennusluvan odottelu lykkäsi yrityksen perustamista.

Kodin tyyli jatkuu myös verhoomossa. Haapasaari kertoo, että hieno tila ja yli neljän metrin huonekorkeus innoittivat tekemään tilasta vähän fiinimmän verstaan. Puolipaneelia jatkettiin uuteen väliseinään ja tapetiksi valittiin Pihlgren ja Ritolan William Morris -tyylinen tapetti. Komeaa hirsiseinää jätettiin näkyviin ja kellastunut katto maalattiin valkoiseksi.
– Tämä on minun tilani, joten Matias saa tehdä toiseen luokkahuoneeseen oman tilansa, Rosita Haapasaari sanoo.

Haapasaaren ja Anderssonin puolella remontti etenee seuraavaksi makuuhuoneeseen ja eteiseen. Kesän aikana on myös tarkoitus kunnostaa talon katto. Ulkoverhoilun vuoro on sitten seuraavana kesänä.

Toukolaakson pihaa kunnostetaan hiljalleen. Viime syksynä perustettu kukkapenkki ilahduttaa joenpuoleisessa päädyssä.
Toukolaakson pihaa kunnostetaan hiljalleen. Viime syksynä perustettu kukkapenkki ilahduttaa joenpuoleisessa päädyssä.

Tästä on kyse

  • Talo on 101-vuotias entinen Ristimäen koulu Turussa. Koulutoiminta loppui 1988.
  • Turun kaupunki myi rakennukset 1990-luvun lopulla yksityiseen omistukseen. Asuinpinta-alaa on noin 300 neliötä.
  • Paritalon toisessa päässä asuvat muotoilijapariskunta Saana Sipilä ja Olli Sallinen. Toinen puolikas on verhoilija Rosita Haapasaaren ja kokki Matias Anderssonin sekä kissojen Svanten ja Donaldin koti.

Toukolaaksosta on upeat näkymät Aurajoelle. Pihan puita ja pensaita on karsittu sen verran, että asuntojen ikkunoista säilyy näkymä joelle.
Toukolaaksosta on upeat näkymät Aurajoelle. Pihan puita ja pensaita on karsittu sen verran, että asuntojen ikkunoista säilyy näkymä joelle.


Juttusarjassa seurataan Toukolaakson remontin etenemistä. Lue myös juttusarjan ensimmäinen ja toinen osa.

Kommentoi