Rakenna

RAKENNA | Simo Ahtee |

Uusia malleja putkiremonttiin

Kauanko putkiremontti kestää ja mikä siinä maksaa? Riippuu kohteesta. Tehokkaampia menetelmiä selvitellään, sillä tyhjäkäynti on yleinen ongelma. Turussa on käynnistymässä allianssimallilla toteutettava putkiremontti.

Isännöintiliiton mukaan putkiremontin eteen joutuu vuosittain 20 000 kerros- ja rivitaloa. Tahti vain kiihtyy sitä mukaa kun vanhojen talojen korjausvelkaa kurotaan kiinni. Yleensä kyse on noin 50 vuotta vanhoista kohteista.

Putkiremontteja on tunnetusti pidetty pitkäaikaisina ja asukkaita rassaavina prosesseina, joiden aikana suihkua ja wc:tä joutuu käyttämään viikkotolkulla jossain muualla kuin kotona.

Useimmiten remontin suunnittelu päätetään aloittaa putkistoissa huomattujen vuotojen vuoksi, mutta syynä ovat monesti myös esimerkiksi tukkeumat ja sakkaumat.

Putkiremontti alkaa jo kauan ennen varsinaista työmaavaihetta. Isännöintiliiton 2015 putkiremonttibarometrin perusteella remontin suunnittelusta sen käynnistymiseen kuluu aikaa keskimäärin 13 kuukautta. Remontin kestoon ja hintaan vaikuttavat monet seikat: korjaustavat ja laajuus, vanhojen putkien sijoittelu ja kunto ja niin edelleen.

On tyypillistä, että laajojen putkiremonttien yhteydessä taloissa pannaan samaan syssyyn esimerkiksi sähköt ja muuta tekniikkaa uusiksi.

”Mitä pienempiä huoneistoja sisältäviä taloja remontoidaan, sitä kalliimpia remontit ovat neliötä kohden.”

Urakoitsijan valinnassa aikataulut ovat tärkeässä roolissa, mutta suurimmat kysymykset liittyvät hintaan. Kiinteistöliiton syksyn 2016 korjausbarometrin mukaan putkistoremonttien hinnat ovat pysyneet jo jonkin aikaa ennallaan, mutta kokonaiskulut vaihtelevat paljonkin riippuen siitä, mitä hankkeessa remontoidaan.
– Mitä pienempiä huoneistoja sisältäviä taloja remontoidaan, sitä kalliimpia remontit ovat neliötä kohden, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio huomauttaa.

Perinteiset korjausmenetelmät, joissa uusitaan vesi- ja viemärijohdot, märkätilojen pinnat ja kalusteet, maksavat Suomessa keskimäärin 660 euroa huoneistoneliötä kohden suunnitteluineen ja arvonlisäveroineen. Pääkaupunkiseudulla lähennellään 800 euroa, muualla maassa päästään 500:aan.
– Helsingissä tehdään useammin kattavampia remontteja, Kallio selventää.

Barometrissa tähän hintaluokkaan on luettu mukaan hybridimenetelmät, joissa on mukana myös niin sanottuja sisäpuolisia menetelmiä. Tämä tarkoittaa vanhojen viemärien päivittämistä sukittamalla tai pinnoittamalla. Viemärien on silloin oltava kelvollisessa kunnossa.

Sisäpuoliset menetelmät kustantavat Suomessa keskimäärin 250 euroa kerrosneliö, pelkkien käyttövesiputkien uusiminen 140 euroa kerrosneliö.

”Hienoa, että uusia malleja kehitetään, koska putkiremontti on yleensä suurin remontti, jonka taloyhtiö tekee.”

Fira Palvelut Oy ravisteli syksyllä aikataulukäsityksiä tekemällä helsinkiläisen kerrostalon putkiremontin kahdessa viikossa. Tällä ajalla tarkoitettiin varsinaista haitta-aikaa, mikä on yleensä parin kolmen kuukauden luokkaa, kun puhutaan kohteista, joissa kaikki putket ja kylpyhuoneet uusitaan.

Pilottityön uutisoitiin olevan suuruusluokassaan alan nopeusennätys Suomessa. Tähän päästiin Firan mukaan tarkalla ennakkosuunnittelulla ja työvaiheiden aikataulutuksella, jolloin luppoajat nipistettiin minimiin. Kokonaisuudessaan hanke kesti kahdeksan kuukautta.

Uutisoinnit ripeämmistä menetelmistä, kuten Firan tapauksessa, ovat omiaan herättämään taloyhtiöitä ottamaan selvää eri vaihtoehdoista. Yhä useammin urakoitsijat ymmärtävät käyttää myös sosiaalista mediaa markkinoinnissa.
– Hienoa, että uusia malleja kehitetään, koska putkiremontti on yleensä suurin remontti, jonka taloyhtiö tekee, ja se voi vaikuttaa merkittävästi asumiseen sekä kiinteistön tasoon ja arvoon, Juuso Kallio miettii.

”Ideana on se, että kaikki osapuolet sitoutuvat yhteisellä sopimuksella tavoitteeseen.”

Esimerkiksi allianssimallista on kertynyt Suomessa kokemusta tähän asti lähinnä isoissa urakoissa, kuten Turussa kiinteistöosakeyhtiö Jyrkkälänpolun kerrostaloalueen korjaushankkeessa, mutta putkiremonttityömailla menetelmä on vielä harvinainen.

Turun keskustassa sijaitsevassa 1960-luvun kiinteistössä ollaan käynnistämässä allianssilla toteutettavaa hanketta. Kiinteistössä on yli 20 huoneistoa, ja työ on tarkoitus toteuttaa perinteisellä menetelmällä. Osakkailta on tiettävästi tulossa myös paljon omia muutostöitä.
– Sopimussisältöä hiotaan tällä hetkellä. Tarkoitus on saada hanke käynnistettyä talven aikana, kun kumppanit löytyvät. Ideana on se, että kaikki osapuolet sitoutuvat yhteisellä sopimuksella tavoitteeseen. Vastakkainasettelua ei synny, Talokeskuksen aluepäällikkö Kimmo Mäki kertoo.

Myös Mäen mukaan niin sanottu tyhjäkäynti on yleinen ongelma työmailla. Parannettavaa riittäisi.
– Tilaajat eivät ole osanneet myöskään vaatia. On totuttu tiettyihin toimitatapoihin, joita pidetään ainoina oikeina. Nythän kilpailijat ovat tuoneet jonkun verran esille eri vaihtoehtoja, Kimmo Mäki jatkaa.

”Tilaajat eivät ole osanneet myöskään vaatia.”

Juuso Kallion näkemys on, että tietoa uudismenetelmistä, kustannuksista ja erilaisista selvityksistä kyllä saa, kun vain osaa etsiä.
– Uskon, että hallitus saa halutessaan tietoa, mutta haastavampaa on saada yhtiökokouksessa kerrottua eri työvaiheiden ja menetelmien vaikutuksista ymmärrettävästi. Yhteisen tahtotilan löytäminen voi olla joskus hankalaa, Kallio arvioi.

Nopeimmillaan kolme päivää

Kerrostaloissa putkiremontti voi kestää kuukausia, mutta omakotitalojen asukkaat pääsevät huomattavasti vähemmällä.
– Riippuu kohteesta, mutta nopeimmat käyttövesiputkiremontit on tehty kolmessakin päivässä. Se saattaa yllättää kerrostaloasumiseen tottuneet. Eikä vesi mene heti poikki, vaan vasta, kun on pakko, LVI elo OY:n Jasu Ojanen sanoo.

Kuuden asentajan yritys keskittyy pientaloihin ja huoltotöihin. Kuvan kohteessa laitetaan uusiksi viitisenkymmentä vuotta vanhan talon vesitekniikkaa. Työ alkaa olla kytkentöjä vaille valmis.
– Yleensä omistajilla on hyvä käsitys putkien iästä. Aika harvoin kuulee, että asiasta ei ole mitään käsitystä. Jos jotain on tehty uusiksi, tieto on kulkenut omistajalta toiselle, Ojanen kertoo.

Lue lisää aiheesta: Salolaisyrityksen keksintö vie putkiremontin pois asunnoista.

Kommentoi