Rakenna

RAKENNA | Simo Ahtee |

Siirrettäviä miniasuntoja sinkuille ja senioreille

Helsinkiläinen suunnittelija, muotoilija ja yrittäjä Harri Nordling haluaa käynnistää pienten, siirrettävien omakotitalojen tuotannon. Haaveena on rakentaa asunnoista seniorikyliä.

Maailma muuttuu, moni kulkee työn perässä paikkakunnalta toiselle, ja iäkkäille iso neliömäärä voi olla taakka. Harri Nordlingin mukaan nämä ovat lähtökohdat siirrettävän minitalon taustalla.

Nordling on piirtänyt 49 neliömetrin harjakattoisista moduulitaloista kaksi eri versiota, joko liikuntarajoitteisten seniorien tai sinkkujen tai nuorten parien käyttöön.
– Talo voidaan asentaa vaikka rintamamiestalon viereen mammalle tai papalle, joka ei pärjäisi muuten yksinään. Se sopii myös henkilölle, joka joutuu muuttamaan työn perässä toiselle paikkakunnalle, sillä talo voidaan ottaa kätevästi mukaan ja vältytään kahden asunnon loukulta.

”Voimme soveltaa poikkeuslupaa, koska talot ovat siirrettävissä. Ne voidaan nostaa lekaharkkojen päälle.”

Nordling sanoo, että talot on suunniteltu pieniä – tarvittaessa vain 200–300 neliön – tontteja, ja tiivistä rakentamista silmälläpitäen.
– Rakennusmääräykset muuttuvat 50 neliön kohdalla, siksi koko on 49 neliötä. Voimme soveltaa poikkeuslupaa, koska talot ovat siirrettävissä. Ne voidaan nostaa lekaharkkojen päälle, Nordling kertoo.

Talo koostuu kahdesta teräsrunkoisesta moduulista ja kattoelementeistä. Moduulit ovat 9,7 metriä pitkiä ja 3,3 metriä leveitä. Osat mahtuvat kolmeen rekkaan.

Nordling laskee paikalleasennetun avaimet käteen -talon hinnan asettuvan noin 90 000 euroon. Hän kertoo, että asunnot tulevat olemaan kotimaista tuotantoa. Ensimmäinen mallitalo on tarkoitus koota kesällä Helsingissä.

Lintuperspektiivi siirrettävän minitalon pohjaratkaisuun.
Lintuperspektiivi siirrettävän minitalon pohjaratkaisuun.

Eteisestä astutaan tupakeittiön ja makuuhuoneen yhdistävään tilaan, joka voidaan jakaa kaapiston ja tv-tason avulla kahtia. Asuntoon kuuluu myös kylpyhuone ja puolilämmin lasitettu terassi, josta on käynti ulos.
– Tulossa on vaihtoehto, jossa on mukana minisauna. Etenkin senioripuolelta löytyy edelleen heitä, joiden mielestä sauna on ehdottomasti oltava mukana.

Mukana on ilmalämpöpumppu, lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihto ja sähkölämmitys pattereineen.
– Kuutiomäärä itsessään lämpenee helposti, ja talo on tiivis. Sähkökulut saattaisivat jäädä kuukaudessa kokonaisuudessaan 70 euroon, mutta kaikki riippuu tietysti asukkaan tottumuksista.

Seniorikylästä omanikäistä seuraa

Senioriversio on esteetön, ja sen eteinen ja kylpyhuone ovat tilavampia kuin pienperheille suunnatussa kodissa. Pyörätuolia käyttävien on mahdollista saada matalammat kaapistot, sähköovet ja tukikahvat.

Nordling kertoo, että senioritaloihin voidaan asentaa myös liiketunnistimet, jotka reagoivat kaatumisiin tai pitkään liikkumattomuuteen. Apua hälytettäisiin automaattisesti.

Nordlingin tavoitteena on myös luoda yhdessä kaupunkien kanssa mobiilikodeista muodostuvia seniorikyliä. Talot sijoitettaisiin pienille tonteille aidatulle alueelle, jonka keskellä olisi palvelupiste esimerkiksi ruokailumahdollisuuksineen ja oleskelualue.
– Kylä olisi turvallinen ja sieltä löytyisi omanikäistä seuraa. Eikä tarvitsisi harmitella meluavia naapureita. Se toisi asumismukavuutta.

Tupakeittiön ja makuuhuoneen välissä ovat kaappit ja tv-taso. Tilaa pitäisi jäädä myös työpöydälle.
Tupakeittiön ja makuuhuoneen välissä ovat kaappit ja tv-taso. Tilaa pitäisi jäädä myös työpöydälle.

Pienen ja toisaalta riittävän tilavan kodin suunnittelu vaatii Nordlingin mukaan kokemusta.
– Olen tehnyt jo aiemmin konttikoteja ja rakentanut jopa yhden omin käsin Nuorisosäätiölle. On tiedettävä, miten ryhmittely ja jäsentely tapahtuu, esimerkiksi kylpyhuone kontra keittiö. Jokainen tietysti kalustaa asunnon, miten parhaaksi näkee.

Nordling on suunnitellut aiemmin muun muassa teräksisiin kontteihin tehtyjä asuntoja. Hän esimerkiksi tekee yhteistyötä Nuorisosäätiön kanssa, jonka tarkoitus on rakentaa Vantaan Kivistöön opiskelijoiden käyttöön sadasta kontista koostuva kerrostalokokonaisuus.
– Moduuleja voitaisiin hyödyntää myös katoilla lisärakentamisessa. Ne nostettaisiin ylös ja kytkettäisiin paikoilleen. Tämä olisi vastaus pääkaupunkiseudun asunto- ja tonttimaapulaan. Kaavoituskin on hidasta, hän toteaa.

Kommentoi