Rakenna

RAKENNA | Susanne Hiltunen |

Omaan kotiin kymmenessä päivässä

Oma valmis talo reilussa viikossa. Kuulostaako mahdottomalta? Sitä se ei kuitenkaan ole. Merituuli Mattila ja Iivari Nykänen tyttärineen pääsivät muuttamaan uuteen taloonsa viisi päivää sen jälkeen, kun taloelementit olivat saapuneet tontille.

Omaan taloon muutto oli rivitalossa asuneella pariskunnalla ollut mielessä jo pitkään. Kumpikaan heistä ei aiemmin ollut rakentanut ja tontin etsimisessäkin meni tovi.

Eniten aikaa kului rakennushankkeessa kuitenkin siihen, että perhe sai myytyä aiemman, Naantalin Kultarannassa sijainneen asuntonsa.
– Se viivästytti rakentamisen aloitusta ja kasvatti kuluja. Puistoon rajoittuvan kalliotontin olimme hankkineet jo vuotta aiemmin Luonnonmaan uudelta Kukolanvainion pientaloalueelta, Merituuli Mattila kertoo.

Myöhästymisestä huolimatta Mattila-Nykäset ovat ensimmäiset asukkaat uudella alueella. Naapuritonteilla työt aloitettiin aiemmin, mutta ne jatkuvat yhä.

Muuttovalmiiseen valmistaloon päätymällä Merituuli (vas.), Nea ja Iivari varmistivat sen, että koti on valmistettu lämpimässä hallissa, eivätkä rakennusmateriaalit ole seisseet taivasalla kastumassa kahta vuotta.
Muuttovalmiiseen valmistaloon päätymällä Merituuli (vas.), Nea ja Iivari varmistivat sen, että koti on valmistettu lämpimässä hallissa, eivätkä rakennusmateriaalit ole seisseet taivasalla kastumassa kahta vuotta.

Muuttovalmis-toimitus merkitsi sitä, että rakentamishankkeissa kokematon pariskunta sai oman maun mukaisen kodin ilman jatkuvaa huolta. Lisäksi uuteen kotiin pääsi muuttamaan suoraan vanhasta kodista, etu, jota harvalla omakotirakentajalla on.
– Se merkitsi myös säästöä rakentamiskuluissa, kun ei tarvinnut maksaa välillä vuokraa kenellekään, Mattila toteaa.

Perhe päätyi valitsemaan talopakettinsa Kannustalon uudesta Muuttovalmis Pasadena-mallistosta.
– Ajattelimme, että siten rakennuskustannukset pysyisivät paremmin kurissa, eikä tulisi niin paljon yllätyksiä.

Talotoimitukseen kuului talopaketti sisältöineen, asiakkaalle jäivät maanrakennustyöt ja kaikki talon ulkopuoliset työt eli sähkö-, vesi-ja viemärityöt.
– Myös rakennusluvat ja vastaavan mestarin hommaaminen piti hoitaa itse.

Kolmesta moduulilohkosta koottu talo on suunniteltu siten, että yhdessä lohkossa on olohuone, toisessa makuuhuoneet ja kolmannessa kosteuseristystä vaativat tilat.  Iivari Nykänen sanoo, että lohkojen saumoja ei silti paljaalla silmällä havaitse missään.
Kolmesta moduulilohkosta koottu talo on suunniteltu siten, että yhdessä lohkossa on olohuone, toisessa makuuhuoneet ja kolmannessa kosteuseristystä vaativat tilat. Iivari Nykänen sanoo, että lohkojen saumoja ei silti paljaalla silmällä havaitse missään.

Pohjatyöt eli kalliolouhinta tontilla aloitettiin maaliskuussa. Louhintaa seurasivat vesi- ja viemäriliitännät. Huhtikuussa tontilla rakennettiin kaksi viikkoa talon perustuksia, jotka sisältyivät jo talotoimitukseen.

Huhtikuun 25. päivä edessä oli kolme päivää kestänyt pystytys. Tuolloin kolmesta lohkosta kootun puutalon lohkot kytkettiin yhteen.

Lohkot rakentuvat siten, että yhdessä lohkossa on olohuone, toisessa makuuhuoneet ja kolmannessa lohkossa sijaitsevat keittiö, kylpyhuone, sauna ja WC. Näin kosteuseristyksetkin ovat valmiina moduuleissa.
– Silti missään ei näy vetoketjua, Iivari Nykänen hymyilee.

Hintaa itse talopaketille kertyi lähes 260 000 euroa kaikkine muutostöineen ja perustuksineen. Talopakettiin kuului myös maalämpöpumppu, vaikka kaivonporaus piti kustantaa itse.

Rakennuttajien vastuulle jäi lisäksi vastaavan mestarin palkkio, maanrakennustyöt, talon ulkopuoliset vesi-, viemäri- ja sähkötyöt sekä lupa- ja liittymämaksut.

Pesutiloissa olivat jopa lasiovet valmiiksi paikoillaan, kun taloa pystytettiin.
Pesutiloissa olivat jopa lasiovet valmiiksi paikoillaan, kun taloa pystytettiin.

Sisustusmateriaalien osalta pariskunta sai käydä paikan päällä talotehtaalla, jossa pääsi valitsemaan pakettiin kuuluvia materiaaliratkaisuja.
– Minusta materiaalit ovat tasokkaita. Tässä on Pukkilan laattoja ja Topi-keittiön kalusteet. Myös kodinkoneet kuuluivat pakettiin, mutta niissäkin oli eri hintaportaita, Mattila kertoo.

Kun lohkoissa oli valmiina kaikki kalusteita ja pinta-materiaaleja myöten, kävivät rakennuttajat vielä tehtaalla tarkistamassa ne – ennen lohkojen lastausta rekkoihin.

Sisustusmateriaalit vaihtelivat eri pakettivaihtoehdoissa. Mattila-Nykäset vaihtoivat laminaattilattian parkettiin ja eteinen laatoitettiin.
– Ajattelimme, että se olisi huolettomampi.

Myös talon huoneratkaisuihin tehtiin muutamia muutoksia. Yksi makuuhuoneista tehtiin isoksi vaatehuoneeksi. Televisio haluttiin pois olohuoneesta, joten nyt muista makuuhuoneista erillään oleva televisiohuone toimii tarvittaessa myös vierashuoneena.

Vanhempien makuuhuoneesta johtavat kattoluukun kautta portaat korkealle ullakolle, joka toimii erinomaisena varastona.
Vanhempien makuuhuoneesta johtavat kattoluukun kautta portaat korkealle ullakolle, joka toimii erinomaisena varastona.

Vielä työn alla on saman talotehtaan arkkitehdin piirtämä varasto-autotalli. Muotokieli on sama kuin asuintalossa, mutta rakennus ei muuten kuulu pakettiin.
– Jos nyt aloittaisin rakentamaan, tekisin toisinpäin. Aloittaisin ulkovarastosta. Nyt se varasto on sitten käytännössä kuistillamme.

Talonmaalausurakka on myös tehtävä kesäkeleissä, joten siinä riittää työtä. Samoin pihassa, jonka pihasuunnitelma on tehty, mutta toistaiseksi toteuttamatta.
– Minä jäin kaipaamaan sellaista tsekkauslistaa, jossa lukisi selkeästi, että tämä työ kuulu teille, tämä meille, isäntä miettii.

Lopputulokseen ja rakennushankkeen nopeuteen aviopari on silti erittäin tyytyväisiä. Myös kirvesmiehet ovat kiitelleet työn laatua ja viimeisteltyä jälkeä.
– Valitsemalla tämän talon tiedämme, että se on valmistettu lämpimässä hallissa, eivätkä villat ole seisseet missään kastumassa kahta vuotta, Mattila ja Nykänen toteavat.

Nea on erittäin tyytyväinen uuteen kotiinsa, jossa on tilaa juosta ja leikkiä.
Nea on erittäin tyytyväinen uuteen kotiinsa, jossa on tilaa juosta ja leikkiä.

Mattila-Nykästen koti

  • Asuinpinta-ala 133 ja kokonaispinta-ala 158 neliötä.
  • Kolmesta lohkosta koottu puutalo.
  • Lohkot kytketään yhteen tontilla kolmessa päivässä.
  • Sisäpuoliset asennukset tehdään seuraavalla viikolla.
  • Koti oli muuttovalmis vajaassa kahdessa viikossa pystytyksen aloittamisesta.
  • Maalämpö.

Kommentoi