Rakenna

RAKENNA | SIMO AHTEE |

Moni haluaa pärjätä ilman autoa ja asua lähellä palveluja – löytyykö ratkaisu pienestä omakotitalosta

Pienet omakotitalot tarjoavat mahdollisuuden täydennys­rakentamiseen. Turussa haluttiin kaavoittaa kompaktia jälkeä jo suurten tonttien aikakaudella.

Omakotitalo pientalovaltaisella alueella. Siinä viimeaikaisten selvitysten mukaan monen suomalaisen ihanneasumisen mallia, vaikkakin toiveet ovat urbanisoitumaan päin.

Samalla maassamme on kasvava kysyntä kaupunkipientaloille, joilla voi olla yhteinen seinä naapurin kanssa. Oma pieni piha, lähellä olevat palvelut ja hyvät joukkoliikenneyhteydet painavat yhä useamman vaakakupissa, niin kuin autottomuus ja talon huoltovapauskin.

Keskiverto-omakotitalojen ja kaupunkipientalojen väliin mahtuu kapeille kaupunkitonteille soveltuvien pikkukotien joukko, noin sadan neliön taloista reippaasti alle 50 neliön minikoteihin. Osassa voidaan soveltaa moduuliajattelua, jonka mukaan huoneita lisätään tarpeen mukaan. Valmistajat ovat heränneet kysyntään, ja tänä vuonna tuntumaa kompaktiin asumiseen on voinut saada esimerkiksi valtakunnallisilla pientalomessuilla Valkeakoskella.

Mammuttikodin Olokoto-minikodin kokonaispinta-ala on vain 25 neliötä. Sitä voidaan laajentaa sivulle tai ylöspäin. Taloa esiteltiin pientalonäyttelyssä Valkeakoskella. Kuvat: Simo Ahtee

Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo, että Turussa tarve pienelle omakotiasumiselle on tunnistettu jo vuosia. Nimenomaan pienen pientalon tai omakotitalon haluavia on riittänyt suurten talojenkin aikakaudella.

– Pieniä taloja vain ei ole ollut tuotannossa, ja kaavoituskin tähtäsi niihin, joita eniten kysyttiin eli tontteihin, joissa rakennusoikeutta on vähintään 200 kerrosneliötä.

Hintsanen nostaa esimerkiksi Hirvensalon Majamäen alueen, jossa on tietoisesti haettu pienen omakotiasumisen vaihtoehtoja. Sielläkään kaavaa ei hyväksytty alkuperäisessä mittakaavassaan, sillä alue tehtiin aikana, jolloin suurista tonteista oli pulaa. Majamäen tontit ja rakennusoikeudet suunniteltiin aluksi nykyistä pienemmiksi.

– Olemme pyrkineet ainakin koko 2000-luvun murtamaan ilmiötä, jonka mukaan kaikki kerrostaloasunnot ovat pieniä ja omakotiasunnot isoja. Olennaista on, että elämäntilanteesta riippumatta olisi vaihtoehtona asua joko kerrostalossa tai pientalossa.

Alle sadan neliön omakotitaloissa tupakeittiön koko voi olla alle 30 neliömetriä. Jukka-talo Oy:n Pikku-Jukassa koko on 35,1 neliömetriä.

Hintsasen sanoo, että pienet talot on luonteva sijoittaa hyvien joukkoliikenneyhteyksien, työpaikkojen ja palvelujen yhteyteen. Yhä useampi haluaa pärjätä ilman autoa.
– Sen tapaisten paikkojen löytäminen ei ole ihan helppoa, mutta toisaalta pienet talot antavat mahdollisuuden pieniin tontteihin.

Hintsanen ei epäile, etteikö pienille omakotitaloille tai suoranaisille minitaloille olisi tulevaisuudessa menekkiä. Tilannetta ja muista kaupungeista kertyneitä kokemuksia seurataan.

– Näkisin, että ne olisivat oikeinkin hyvä keino esimerkiksi täydennysrakentaa olemassaolevia omakotialueita.
Kompakteja mahdollisuuksia pohditaan nyt Turussa esimerkiksi Vähäheikkiläntien varteen, jolta löytyy toistaiseksi hyödyntämätöntä maata, mutta ei tarpeeksi keskiverto-omakotitalorivistöä ajatellen.

– On ollut puhe myöskin kaupunkirivitaloista, joissa on omat pienet takapihat. Ne ovat tavallaan versioita miniomakotitaloista. Tapa on yleinen Englannissa ja Hollannissa.

Ulkotilat tulevat lähelle. Valkeakoski-talossa tulisija on sijoitettu lasiseinien nurkkaukseen.

Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskus PRKK ry:n näkemyksen mukaan pienistä taloista puhutaan paljon, mutta niitä on ilmestynyt maisemaan vielä vähän. Selviä viitteitä suosion kasvusta on kuitenkin olemassa.

– Omakotitalojen pienentyminen on ollut yleinen trendi viime vuosina. Valtavan kokoisen talot ovat leikkaantuneet pois, ja keskikoko on pienentynyt. Varmasti taloudellinen tilanne on ohjannut rakentajia olemaan tarkempia, PRKK ry:n toimitusjohtaja Mikko Juva sanoo.
Juvan mukaan myös ympäristöarvot ja ideologia korostuvat valinnoissa.

– Lämmitettävänä ei ole enää niin isoa tilaa ja ilmanvaihdonkin suhteen pärjätään pienimuotoisemmilla ratkaisuilla.
Juva näkee, että pienet talot voisivat toimia sukupolvia yhdistävänä tekijänä.

– Monissa kaupungeissa on paljon tontteja, joille mahtuisi kirkkaasti kaksi pientä taloa. Vanhemmat asuisivat toisessa ja nuoremmat toisessa talossa. Sama tontti ja kiinteistö säilyisivät suvulla.
– Yhdyskuntasuunnittelun näkökulmasta pienet talot voivat olla mielenkiintoinen ratkaisu. Vuosikymmenien saatossa on tuntunut unohtuvan, että talo voi olla pienikin.

Tavallisen rakentajan kannalta Mikko Juva kehottaa miettimään pienen talon laajennusmahdollisuuksia alusta lähtien, vaikka neliöt tuntuisivat aluksi riittäviltä. Perhekoko ja mieltymykset saattavat muuttua.

– Suunnitteluratkaisu pienen talon kasvattamisesta isoksi kannattaa miettiä tarkkaan, jos vain laajennusmahdollisuuksia on. Näin saadaan tyylikkäitä ja toimivia ratkaisuja ja vältytään törpön näköisiltä elintasosiiviltä.

Juva kääntyisi luonnosvaiheessa ennemmin riippumattoman arkkitehdin kuin talovalmistajan puoleen.
– Talomyyjiä ei kiinnosta mahdollinen tuleva käyttö, vaan he tekevät kaupat vain siitä paketista. Oman luonnoksen kautta voi sitten tietysti marssia pyytämään heiltä tarjouksia.

Kommentoi