Rakenna

RAKENNA | Jaana Pakarinen |

Löytyikö vanhan talon rakenteista taikakalu?

Vielä 1950-luvulle asti talojen rakenteisiin oli tapana piilottaa eläinten luita, kolikoita, elohopeaa tai kenkiä suojelemaan asukkaita noidilta ja muulta pahalta. Jos remontin yhteydessä löytää erikoisia esineitä, kannattaa niistä ilmoittaa museolle.

Lähes jokaisesta vanhasta rakennuksesta löytyy remontin tai purkamisen yhteydessä erikoisia esineitä. Jos ei eläinten luita tai vanhoja kolikoita, niin vähintään vanhoja sanomalehtiä tai vaatteiden kappaleita.

Jälkimmäisiä on käytetty usein eristeenä tai muistona rakentamisajankohdasta, mutta luut, kolikot tai teräaseet ovat usein olleet taikakaluja. Niitä on piilotettu talojen rakenteisiin suojelemaan asukkaita pahalta, kertoo aiheesta viime talvena Turun yliopistossa väitellyt arkeologi Sonja Hukantaival.

”Hyvin harvoin näistä löydöistä ilmoitetaan. Ihmiset eivät ehkä ajattele, että ne kiinnostavat ketään.”

Jos talon rakenteista löytyy erikoisia esineitä, kannattaa niistä ihan ensimmäiseksi ottaa valokuva löytöpaikassaan. Muistiin kannattaa kirjoittaa paikan lisäksi myös löytöajankohta ja ilmoittaa löydöstään lähimpään museoon.
– Hyvin harvoin näistä löydöistä ilmoitetaan. Ihmiset eivät ehkä ajattele, että ne kiinnostavat ketään. Toisekseen löydöt voivat olla niin tavallisia, että niistä ei tehdä sen suurempaa numeroa. Eräs pohjanmaalainen mies kertoi, että sillä seudulla oli tulisijan perustuksesta löytynyt aina hevosen pääkallo, niinpä sitä ei enää edes ihmetelty, Hukantaival kertoo.

Noitia on torjuttu piilottamalla kirkkoihin pieniä arkkuja, haudattuine sammakoineen. Sammakon arkku on löytynyt Turun tuomiokirkosta remontin yhteydessä 1920-luvulla ja on esillä tällä hetkellä Turun linnan reformaatio-näyttelyn yhteydessä.
Noitia on torjuttu piilottamalla kirkkoihin pieniä arkkuja, haudattuine sammakoineen. Sammakon arkku on löytynyt Turun tuomiokirkosta remontin yhteydessä 1920-luvulla ja on esillä tällä hetkellä Turun linnan reformaatio-näyttelyn yhteydessä.

Hukantaipaleen mukaan museo ei useinkaan ole kiinnostunut saamaan itse esinettä, vaan kiinnostavampaa on tieto.
– Tieto tallennetaan, että mitä on löytynyt ja mistä. Tällaisten löytöjen yhteydessä ei kannata myöskään pelätä sitä, että rakennusprojekti jotenkin viivästyisi löydön takia, hän huomauttaa.

Erityisen vanhoja löydöksiä koskee muinaismuistolaki, jonka mukaan kaikki yli sata vuotta vanhemmat esineet, joiden omistajaa ei tiedetä kuuluvat Suomen valtiolle.
– Mutta talon rakenteista löytyvät esineet ovat kyllä yleensä sellaisia, että löytäjä saa pitää löytämänsä, Hukantaival kertoo.

Taikuuteen käytettyjä esineitä

  • Elohopeaa on piilotettu pienissä pulloissa erityisesti kynnysten alle. Voimallisena aineen on uskottu suojaavan noituudelta.
  • Erilaisia teräaseita on piilotettu erityisesti kynnyksiin, nurkkiin, ovi- tai ikkuna-aukkoihin; kaikkialle, mistä pahuuden on uskottu tulevan rakennukseen. Aseilla on torjuttu esimerkiksi painajaisolentoja, joiden on uskottu pelkäävän teräaseita.
  • Tavallista on ollut kätkeä kivikautisia kirveitä, eli ukonvaajoja. Niiden on ajateltu olevan salamankärkiä, joita kätkemällä on torjuttu tulipaloja.
  • Eläinten kalloja, erityisesti hevosten ja muiden kotieläinten kalloja on kätketty rakennuksen tulisijoihin. Niiden on uskottu pitävän syöpäläiset, kuten rotat, hiiret, luteet ja torakat loitolla.
  • Kolikoita on kätketty paitsi onnea tuottamaan myös lahjana haltioille. Rahalla on esimerkiksi ”ostettu” maata maanhaltialta tai kolikoita on annettu palvelusta vastaan, jotta haltia lahjan saatuaan huolehtisi talosta.
  • Kenkiä on yleiseurooppalaisesti piilotettu talon rakenteisiin, mutta niiden merkitystä ei tiedetä varmasti. Henkilökohtaisina esineinä niiden on voitu ajatella esimerkiksi lujittavan rakennuksen ja sen asukkaan suhdetta.
  • Kirkoista on löytynyt paljon pieniä arkkuja, joihin on haudattu sammakoita. Näillä on torjuttu noituutta, sijaistamalla noidan olemus sammakolle ja hautaamalla se kirkkoon. Tapa on kuulunut kansantaikuuteen, jota on harjoitettu kristinuskon kanssa usein rinnakkain.

Yksi vastaus artikkeliin “Löytyikö vanhan talon rakenteista taikakalu?”

  1. jyrki

    Pyhiä sammakoita, pyhiä lehmiä? Suomessa ollut uskonvapaus jo ammoisina aikoina.


Kommentoi