Rakenna

RAKENNA | Simo Ahtee |

Hyvä suunnittelu on toimivan ilmanvaihdon perusta

Hyvinkään suunniteltu ilmanvaihto ei toimi kunnolla, jos huoltotoimet jäävät sikseen.

Raision Talotekniikka Oy:n Tomi Kulmala paiski kevään töitä Turun Peltolan alueella. Pakettipuutalo valmistui huhtikuun lopussa. Joka huoneeseen tehtiin oma ilmanvaihtokone.

Ollaan sitten millaisessa kohteessa tahansa, Kulmala muistuttaa hyvän suunnittelun olevan moitteetta toimivan ilmanvaihton perusta.
– Kanavien on oltava riittävän isot, jotta ilmanvaihto on mahdollisimman hiljainen ja laitteet toimivat oikein. Olen nähnyt paljon esimerkkejä siitä, miten kone on alimitoitettu ja kanavat ovat ahtaat. Laitteita on silloin pidettävä täysillä, ja kanavatkin voivat mennä helpommin tukkoon, Kulmala sanoo.

”Ilmanvaihtokoneissa hinta ja laatu menevät käsi kädessä.”

Tulo- ja poistoilmakanavien päätteiden sijoittelun lisäksi ilmamäärien tasapainotus on tärkeä työvaihe, sillä se takaa ilman kiertävän tasaisesti rakennuksen eri osissa. Mitä paremmin ilma kiertää, sitä vähemmän aiheutuu asukkaita rassaavaa melua.

Kulmala muistuttaa samaan aikaan urakoitsijan vastuusta. Rakennuttaja tai asukkaat eivät välttämättä osaa vaatia tai pyytää mitään, varsinkin, jos talonrakentamisesta ei ole aiempaa kokemusta.
– Ilmanvaihtokoneissa hinta ja laatu menevät käsi kädessä. Ei ehkä kannata hommata sitä halvinta, varsinkin, kun muistaa, että laite on kuitenkin aina päällä. Esimerkiksi omakotitaloon voisi ajatella vaihtoehtoa, jossa on pyörivä lämmönvaihdin. Hyötysuhde on hyvä ja piipusta pääsee vain vähän lämpöä, hän jatkaa.

”Kun epäillään sisäilmaongelmaa eikä oikein osata sanoa, mistä se johtuu, syynä voivat olla liitoksista kanavistoon pääsevät äänieristeestä irtoavat hiukkaset.”

Sisäilmayhdistyksen sisäilmaasiantuntija Aila Laine-Sarkkinen nostaa myös taiten tehtyjen äänieristysten merkityksen.
– Kun epäillään sisäilmaongelmaa eikä oikein osata sanoa, mistä se johtuu, syynä voivat olla liitoksista kanavistoon pääsevät äänieristeestä irtoavat hiukkaset.

Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta, se saattaa johtua ilmastointilaitteisiin ja kanaviin kertyneestä liasta ja pölystä.

On aika miettiä, milloin suodattimet on mahdettu viimeksi vaihtaa tai poistoilmaventtiilit puhdistettu.

Esimerkiksi Hengitysliiton ohjeiden mukaan tämä kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa. Sisäilmayhdistyksen mukaan kaupunkialueilla suodattimien vaihtoväli on hygieniasyistä 3–6 kuukautta.
– Ohjeita ei kannata silti tuijottaa sokeasti. Suodattimet voi vaihtaa useamminkin, tarpeen vaatiessa, Laine-Sarkkinen huomauttaa.

”Suodattimen vaihto kuuluu perusasioihin.”

Likaiset suodattimet haittaavat paitsi asukkaita, myös koko järjestelmän toimintaa, jolloin ilma ei pääse kulkemaan kunnolla.
– Suodattimen vaihto kuuluu perusasioihin, se ei maksa paljon ja sen osaa tehdä itsekin. Asiaa voisi verrata lattiakaivoon, jonka hajulukko pitäisi putsata silloin tällöin, Tomi Kulmala muistuttaa.

Asia kannattaa selvittää, sillä esimerkiksi Kulmalan mukaan on tyypillistä, että kohdalle osuvilla saneeraustyömailla löytää vanhoja iv-laitteita, joihin ei ole uusittu koskaan suodattimia.
– Toisaalta ääripäitäkin on – heitä, jotka vaihtavat suodattimen turhankin usein, Kulmala sanoo.

Rakenteilla olevan talon jokaiseen huoneeseen tulee oma ilmanvaihtokone.
Rakenteilla olevan talon jokaiseen huoneeseen tulee oma ilmanvaihtokone.

Puhdistamatta jättäminen on tuttua myös sisäilmaneuvojalle.
– On kymmenen vuotta vanhoja taloja eikä suodattimiin ole koskettukaan. Nyt puhutaan paljon homeista ja mikrobeista, ja siksi ihmiset laittavat helposti sisäilmaongelmat niiden syyksi. Pitäisi ensin selvittää ongelmien perusteet, Aila Laine-Sarkkinen sanoo.

Huoltotoimien laiminlyönnille voi olla monia syitä. Se unohtuu tai sitten sille ei uskota olevan tarvetta niin kauan kuin puhina kuuluu. Osa ei puolestaan edes tiedä suodattimien olevan kulutustavaraa.

On myös muistettava, että ihminen haluaa tehdä asiat mahdollisimman helposti. Mitä hankalammassa paikassa puhdistettava kohde on, sitä laiskemmin siihen kajotaan.
– Puhdistettavuus ja käytettävyys ovat tärkeitä asioita. Edessä ei saa olla esimerkiksi kaapistoja, Laine-Sarkkinen toteaa.

”Viikkosiivousten yhteydessä kannattaa muistaa pyyhkäistä pölyt pois.”

Ilmanvaihtokanavat pitäisi puhdistaa vähintään kymmenen vuoden välein.
– Puhtaanapidossa auttaa venttiilin ja lautasen imurointi ja pesaisu. Viikkosiivousten yhteydessä kannattaa muistaa pyyhkäistä pölyt pois, Aila Laine-Sarkkinen vinkkaa.

Ilmanvaihdon katsotaan olevan riittävä silloin, kun sisäilma vaihtuu noin kerran kahdessa tunnissa. Toimiva ilmanvaihto merkitsee sitä, että ilma vaihtuu kaikissa huoneissa. Samalla poistoilman mukana ulos kulkeutuu liika kosteus ja epäpuhtaudet, jotka voivat aiheuttaa terveysongelmia.

Ilman vaihtuvuus asunnossa voidaan todeta tarkasti mittauksilla, mutta kotikonsteillakin voi saada ainakin jonkin verran osviittaa. Kun asettaa poistoilmaventtiilille A4-kokoisen paperin, sen pitäisi pysyä paikoillaan, kun otteen irroittaa. Kun ilmanvaihto toimii moitteetta, ei peilien tai ikkunoiden pinnoille muodostu kosteutta.

Kommentoi