Puutarha

PUUTARHA | TS-LM, Annamari Nurminen |

Nyt on paras aika hoitoleikata puut ja pensaat

Alkusyksy on oivaa aikaa puiden ja pensaiden hoitoleikkauksille. Nyt on aika harventaa ja poistaa vaurioituneet oksat. Alasleikkaus säästetään kasvien lepokauteen.

Nuoren, liian tuuheaksi päässeen kirsikkapuun oksat tipahtelevat nurmikolle, kun Maarit Haapamäki pääsee saksimisen vauhtiin.
– Kirsikka on yksi niistä runsasmahlaisista puista, jotka kannattaa leikata loppukesällä, hän sanoo.

Huoltoleikkauksessa napsitaan pois ylikasvaneet oksat ja osat, jotka vaikeuttavat muuta hoitotyötä.

Viheralan lehtori tietää, että moni puutarhuri suosii kevätleikkauksia, koska syksyn kiireet ajavat syksyisten huoltoleikkausten edelle.
– Elo–syyskuu ennen tuleentumista on kuitenkin erinomaista aikaa leikkaamiselle. Mitä pitemmälle syksyyn mennään, sitä enemmän kosteus altistaa leikattuja kasveja kasvitaudeille.

Huoltoleikkaus on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta puista ja pensaista ei tarvitse leikata kerralla paljon.
– Huoltoleikkauksessa napsitaan pois ylikasvaneet oksat ja osat, jotka vaikeuttavat muuta hoitotyötä, vaikkapa nurmikon leikkuuta. Esimerkiksi riippapuut kannattaa huoltoleikata syksyllä, jos oksat makaavat alla kasvavien kasvien päällä tai suikertavat jo tiellä.

Oksia leikattaessa ei jätetä tappeja.
Oksia leikattaessa ei jätetä tappeja.

Miten paljon syksyllä sitten uskaltaa karsia pensaita ja puita?
– Perussääntö on, että pensaista voi leikata noin kolmanneksen. Jos pensasta ei haluta tuuheuttaa tai muotoilla, otetaan mieluummin koko oksa kuin lyhennetään oksia, Haapamäki opastaa.

Hänen mukaansa syyskesällä tehdyissä huoltoleikkauksissa on se etu, että kasvit, joissa on yhä lehdet, lähtevät parantamaan leikkaushaavoja saman tien.

Varsinkin pensaita, mutta myös puita, kannattaa tutkailla sitä silmällä pitäen, että kestävätkö ne talven lumikuorman katkeamatta tai lakoamatta.
– Esimerkiksi marjapensaat leikataan yleensä kevättalvella, mutta runsas lumi saattaa estää sen kokonaan. Siksi niitä voi huoltoleikata myös sadonkorjuun jälkeen ja lehtien pudottua, Haapamäki sanoo.

– Runsasmahlaiset puut, kuten koivu, on syytä leikata alkusyksystä tai viimeistään ennen kevään kasvukauden käynnistymistä, Maarit Haapamäki sanoo.
– Runsasmahlaiset puut, kuten koivu, on syytä leikata alkusyksystä tai viimeistään ennen kevään kasvukauden käynnistymistä, Maarit Haapamäki sanoo.

Syysleikkaus sopii monille kasveille.
– Pensasaita kannattaa siistiä ennen talven tuloa ja napsia kesän leikkuun jälkeen kasvaneet tupsut pois. Jos haluaa leikata aidan vain kerran vuodessa ja säästyä siistimiskierrokselta, aita pitäisi leikata syksyllä, Haapamäki sanoo.

Monet angervot sopeutuvat syksyllä leikkaamiseen.
– Osan voi leikata alas vaikka joka vuosi, mutta sen mukaan, miten pensas kukkii. Kun kukinta on heikentynyt, alasleikkaus kannattaa. Säännöllinen harventaminen on tarpeen, sillä ilman harventamista niiden kukinta hiipuu.

Omenapuiden leikkaus pitää Maarit Haapamäen mukaan jättää kevääseen. Vesiversoja voi toki napsia pois näin syksylläkin. Kevääksi kannattaa jättää myös pensaat, jotka kukkivat saman vuoden versoilla. Sellaisia ovat loppukesästä kukkivat lajit.

Ruusujakin leikattaessa kannattaa selvittää se, minkä vuoden versoilla kyseinen ruusu kukkii.

Pensaat, jotka kukkivat ennen juhannusta, kukkivat puolestaan edellisen vuoden versoilla. Siksi ne voidaan huoletta leikata kukinnan jälkeen. Näitä ovat esimerkiksi syreenit, osa angervoista, pensashanhikki ja osa ruusuista.

– Juhannusruusunkin voi leikata kukinnan jälkeen. Ruusujakin leikattaessa kannattaa selvittää se, minkä vuoden versoilla kyseinen ruusu kukkii. Muutoin saattaa seuraavan kesän kukinta jäädä heikoksi, Haapamäki sanoo.

Jos aikoo leikata pensasaidan kokonaan alas, Maarit Haapamäki kehottaa hillitsemään vielä hetken.
– Alasleikkaus tehdään aina kasvin ollessa lepotilassa, joten vielä ei kannata ryhtyä toimeen, hän sanoo.

Nyt voit leikata

Aronia

Aroniat kestävät huoltoleikkausta myös syyskesällä. Huoltoleikkauksessa poistetaan ylikasvaneita varsia, jotka katkaistaan aivan juuresta.

Myös marjan painosta esimerkiksi tielle kaartuvat oksat voi poistaa.

Aronian huoltoleikkauksessa poistetaan paksumpia oksia, jotka leikataan juuresta
Aronian huoltoleikkauksessa poistetaan paksumpia oksia, jotka leikataan juuresta

Herukka- ja karviaispensaat

Marjapensaiden oksien karsimisen voi hoitaa syksyllä satokauden jälkeen, jos pelkona on, että että pensas jää lumen alle, eikä sitä voi leikata talvella.

Iäkkäät ja pitkät versot poistetaan maanpinnasta. Pitkät tapit keräävät helposti sienitauteja.

Kärhö

Vanhoilla versoilla kukkivista kärhöistä leikataan kuolleet, heikot ja huonosti kukkivat osat.

Jos leikkaus tehdään heti kukinnan jälkeen, ehtii kasvi kasvattaa uudet kukkasilmut seuraavaksi kevääksi.

Vadelma

Vadelmasta leikataan kerran satoa tuottaneet versot myöhään syksyllä. Ne leikataan maata myöten.

Keväällä leikattu pensasaita kannattaa siistiä loppukesällä.
Keväällä leikattu pensasaita kannattaa siistiä loppukesällä.

Lehtipensasaidat

Keväällä leikattu pensasaita kannattaa siistiä loppukesästä.

Nuorentaminen tehdään varhaiskeväällä ennen silmujen puhkeamista. Orapihlaja kestää nuorennusleikkausta muulloinkin kuin varhain keväällä.

Havuaidat

Havuaitakasveja voi leikata vuosittain. Tuijista ja marjakuusista poistetaan enintään kahden vuoden kasvu.

Havupuut

Havukasvien parasta leikkuuaikaa on kevättalvi ennen kasvun alkua ja syksy, kunhan kasvu on jo päättynyt. Kilpalatvat voi poistaa koska tahansa.

Vuorimäntyä voi leikata katkomalla vuosikasvut. Samalla puu tuuheutuu.
Vuorimäntyä voi leikata katkomalla vuosikasvut. Samalla puu tuuheutuu.

Leikkaa nämä aina syksyllä

Runsaasti mahlaa vuotavat puut leikataan aina loppukesällä. Tällaisia lajeja ovat vaahterat, hevoskastanjat, jalopähkinät, kirsikat ja luumut.

Myös koivujen huoltoleikkaus on syytä tehdä loppukesästä. Koivun mahlavuoto alkaa jo helmikuussa.

Mahlavuodon aikana poistetaan vain ohuita, enintään sormenpaksuisia oksia.

Säästä nämä kevääseen

  • Ryhmäruusut
  • Omena- ja päärynäpuut
  • Edellisenä syksynä istutetut puut ja pensaat
  • Uusilla versoilla kukkivat kärhöt

Puutarhurin vinkit

Kasveja on hyvä leikata usein, mutta vähän kerrallaan.

Aina ei tarvitse leikata kokonaan alas. Nuorennusleikkauksessa voi poistaa vanhoja paksuja oksia ja antaa tilaa ja valoa uusille.

Voimakkaasti kasvavat kasvit kestävät alasleikkausta hidaskasvuisia paremmin. Alasleikkaus tehdään aina kasvin ollessa lepotilassa, mieluiten varhaiskeväällä.

Kuolleet oksat voi poistaa mihin vuodenaikaan tahansa.

Lähteet: Lehtori Maarit Haapamäki, Ammattiopisto Livia Piikkiössä. Monivuotisten puutarhakasvien leikkausopas, Ella Räty. Taimistoviljelijät ry, Puutarhaliitto, 2009.

Kommentoi