Puutarha

PUUTARHA | Anu Välilä |

Näin valitset oikeat kasvit parvekkeelle

Valoa, aurinkoa ja paahdetta vai varjoa, viimaa ja viileää? Parvekkeen ilmansuunta ja olosuhteet vaikuttavat siihen, minkälaisen puutarhan sinne voi istuttaa. Ihanteellisin paikka kasveille ja kukille on länsiparveke.

Pohjoinen

green arborvitae branch on a white background

Pohjoisparveke on usein varjoisa ja viileä. Luonnonvaloa on vähän, mikä vaikuttaa monen kasvin kukkimiseen. Suurin osa kasveista vaatii valoa ja aurinkoa ainakin osan päivästä.

Parvekelasit tekevät pohjoisparvekkeesta suojaisamman ja lämpimämmän. Jos ei ole laseja, parveke on helposti tuulinen ja sateinen, mikä rajoittaa kasvien valintaa.

Puutarhamyymälässä kannattaa ottaa selville, mitkä kasvit kestävät vaativampia oloja.
Varjoisalle ja kylmälle parvekkeelle ei kannata laittaa kukkia kovin aikaisin.

Kasvivalinnat korostuvat. Täällä viihtyvät mm. köynnökset, muratit ja monet muut ikivihreät kasvit, jotka kestävät vähän kylmyyttäkin. Havukasveista voi laittaa ainakin tuijia ja sypressejä. Kukista esimerkiksi verenpisarat, ahkeraliisat (viihtyy myös eteläparvekkeella, jos kastellaan usein). Hyötykasveista monet yrtit eivät kaipaa suoraa auringonvaloa.

Etelä

pelargonium on a white background

Eteläparveke on valoisa, aurinkoinen ja usein myös paahteinen, etenkin jos parveke on lasitettu. Kuumuutta ja auringonvaloa voi vähentää varjostamalla parveketta verhoilla ja kaihtimilla.

Lasitetulla parvekkeella pitää muistaa huolehtia myös tuuletuksesta. Esimerkiksi tomaatti tykkää valosta, lämmöstä ja auringosta, mutta jos on liian kuuma, se ei tee hedelmää.
Lasit kannattaakin kuumalla kelillä pitää auki päivällä, jos mahdollista, ettei lämpötila pääse kohoamaan liian kuumaksi.

Jos parveke ei ole lasitettu, sitä voi varjostaa esimerkiksi köynnöskasveilla.

Eteläparvekkeella viihtyvät esimerkiksi hedelmäpuut, viiniköynnökset, kukista esimerkiksi pelargonit, petuniat, siniviuhkat ja hyötykasveista mm. kurkku, tomaatti ja ruukuissa yrtit, joista osa kannattaa välillä nostaa varjoon.

Taimistokasvit vaativat suuren ruukun, jossa on tilaa kasvaa. Kesäkukat viihtyvät pienemmissä ruukuissa. Yrteistä auringossa pärjäävät mm. laventeli, basilika, meirami, rosmariini, timjami ja salvia.

Kuumassa paikassa kasvit ja kukat vaativat runsasta kastelua. Kastelu kannattaa ajoittaa joko aikaiseen aamuun tai myöhään iltaan, jolloin vesi ei pääse haihtumaan nopeasti ja kasvit saavat hyödynnettyä veden parhaiten.

Itä

Parsley

Itäparveke on länsiparvekkeen ohella otollisin kasvien ja kukkien kasvatukseen, sillä aamuaurinko ei tee parvekkeesta liian paahteista. Itäparvekkeella pätevät hyvin samanlaiset asiat kuin länsiparvekkeella, mutta se ei pääse yhtä kuumaksi.

Tällä parvekkeella viihtyvät monet kasvit. Yrteistä puolivarjoisessa paikassa viihtyvät mm. minttu, lipstikka, persilja, oregano ja ruohosipuli.

Länsi

IMG_4989

Länsiparvekkeen olosuhteet ovat ihanteelliset erilaisille kasveille ja kukille, sillä valoa ja varjoa on sopivassa suhteessa. Länsiparvekkeelle voi laittaa mitä vain kasveja, kun ne ovat osan päivästä varjossa.

Kasvata esimerkiksi näitä: heliotrooppi, köynnökset, kuten maljaköynnös ja kelloköynnös, petunia, pikkupetunia, daaliat, liljat (ruukuissa), amppelimansikat, chili, tomaatti, paprikat, ämpäriperunat, tomtato ja meksikolainen mustikka sekä huonekasvit, kuten aloevera.

Muista myös nämä

  • Ilmansuunnan lisäksi kasvien viihtyvyyteen vaikuttavat myös parvekkeen koko, lasitus tai lasittomuus, varjostavat puut ja rakennukset.
  • Malta odottaa säiden lämpenemistä. Jos kasvit laitetaan liian aikaisin kylmään, niiden kasvu helposti pysähtyy. Nyrkkisääntö on, että ulos voi laittaa kasveja, kun yöpakkanen ei enää pääse puremaan parvekkeelle. On myös hyvä varautua suojaamaan kasvit kylmältä esimerkiksi pahvilaatikolla, hallaharsolla tai sanomalehdellä.
  • Hanki ensitöiksi lämpömittari, josta pystyt seuraamaan minimi- ja maksimilämpötiloja. Otollinen lämpötila on +5 –+25 astetta.
  • Kastele tarvittaessa, ei varmuuden vuoksi. Kokeile sormella, onko multa kosteaa. Seuraa säätiedotuksia. Jos päiväksi on ennustettu oikein kuumaa säätä, kastele aamulla varastoon. Jos taas on luvassa vesisadetta, ei kannata kastella lainkaan.
  • Parvekkeille ei tavallisesti suunnitella vesipisteitä, joten kannattaa hankkia vesisäiliö.
  • Jos kasvit ovat taivasalla, nosta ne pitkän sadekauden aikana suojaan tai varmista, että vesi pääsee valumaan pois ruukun pohjassa olevan reiän kautta. Esimerkiksi sateenkaaripalsami kestää kosteutta, pelargoni ei.
  • Ruukkuistutuksiin kannattaa valita kasveja ja kukkia, jotka vaativat samanlaista hoitoa.
  • Kasvit tarvitsevat säännöllistä lannoitusta, mutta liika lannoitus tyrehdyttää kasvun. Saatavilla on kasvialustoja ja -säkkejä, joissa on ravinteet mukana.
  • Asiantuntijoina Minna Autio Kauppilan puutarhasta ja Mika Lassila Viherlassilasta.

Kommentoi