Puutarha

PUUTARHA | TEIJA AALTONEN |

Näin torjut kasvien tuholaiset luomusti

Kesän kukkein aika maistuu myös kotipuutarhan pienille tuholaisille. Ötököitä voi torjua luonnonmukaisesti monin keinoin.

Heinäkuussa kotipuutarha kasvaa ja kukoistaa kohisten. Vihreässä paratiisissa viihtyvät myös kutsumattomat vieraat. Tuhannet ja taas tuhannet leuat jauhavat puutarhurin vaivalla kasvattamat viljelykset tärviölle nopeasti. Torjuntapuuhiin on syytä ryhtyä heti, kun tuhoja on havaittavissa.

Kaikkia kasvien kimpussa hääriviä otuksia ei ole tarkoituskaan yrittää jahdata pois päiviltä.

Luonnonmukaisen tuholaistorjunnan pääsääntö on kauhun tasapaino. Kaikkia kasvien kimpussa hääriviä otuksia ei ole tarkoituskaan yrittää jahdata pois päiviltä. Sen sijaan tuholaisten määrä pyritään pitämään niin siedettävänä, että kasvit kasvavat hyvin ja tuottavat satoa joistakin ötököistä huolimatta.

Vahvat ja hyvinvoivat kasvit sietävät muutaman lehdillään kiipeilevän kirvan. Luomutarhurin tärkeä varuste onkin asenne. Hän ymmärtää ja hyväksyy, että luonnossa nyt vaan on loputon määrä esimerkiksi kirvoja, mutta onneksi on myös lukuisia kirvoja syöviä eläimiä sekä muita häätökeinoja.

Etanat ja lehtokotilot voi keräillä käsin pois tai pyydystää olut- tai ruokaöljyansaan.
Etanat ja lehtokotilot voi keräillä käsin pois tai pyydystää olut- tai ruokaöljyansaan.

Ei ole sattumaa, että luonnonmukainen puutarha on iloisenkirjava sekaviljelys, ei yksipuolinen tehoviljelys. Yksipuolisessa kasvivalikoimassa tietty tuholaislaji voi lisääntyä holtittomasti ja pelottavalla vauhdilla.

Runsaasti koko kesän kukkiva puutarha houkuttelee pölyttäjiä, jotka osaltaan huolehtivat kasvien hyvinvoinnista. Raitapaitaiset kukkakärpäset ovat todellisia hyötyeläimiä: aikuiset pölyttävät kasveja, ja toukat syövät kirvoja. Myös esimerkiksi sudenkorennot, petoluteet ja ampiaiset syövät tuhohyönteisiä.

Kasvit auttavat toisiaan. Esimerkiksi samettikukka karkottaa voimakkaalla tuoksullaan tuholaisia. Samettikukkia kannattaa istuttaa hyötykasvien lomaan hyödyksi ja silmäniloksi. Kasvimaalla kannattaa suosia vuoroviljelyä eli ei samoja lajeja samoille paikoille kesästä toiseen.

Ennen varsinaisiin torjunta-aineisiin siirtymistä tuholaisia voi yrittää torjua mekaanisesti. Keinoja ovat esimerkiksi ötököiden poiminta, kylmä vesisuihku ja ruukkujen kaulukset. Esimerkiksi kirppa- ja etanaongelmaa voi torjua pyydyksillä.

Muurahaisia pesiytyy usein kasvihuoneeseen ja puutarhaan. Jos ne koetaan haitaksi, eikä varsinkaan lasten ja lemmikkien kotipuutarhaan haluta myrkkyjä, torjuntaa voi yrittää luonnonmukaisesti.

Kikkakakkosia ovat kanelin ripottelu, kuumaan veteen liuotettu tai reiteille siroteltu merisuola, sooda sekä pesään kaadettu kuuma ja vahva mäntysuopavesi.

Mäntysuopaliuos on kätevä ja edullinen aine

2–3 dl mäntysuopaa
10 l haaleaa vettä

Ohjeella syntyy 2–3 prosentin vahvuinen seos pehmeiden hyönteisten, kuten kirvojen torjuntaan. Myös vahvempaa liuosta käytetään, mutta se voi vahingoittaa herkkiä kasveja. Kaada liuos suihkepulloon tai pumpattavaan paineruiskuun. Uusi käsittely tarvittaessa parin päivän välein. Yleensä 2–4 kertaa riittää.

Nokkosvesi on on mäntysuopaliuoksen veroista torjunta-ainetta, eikä ilmaisesta raaka-aineesta ole pulaa.
Nokkosvesi on on mäntysuopaliuoksen veroista torjunta-ainetta, eikä ilmaisesta raaka-aineesta ole pulaa.

Nokkosvesi tyrmää ja lannoittaa

ämpärillinen tuoreita nokkosia, kivi painoksi
ämpäri täyteen lämmintä vettä

Seisota 1–2 vuorokautta yli ja siivilöi. Toimii mäntysuovan tavoin torjunnassa. Noin viikon seissyt nokkosvesi on lisäksi tehokas typpilannoite. Sen päälle tekee mieli laittaa kansi, haju on tyrmäävä.
Liuos laimennetaan 1:10.

Neem-öljyä voi käyttää tuplatorjuntaan

noin 1 tl Neem-öljyä
1 l haaleaa vettä
muutama pisara astianpesuainetta (helpottaa öljyn liukenemista veteen)

Suihkuta kasvi seoksella. Esimerkiksi moni chilinkasvattaja käyttää tuplatorjuntaa: ensin kasvit suihkutetaan mäntysuopaliuoksella, joka tappaa tuholaisia. Kasvien kuivahdettua ne suihkutetaan Neem-öljyllä, joka torjuu ja ennaltaehkäisee tuholaisia.

Torjunta-aineita kaupan hyllystä

Jos liuosten sekoitteluun ei ole aikaa tai mahdollisuutta, tarjolla on hyviä valmisvaihtoehtoja luonnonmukaiseen torjuntaan. Esimerkiksi Neudorffin kaikki tuotteet ovat luonnonmukaisia ja myrkyttömiä.
 

Yksi vastaus artikkeliin “Näin torjut kasvien tuholaiset luomusti”

  1. Leena Luoto

    Olisiko jo aika poistaa nuo suolaohjeet sivustolta? Osoittaa erittäin suurta tietämöttämyyttä maaperän eliöiden merkityksestä ja suolan sekä vahvan pesuaineen vaikutuksesta siihen.


Kommentoi