Puutarha

PUUTARHA | MERVI LUOTONEN |

Näin saat ruusut kestämään

Leikkoruusu on edelleen yleisin onnittelukukka. Sen suurin sesonki on viikon kuluttua.

Viikon kuluttua, kun vietetään valmistujaisviikonloppua, 1–3 miljoonaa ruusua vaihtaa omistajaa. Onnittelukukkia ylioppilaille ja muille eri opinahjoista valmistuville ostetaan noin 45–55 miljoonalla eurolla. Ruusu on suosituin lahjakukka.
– Valmistujaisviikonloppu ja sen lähipäivät ovat noin 10 prosenttia koko vuoden myynnistä, varapuheenjohtaja Minna Penttala Suomen Kukkakauppiasliitto ry:stä laskee.

Hän sanoo, että aiemmin ruusua myytiin huomattavasti enemmän.
– Muun muassa kotimaisen ruusunviljelyn loppuminen lähes kokonaan on osaltaan vaikuttanut myynnin laskuun.

Kukkakauppias arvioi, että leikkoruusu on edelleen yleisin onnittelukukka.
– Muitakin kukkia viedään lahjaksi. Esimerkiksi pionit ja gerberat yksittäin vietyinä ovat suosittuja.

Myös neilikka on viime vuosina kasvattanut suosiotaan.
–Siinä värivalikoima onkin todella upea. Kauniisti sidottu leikkokukkakimppu on myös yksi suosikeista, Penttala jatkaa.

Näin ruususi pysyvät kauniina pitkään

  • Ruusuun kannattaa aina ennen sen asettamista maljakkoon viiltää uusi viisto imupinta terävällä veitsellä. Esimerkiksi pieni hedelmäveitsi käy tähän tarkoitukseen hyvin. Näin kukan vedensaanti on turvattu. Älä leikkaa imupintaa saksilla, sillä se litistää varren imusolukon eikä vesi pääse nousemaan kukintoon saakka. Niin sanotut vanhat konstit eli varren murskaaminen tai raapiminen kannattaa myös unohtaa.
  • Käytä ruusuille aina puhdasta maljakkoa ja raikasta lämmintä vettä. Leikkokukkavirkisteen käyttö antaa ruusulle tarvittavia ravinteita ja auttaa pitämään maljakon veden puhtaana pidempään. Kun vaihdat vettä, pese aina maljakko ja huuhtele ruusujen varret. Poista veden alla olevat lehdet, sillä ne pehmenevät nopeasti ja edesauttavat bakteerien muodostumista. Vedenvaihdon yhteydessä viillä uudet imupinnat.
  • Aseta ruusut kotona pois suorasta auringonpaisteesta. Auringonpaiste edesauttaa veden bakteerikasvua ja nopeuttaa ruusujen haihduttamista.
  • Hedelmät erittävät etyleeniä, joka nopeuttaa kukkien vanhenemista. Älä siis laita ruusuja hedelmäkulhon läheisyyteen.
  • Jos ruusut näyttävät nuupahtaneilta, vaihda niille puhdas vesi, viillä uudet imupinnat, kietaise ne tiiviisti sanomalehteen ja laita yöksi jääkaappiin maljakossa. Voit muutenkin nostaa ruusut yöksi jääkaappiin, jossa ne saavat levätä.
  • Kukkakimput: puhtaaseen maljakkoon, vettä sidontakohtaan saakka ja vedenvaihto muutaman päivän välein, jolloin aina uudet imupinnat.
  • Kukka-asetelmat (kukkasieneen sidotut): lisää vettä parin päivän välein, niin asetelma säilyy pitkään tuoreena ja kauniina. Voit myös kevyesti sumutella asetelmaa, sillä kukat ottavat vettä kaikilla osillaan, eivät pelkästään varsillaan.
  • Nyrkkisääntö leikkokukista: mitä pehmeämpi varsi, sen viileämpi vesi. Kovavartiset kukat, kuten syreeni ja ruusu, vaativat lämpimämmän veden, koska niiden imusolukko on tiiviimpi kuin pehmeävartisilla kukilla. Terävä veitsi takaa sen, että imusolukko säilyy avoimena eikä litisty kiinni kuten saksilla leikatessa.
  • Kaikki kukat viihtyvät parhaiten puhtaassa, raikkaassa vedessä poissa auringosta, kuumuudesta ja vedosta. Yö viileässä virkistää kummasti, tästä poikkeuksena trooppiset leikkokukat, kuten orkideat ja flamingonkukat.

Vinkit antoi varapuheenjohtaja Minna Penttala Suomen Kukkakauppiasliitto ry:stä.
 

Kommentoi