Puutarha

PUUTARHA | Turun Sanomat |

Näin hoidat nurmikkoa syksyllä

Kun nurmikko jää talvehtimaan elinvoimaisena ja vihreänä, se kestää parhaiten tulevan talven koettelemukset.

Monia kyllästyttää nurmikon leikkaaminen jo tässä vaiheessa syksyä, ja siksi ruohon leikkuuväli saattaa pidentyä tai leikkaaminen unohtua kokonaan. Oikea leikkauskorkeus on kuitenkin syksyllä paljon oleellisempi seikka kuin kesäleikkauksissa.

Syksyllä nurmikko kerää vararavintoa juuristoonsa, ja siksi leikkauskorkeus nostetaan 5 senttiin. Näin yhteyttävää lehtipinta-alaa on enemmän.

Syksyllä nurmikkoa leikataan edelleen säännöllisesti, jotta kerralla tarvitsee leikata korkeintaan 1‒2 senttiä yksittäisen nurmiheinän pituudesta. Tällöin leikkuujäte voidaan jättää nurmikolle lierojen ravinnoksi.
− Vararavinnon keruun kannalta turmiollisin tilanne syntyy, jos nurmikon annetaan kasvaa syksyllä vapaasti ja sitten kerralla nurmikko leikataan lyhyeksi. Tällöin nurmikon kasvuun käyttämää energiaa häviää leikkuujätteeseen ja nurmikko joutuu käyttämään uusien lehtien kasvattamiseen talven varalle keräämiään ravintovarastoja. Tällainen nurmikko ei ehkä viherry ensi keväänä, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

− Myös liian pitkäksi jätetty nurmikko on altis erilaisille talvituhoille. Erilaiset homeet ja haitalliset sienet muhivat liiskaantuneessa ja tiiviissä nurmikerroksessa. Etenkin lumihome vaivaa pitkäksi jääneitä nurmikkoja sellaisina talvina, jolloin lumi sataa ennen kuin maa on jäätynyt.

Jätä lehdet lannoitteeksi

Yksittäiset pudonneet lehdet voi jättää nurmikolle haravoimatta. Ne maatuvat talven aikana ja ravitsevat nurmikkoa. Kovat ja hitaasti hajoavat lehdet, kuten vaahtera ja tammi, kannattaa ajaa silpuksi ruohonleikkurilla. Näin pieneliöiden on helpompi hajottaa niitä.

Nurmikolle jätettävien lehtien määrässä pitää kuitenkin säilyttää maltti. Jos nurmen peittää paksu yhtenäinen lehtipatja, se lisää erilaisten kasvitautien vaaraa, ja lumen alta saattaakin paljastua pahoin kärsinyt nurmikko.
− Jos nurmikolla näkyy syksyllä pelkkiä lehtiä eikä lainkaan nurmikkoa, on aika ottaa harava käteen ja rapsutella nurmikkoa esiin. Puiden alla olevaa paksua lehtikerrosta voi levittää laajemmalle alueelle sen sijaan, että haravoisi kaikki pois, opastaa Kerttula.

Viimeiset lehdet putoavat yleensä vasta pakkasöiden puraisemana. Jäätynyt nurmikko rapsahtelee poikki kengän alla, joten nurmella liikkuminen kannattaa ajoittaa pakkasettomaan hetkeen.

5 pahinta virhettä nurmikon syyshuollossa

  • Älä leikkaa syyskesällä nurmikkoa liian lyhyeksi − tavoiteltava korkeus on 5 cm.
  • Älä leikkaa kerralla enempää kuin 1‒2 cm nurmiheinän pituudesta.
  • Älä jätä nurmikkoa leikkaamatta − mieluummin usein ja vähän kerrallaan.
  • Älä jätä nurmikolle paksua lehtipatjaa − haravoi osa pois.
  • Älä kävele jäätyneellä nurmikolla.


Lähde: Biolan

Kommentoi