Puutarha

PUUTARHA | Turun Sanomat |

Näillä vinkeillä ostat kauniina kestävän joulutähden

Joulutähti säilyttää kauneutensa pitkään, jos muistaa seuraavat Kauppapuutarhaliiton vinkit kukkaostoksilla.

Tiheä lehdistö ja alkava kukinta

Virkeän ja hyvinvoivan kasvin tunnistaa hyvännäköisistä kukista ja tiheästä lehdistöstä.

Tarkasta, ettei lehdissä ole vaurioita tai värivirheitä. Jos kopautus ruukkuun saa lehdet putoamaan helposti, kukkaa ei kannata ostaa.

Joulutähden kukinto on pientä ja löytyy värillisten lehtien tyvestä. Kukinto on hyvä indikaattori kukan kunnosta. Jos ne ovat vihreäkeltaisia ja pyöreitä, kasvi pysyy hyvänä todennäköisesti vielä pitkään. Jos kukinto on keltaisen siitepölyn peitossa, se on luultavasti nähnyt jo parhaat päivänsä.

Suojaisa paikka ja hieman kostea multa

Pysy kaukana joulutähdistä, jotka ovat selvästi altistettu kylmälle vedolle tai jopa jätetty ulos. Lämpöä rakastava kukka ei pidä ollenkaan alle 15 asteen lämpötilasta. Seuraukset saattavat näkyä vasta parin päivän kuluttua kun joulutähti alkaa pudottaa lehtiään. Tässä vaiheessa kukkaa ei ole enää helppo pelastaa, ja paras vaihtoehto on hakea kaupasta uusi.

Joulutähdet eivät saa olla koskaan rutikuivia tai litimärkiä. Selvitä kosteus työntämällä sormi multaan. Jos multa tuntuu hieman kostealta, eikä se näytä seisseen vedessä, kasvin voi ostaa. Jos haluat olla täysin varma, nosta kasvia hieman ruukusta, jotta näet, onko sen juuristo valkoinen.

Kunnon pakkaus kotimatkalle

Pidä huoli että joulutähti on pakattu kunnolla ja pääsee perille mahdollisimman pian. Pienikin kylmä tuulenvire voi tehdä kasville peruuttamatonta vahinkoa. Pakkaaminen tulee tehdä varovasti niin, etteivät lehdet katkeile.

Kommentoi