Puutarha

PUUTARHA | Turun Sanomat |

Kysely: Suomalaiset suosivat perinteisiä huonekasveja

Lähes 80 prosentilla suomalaisista on huonekasveja ja iso osa ei voisi kuvitella kotiaan ilman niitä, kertoo tuore kuluttajakysely. Suosikkeja ovat perinteiset ja helppohoitoiset kasvit.

Naisista 32 prosenttia ja miehistä 13 prosenttia kertoo, että kodissa pitää ehdottomasti olla huonekasveja. Joka toinen nainen haluaa kotiinsa lisää huonekasveja ja joka kolmas mieskin unelmoi suuremmasta kasvimäärästä.

Suomalaiset laittavat kasveja huoneisiin, joissa vietetään eniten aikaa. Suosikkipaikka huonekasville on olohuone. Lähes joka toisella vastaajalla vehreyttä löytyy makuuhuoneesta ja joka kolmannella keittiöstä.
‒ On hyvä, että tiloissa, joissa oleskellaan paljon, on kasveja. Kasvit parantavat sisäilman laatua tuottamalla happea ja haihduttamalla kosteutta lehdistään. Kasvit myös pystyvät imemään ilmarakojensa kautta haitallisia yhdisteitä ja hajottamaan niitä, kyselyn lokakuussa teettäneen Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula kertoo.

Eteiseen huonekasvin laittaa vain 8 prosenttia ja kylpyhuoneeseen vain 3 prosenttia. Vessakaan ei ole suomalaisten mielestä huonekasvin paikka. Erityisesti naiset karttavat vessan ja huonekasvin yhdistelmää.
‒ Onneksi kodin pimeimmissä tiloissa pidetään vähemmän huonekasveja. Vaikka sisustuskuvissa eteinen tai vessa on monesti somistettu kasveilla, tosiasiassa valonpuute yleensä näännyttää kasvit näissä tiloissa ennen pitkää. Jos haluaa saada kasvin viihtymään, se kannattaa sijoittaa ikkunan läheisyyteen, Kerttula muistuttaa.

Suomalaisten suosikkikukkia ovat perinteiset huonekasvit: kaktus, orkidea, rahapuu, jukkapalmu ja saintpaulia. Naisilla selvä ykkössuosikki on orkidea; 42 prosenttia valitsisi sen, jos nyt ostaisi huonekasvin. Miehet ovat omasta suosikistaan vielä yksimielisempiä; joka toinen valitsisi kaktuksen.

Kommentoi