Puutarha

PUUTARHA | Turun Sanomat |

Haravointijätteen maksuton vastaaotto käynnistyy maanantaina

Lounais-Suomen Jätehuollon jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla sekä Kuntecin multa-asemalla vastaanotetaan taas haravointijätettä maksutta ensi maanantaista alkaen. Puutarhajätteet saavat uuden elämän multana ja hakkeena, jota käytetään muun muassa Turun seudun viherrakentamisessa.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätekeskukset ja lajitteluasemat vastaanottavat haravointijätettä maksutta neljän viikon ajan vastaanottopaikkojen aukioloaikoina. Turussa haravointijätteiden maksuton vastaanotto on Kuntecin multa-asemalla, joka sijaitsee Turun Topinojan jätekeskuksen sisäänajoporttien vieressä, jätekeskuksen ulkopuolella.

Haravointijätteenä otetaan vastaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt. Risut ja oksat vastaanotetaan LSJH:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemalla ilmaiseksi ympäri vuoden.

Kuntecin multa-asemalle voi tuoda haravointijätekampanjan aikana piikittömiä risuja ja oksia. Vanhat omenat sen sijaan ovat biojätettä, ja niitä vastaanotetaan maksua vastaan LSJH:n lajitteluasemilla.

Lajittele haravointijätteet hyvin

Maksuton vastaanotto koskee hyvin lajiteltuja kuormia, jotka tuodaan henkilöautolla, pakettiautolla, peräkärryllä tai kuorma-autolla.
– Jos tuodaan sekä risuja ja oksia että haravointijätettä, on ne pidettävä erillään esimerkiksi jakamalla kuorma kahteen osaan, muistuttaa LSJH:n käyttöpäällikkö Jyri Metsänranta.

Isompia haravointijätekuormia, kuten traktorin peräkärrykuormia tai kuorma-autokuormia, vastaanotetaan vain Kuntecin multa-asemalla Turussa sekä Raision Isosuon, Paraisten Rauhalan ja Salon Korvenmäen jätekeskuksissa. Pienkuormia, kuten henkilöauton peräkärrykuormia tai pakettiautokuormia, vastaanotetaan kaikissa vastaanottopaikoissa.

Takaisin kiertoon multana ja hakkeena

Haravointijätekampanja on esimerkki Lounais-Suomen alueella tehtävästä kiertotalousyhteistyöstä.
– Kampanjan aikana tuoduista puutarhajätteistä tehdään haketta ja multaa, jota hyödynnetään Turun seudun viherrakentamisessa, kertoo palvelupäällikkö Simo Saarinen Kuntecilta.

– Kun asukkaiden puutarhajäte käsitellään mullaksi, saadaan jätteen ravinteet takaisin kiertoon luomaan hyvät kasvuedellytykset lähiseudun viheralueiden puille ja pensaille. Näiden kasvien lehdet päätyvät aikanaan myös haravointijätteeksi, ja kierto alkaa uudestaan, kertoo Metsänranta.

Haravointijätekampanja 16.10.–13.11.2017. Ohjeet puutarhajätteiden tuojille sekä vastaanottopaikat aukioloaikoineen LSJH:n verkkosivuilla.

Kommentoi