Puutarha

PUUTARHA | Eeva Lehtinen |

Ekopiha on hyönteisten paratiisi

Ekopihalla luonnon monimuotoisuudelle annetaan tilaa, ja erilaiset hyönteiset sekä pieneläimet toivotetaan tervetulleeksi.

Puutarhurit Elisa Laine-Säilä ja Hannu Säilä muuttivat Perniössä sijaitsevalle maatilalle kymmenen vuotta sitten. Tila oli ollut 30 vuotta tyhjillään, ja piha-alue oli muuttunut ryteiköksi. He aloittivat hiljalleen pihan laittamisen ja ränsistyneen talon kunnostamisen.

Puutarhuriparille oli tärkeää, että pihasta tulee mahdollisimman ekologinen.
– Oleellista ekologisissa pihoissa on se, että sinne valitaan kasveja, jotka pärjäävät vallitsevissa olosuhteissa. Silloin ei tarvita lannoitteita eikä turhaa kastelua, Hannu Säilä sanoo.

– On hyvä suosia suomalaisia maatiaislajeja ja luonnonkasveja. Mitä vähemmän jalostettu, sen parempi. Taloon muuttaessa on hyvä katsella, mitä kasveja pihalla luonnostaan kasvaa. Se kertoo hyvin, minkälaiset kasvit maaperässä viihtyvät, Elisa Laine-Säilä vinkkaa.

Hän painottaakin maalajin huomioimista kasveja valittaessa.
– Jos vain valitsee auringossa tai varjossa viihtyviä kasveja, ei vielä pääse pitkälle.

Heille luonnon monimuotoisuus on hyvin tärkeää, ja pihalla onkin monipuolisesti erilaisia kasveja ja siellä pörrää jos jonkinmoista hyönteistä.
– Pyrimme säilyttämään luonnon tasapainon ja haluamme ajatella muitakin kuin ihmisiä. Ymmärrämme pihan olevan osa ympäristöä, joka ulottuu myös tontin rajojen ulkopuolelle, Elisa Laine-Säilä sanoo.

Elisa Laine-Säilä ihailee jo hyvän kokoiseksi kasvanutta latva-artisokkaa.
Elisa Laine-Säilä ihailee jo hyvän kokoiseksi kasvanutta latva-artisokkaa.
Pariskunnan omasta puutarhasta saadaan runsaasti satoa. Härkäpavut ovat kuivumassa keittiössä.
Pariskunnan omasta puutarhasta saadaan runsaasti satoa. Härkäpavut ovat kuivumassa keittiössä.

Ekopuutarhurien mukaan luonnonmukainen piha on helppohoitoinen. Piha hoitaa pitkälti itse itseään, kun oikea kasvi on oikeassa paikassa. He toteavatkin, etteivät torjunta-aineet kuulu ekologiseen pihaan.
– Torjunta-aineet romuttavat luonnon oman kokonaisuuden. Niiden avulla voidaan saada pois kirvat, mutta samalla myös leppäkertut. Monimuotoisuus luo tasapainon tuholaisten ja näiden luontaisten vihollisten välille, Elisa Laine-Säilä kertoo.

Yksi oleellinen asia ekologisella pihalla on hulevesien hyötykäyttö. Ekopihalla sade- ja sulamisvedet otetaan talteen ja ohjataan kasvien käyttöön.
– Mitä kauemmin sadevedet viipyvät tontilla, sitä puhtaampina ne jatkavat vesistöihin, kun epäpuhtaudet jäävät maaperään, Hannu Säilä toteaa.

He muistuttavat pihalla käytettävien materiaalien ekologisuudesta. Pihan rakentamisessa on hyvä suosia lähellä tuotettuja, ympäristöystävällisiä materiaaleja.
– On hyvä selvittää materiaalien alkuperä ja elinkaari. Mahdollisimman pitkäikäinen on hyvä vaihtoehto. On parempi ostaa esimerkiksi luonnonkiveä, joka on ikuista, kuin laittaa pihalle muovia, joka kärrätään viiden vuoden päästä kaatopaikalle, Hannu Säilä sanoo.

– Myös puuvaihtoehdoissa on syytä olla tarkkana. Jos mahdollista, ei valitse painekyllästettyä puuta, josta lopulta tulee ongelmajätettä, vaan valitsee vaikkapa mineraalikäsitellyn tai lämpökäsitellyn puun. Myös kuljetusmatkojen pituuteen on hyvä kiinnittää huomiota, Elisa Laine-Säilä lisää.

Hannu Säilä esittelee talon seinässä olevaa kimalaispönttöä, jonka sisällä on heinää.
Hannu Säilä esittelee talon seinässä olevaa kimalaispönttöä, jonka sisällä on heinää.
Kimalaispöntön voi tehdä kukkaruukusta. Sisälle laitetaan heinää ja reijän suojaksi asetellaan kiviä, jotta vesi ei mene sisälle.
Kimalaispöntön voi tehdä kukkaruukusta. Sisälle laitetaan heinää ja reijän suojaksi asetellaan kiviä, jotta vesi ei mene sisälle.

Pariskunta perusti vuonna 2006 oman ekopihoja suunnittelevat ja toteuttavan yrityksen.
– Rakentamisessa kiinnitetään jo paljon huomiota ekologisuuteen, ja se on siirtynyt myös enenevässä määrin pihoille, Hannu Säilä toteaa.

Uusien pihojen suunnittelun lisäksi he tekevät vanhoista pihoista ekologisempia. Puutarhurit kasvattavat omalla taimistollaan luonnonkasveja ja maatiaiskasveja, joita he käyttävät suunnittelemillaan pihoilla.
– Yksi helpoimmista toimenpiteistä on ryhmitellä kasveja uudelleen ja keskittää perennat esimerkiksi yhdeksi isoksi ryhmäksi. Yhden lajin massaistutus kannattaa muuttaa monilajiseksi, Elisa Laine-Säilä sanoo.

Ekopihat voivat olla hyvin erinäköisiä. Toiset pitävät siistimmästä ja modernista tyylistä, kun taas toisten pihoilla kasvit saavat kasvaa rönsyilevämmin. Pariskunnan oma piha edustaa rehevämpää vaihtoehtoa. Nurmikko on leikattu lyhyeksi vain kävelyalueilta, muualla ruoho saa kasvaa pidempänä.
– Meille sopii hyvin tällainen runsas piha. Täytyy sietää luonnon dynaamisuus ja antaa kasvaa niiden, jotka pärjäävät, eikä turhaan yrittää lainoittaa ja kastella niitä, jotka eivät pärjää. Rikkaruohoja ei tule nypittyä. Rikkaruohohan on vain väärässä paikassa kasvava kasvi, Hannu Säilä naurahtaa.

Pihalta löytyy useampikin suuri perenna-alue, joissa kuivuneet varret saavat töröttää.
– Kuivuneita kasveja ei kannata leikata pois, vaan antaa niiden törröttää, sillä ne ovat hyönteisille tärkeitä talvehtimispaikkoja, ja siemenistä linnut saavat ravintoa, Elisa Laine-Säilä toteaa.

Puutarhurit eivät myöskään kannusta syksyisin haravoimaan turhan innokkaasti, sillä lehdet toimivat hyvänä lannoitteena.
– Lehtiä kannattaa laittaa istutusten juurelle ja kääntää kasvimaan joukkoon. Paksut vaahteralehtikasat kannattaa tosin pilkkoa. Lehtikasat tarjoavat muun muassa leppäkertuille arvokkaita talvehtimispaikkoja, Elisa Laine-Säilä kertoo.

Oikeiden kasvien valinnoilla voi houkutella esimerkiksi perhosia pihapiiriin. Neitoperhonen laskeutui sädekukan päälle.
Oikeiden kasvien valinnoilla voi houkutella esimerkiksi perhosia pihapiiriin. Neitoperhonen laskeutui sädekukan päälle.
Ekopuutarhurit vinkkaavat rakentamaan hyönteishotellin, jos haluaa lisätä luonnon monimuotoisuutta omalla pihallaan.
Ekopuutarhurit vinkkaavat rakentamaan hyönteishotellin, jos haluaa lisätä luonnon monimuotoisuutta omalla pihallaan.

Puutarhuriparin mielestä pihoilla näkyvät isot nurmikkoalueet kertovat usein mielikuvituksen puutteesta.
– Nurmikko laitetaan yleensä sinne, mihin ei muutakaan keksitä. Asennetta täytyisi muuttaa ja pohtia onko nurmikko aina perusteltu. Nurmikko ajetaan usein bensakäyttöisellä leikkurilla viikoittain, mutta voisiko nurmikon sijaan pihalla olla vaikka maanpeitekasveja. Se ei ehkä ole yhtä siistin näköinen, mutta siellä voi nähdä mielenkiintoisia ötököitä ja perhosia, Hannu Säilä sanoo.

Nurmikkoaluetta voi pienentää vaihtamalla osa nurmikosta perenna-alueeksi tai kukkaniityksi. Näin voidaan pienentää leikattavan nurmikon pinta-alaa.
– Pienikin nurmialueen pienentäminen on ekoteko, Elisa Laine-Säilä sanoo.

He rohkaisevatkin ihmisiä ekologisempiin pihoihin vaikka vain pienillä ratkaisuilla.
– Taajamassa pihalleen voi rakentaa vaikka hyönteishotellin. Se on helppo tapa tuoda monimuotoisuutta omalle pihalle, Hannu Säilä vinkkaa.

Kommentoi