Puutarha

PUUTARHA | JAANA PAKARINEN |

4 x uusi kotimainen puutarhakirja

Moni hakee inspiraatiota ja vinkkejä oman pihan laittoon puutarhakirjoista. Tässä poimintoja jo tänä keväänä ilmestyneistä kotimaisista, Suomen olosuhteisiin tehdyistä teoksista.

kirja4

Mikä: Riku Cajander: Luontopiha. Ympäristöystävällinen piha ja puutarha. Minerva, 2015 (uudistettu laitos vuoden 2010 teoksesta).

Sisältö: Teos painottaa puutarhojen merkitystä kasvistomme monimuotoisuuden säilyttämisessä. Ympäristöystävällisyys on kantavana teemana läpi teoksen. Kirjassa käsitellään ympäristöystävälliselle pihalle eli luontopihalle soveltuvia kasveja ja niiden hoitoa, mutta yhtä tärkeässä osassa on eläimistö. Jokainen eläin eri perhoslajeista kärppään ja kettuun saakka on esitelty omissa luvuissaan.

Kenelle: Luonnonsuojelusta kiinnostuneille, jotka haluavat perustaa oman ympäristöystävällisen pihan. Toimii myös yleisteoksena Suomen linnusta, hyönteisistä ja piennisäkkäistä.

Hyvää/huonoa: Teos jakaantuu selkeästi eri osioihin ja on asiantuntevuudessaan oppikirjamainen. Kattavasti tietoa kasveista ja eläimistä, mutta pelkkää puutarhainspiraatiota hakeville hiukan raskaslukuinen.

kirja3

Mikä: Linda Peltola: Kevätihmisen puutarhakirja. Kukkaisunelmia kotona ja puutarhassa. Docendo, 2015.

Sisältö: Tunnelmoiva, kuvapainotteinen puutarhakirja on taiton ja tekstin osalta kuin painettu puutarhablogi. Teos jakaantuu viiteen osaan, joissa alussa askarrellaan puutarhakirjaa, välillä järjestetään teekutsuja ja lopussa leivotaan. Siihen väliin mahtuu toki puutarhan laittoa ja hyödyllisiä vinkkejä muun muassa perennoista ja sipulikasveista.

Kenelle: Puutarhainnostusta ja -inspiraatiota hakeville ja kesää odottaville.

Hyvää/huonoa: Aurinkoinen kuvitus on teoksen parasta antia, eikä teosta selaava voi välttyä puutarhainnostukselta. Tunnelmointi on pääosassa, mutta hyötyvinkkejäkin löytyy. Kattavaksi oman puutarhan perustamiskirjaksi teosta ei ole tarkoitettu.

kirja1

Mikä: Heidi Haapalahti, Suvi Lehtonen, Teija Tuisku: Lavatarhuri. Kasvata satoa viljelylaatikossa. Tammi, 2015.

Sisältö: Kattava opas kasvinviljelyyn viljelylaatikoissa, sijoittipa laatikon sitten omaan puutarhaan tai parvekkeelle. Teos etenee yksityiskohtaisesti lavan rakentamisesta kasvien valintaan ja erilaisiin viljelyalustoihin. Lopuksi esitellään kattavasti Suomessa menestyviä kasveja perunasta mustajuureen ja mangoldista härkäpapuun.

Kenelle: Sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita viljelemään syötäviä kasveja. Ohjeita löytyy niin suuremman kasvimaan perustajille kuin vain yhden parvekkeella viihtyvän yrttilaatikon laittajille. Yksityiskohtaisuutensa vuoksi sopii myös aloitteleville viljelijöille.

Hyvää/huonoa: Kattava teos, joka käsittelee lavaviljelyä joka näkökulmasta. Tämän teoksen luettua ei jää mitään kysyttävää. Plussaa myös kauniista kuvituksesta.

kirja2

Mikä: Sonja Lumme: Sonjan yrttitarha. Tammi 2015.

Sisältö: Teos erittelee selkein ohjein yrttien kasvatusta niin puutarhassa kuin ikkunalaudalla. Kirjassa esitellään kolmisenkymmentä eri yrttiä ja niiden kasvatusohjetta sekä käyttöä nimenomaan Suomen olosuhteissa.

Kenelle: Hyvä perusteos kaikille yrttien kasvatuksesta kiinnostuneille. Sopii myös aloitteleville viljelijöille.

Hyvää/huonoa: Kattava opas yrttien viljelyyn. Rajattu aihe tekee teoksesta selkeän ja ohjeet ovat yksityiskohtaisia. Koska jokaista yrttiä käsittelevä kappale on jaoteltu samoin, löytää helposti etsimänsä. Lisänä vinkkejä luonnonyrttien käyttöön, yrttien jakamiseen, lannoittamiseen ja säilömiseen.

Kommentoi