Piha-rakkaussuhde

MAINOSBLOGI | Piha-rakkaussuhde

Unelmien ruusutarha

Ruusut ovat puutarhan kuningattaria. Niiden lajikkeisto on monimuotoinen ja ruusuista löytyykin sopiva lajike jokaiseen käyttötarkoitukseen, suunnittelitpa sitten perinteistä ryhmäruusupenkkiä, pensasta puutarhan tilanjakajaksi, köynnöstä näkösuojaksi tai kaunista maanpeittokasvia. Tänä viikonloppuna 27.-29.8. myymälämme kaikki ruusut myydään -40% alennuksella. Valikoimistamme löydät varmasti käyttötarkoitukseesi sopivan ruusun, olitpa sitten ruusumaailman vasta-alkaja tai tosiharrastaja.

Ruusuista löytyy sopiva lajike jokaiseen käyttötarkoitukseen! Kuvassa patioköynnösruusu

Ryhmäruusuiksi kutsutaan niitä perinteisiä ruusupenkin ruusuja. Niiden kukinta on jatkuva tai jaksoittainen heinäkuusta alkaen.

Pensasruusut sekä puistoruusut muodostavat pensaita. Pensasruusuista tunnetuin lienee alkukesällä kukkiva juhannusruusu. Pensasruusut kasvavat isoiksi puskiksi ja ovat todella helppohoitoisia ja kestäviä. Niiden tuoksu on useimmiten voimakkain kaikista ruusulajeista. Ne kukkivat useimmiten vain kerran kesässä. Pensasruusuja käytetään usein ryhmissä, reunustamaan pihaa tai jakamaan tilaa.

Easy Elegance® -pensasruusuvalikoiman ruusut ovat jatkuvakukintaisia, helppohoitoisia ja kauniita. Pitk
än jalostustyön tuloksena on syntynyt erittäin talven- ja taudinkestäviä lajikkeita. Easy Elegance® -ruusut ovat terveitä, tasakokoisia ja kaunismuotoisia. Ruusut ovat omajuurisia, joten ne eivät tee villiversoja.

Maanpeiteruusut ovat pitkäversoisia ja leveäkasvuisia. Ne sopivat erinomaisesti rinteisiin, kivikkotarhaan ja reunakasveiksi perennapenkkiin.

Köynnösruusut ovat rento- ja pitkävartisia ihanuuksia. Ne näyttävät upeilta säleikköön tuettuna näkösuojana, ruusukaaressa tai rakennuksen seinustalla.

Valamonruusu 'Splendens'
Valamonruusu ’Spelenden’ on kestävä ja tuoksuva pensasruusu. Suosikki!
elmshorn
Köynnöstävä pensasruusu ’Elmshorn’. Vadelmanpunaiset, hienostuneet kerrotut kukat runsaissa tertuissa. Jatkuvakukintainen. Pysty- ja voimakaskasvuinen lajike, joka voidaan ohjata köynnössäleikköön tai pitää pensaana. On siis todella monikäyttöinen ruusulajike. Korkeus 1,5-2 m. Tämä hurmaava harvinaisuus nyt myymälässä!

Puutarhurisi vinkit ruusujen kasvatukseen

Ruusuja voi istuttaa maan sulamisesta lähtien pitkälle syksyyn. Aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka on ruusuille eduksi, kunhan maaperä ei ole kuiva. Valon ja lämmön lisäksi ruusut tarvitsevat myös runsaasti vettä ja ravinteita.

Ruusuilla tulee olla vähintään 60 cm multakerros. Ihanteellinen kasvualusta on hyvin vettä ja ravinteita pidättävä hiekkapitoinen multa. Älä istuta ruusuja turve- tai tiukkaan savimaahan.

Jos ruusuilla on ruukun sisällä istutusverkko, sitä ei missään nimessä saa poistaa, vaan ohut rautaverkko jätetään istuttaessa pitämään paakku koossa. Juuripaakun koossapysyminen nopeuttaa juurtumista, varmistaa ruusujen kasvuunlähdön ja aikaistuttaa kukintaa. Talvenkestävyyttä ajatellessa on tärkeää istuttaa ruusut niin syvään, että perusrungon ja jaloverson eli varsinaisen lajikkeen välinen jalostuskohta on vähintään 15 cm maan alla. Jalostuskohdan erottaa taimesta paksumpana ”möykkynä”, josta versot alkavat haarautua ylöspäin ja juuristo alaspäin.

Kastele ruusuja hyvin istutuksen yhteydessä sekä säännöllisesti koko kasvukauden ajan. Pitkinä poutajaksoina ruusut on hyvä kastella kerran viikossa, 10 l vettä tainta kohden. Sateisella säällä riittää kerran kuukaudessa.

Lannoita ruusuja ruusulannoitteen pakkauksen ohjeen mukaisesti. Suosittelemme myös käytettäväksi Neudo–Vital Ruusun vahvennetta, joka vahvistaa kasvien elintoimintoja härmää, mustalaikkutautia ja ruostetta vastaan luonnonmukaisella tavalla.

Talvisuojaksi versojen tyvelle lisätään lapiollinen multaa loka-marraskuussa, koska kesän aikana maa painuu ja jalostuskohta nousee kohti maan pintaa.

Kevätleikkaus tehdään vasta kun maa on täysin sulanut, yleensä toukokuussa. Versot katkaistaan 10 cm mittaisiksi, jolloin niihin jää 4-6 silmua. Ruskettuneet versot leikataan vihreään osaan asti, leikkaamalla ne aina n. puoli senttiä terveen silmun yläpuolelta. Täysin ruskettuneet versot poistetaan kokonaan. Halkaisijaltaan alle puolen senttimetrin vahvuiset versot leikataan aivan tyveen asti.

Ruusuisia kasvatushetkiä!

Morsionruusu ’Juhannusmorsian’: Hennon vaaleanpunaiset, suuret, puolikerrotut kukat kesä-heinäkuun vaihteessa. Kiulukat tummanruskeat. Kotimainen lajike.

Reseptivinkki: Puutarhurin ruusuvesi

Ruusut ovat paitsi monikäyttöisiä ja kauniita kasveja, myös kulinaristien suosiossa. Tiesitkö, että kaikkien puhtaasti viljeltyjen ruusujen terälehdet ovat syötäviä? Ne sopivat loistavasti vaikkapa kakun koristeiksi tai salaatteihin. Huuhtele ja poista tyven valkea osa ennen käyttöä. Terälehdistä valmistuu helposti myös ruusuvesi, joka Lähi-Idän tapaan maustaa jälkiruoat ja leivonnaiset. Ruusuvettä voidaan käyttää myös terälehden väristä riippuen värjäykseen.

1 osa ruusun terälehtiä
1 osa vettä

Keitä sama määrä ruusun terälehtiä ja vettä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja tekeytyä jääkaapissa yön yli. Siivilöi terälehdet ja pullota. Voit lisätä halutessasi makeutta vaikka hunajalla. Ruusuvesi säilyy jääkaapissa parisen viikkoa.

Kommentoi