Lempipaikalla

BLOGIT | Lempipaikalla

Turun hurmaavat puutaloalueet ja valinnan vaikeus

Rakastan vanhoja puutaloja. Rakastan puutaloalueita ja niiden erivärisiksi maalattuja taloja. Mukulakiviä, vanhoja pihoja, piha-aitoja sekä puutalojen historian havinaa – mitä joku saattaisi kutsua myös vedoksi. Tämänhetkinen kotimme on toinen puutaloasuntomme. Ensimmäinen kotimme oli Port Arthurissa, eli Portsassa, ja nyt asumme aivan Portsan naapurissa Linnanfältissä. Portsaa ennen asuimme Lonttisissa, mutta siellä kotimme oli kerrostalo, vaikka alueella puutalojakin on.

Käytyämme ensimmäisen kerran portsalaisessa puutalokodissa, päätimme, että ostamme ensiasunnoksemme vastaavanlaisen kodin. Monia häiritsee Portsan asunnoille ominainen monikerroksisuus, mutta meistä se tuntui hauskalta asumismuodolta. Ainakin tuolloin. Neljän vuoden portsalaisuuden jälkeen meistä tuli linnanfälttiläisiä.

©lempipaikalla_puutaloalueet-9
Kuuvuori.

©lempipaikalla_puutaloalueet-6

Linnanfältin kahdesta asunnosta yhdistetty kotimme mahdollistaa asumisemme yhdessä tasossa. Se onkin tuntunut Portsan kolmea kerrosta helpommalta ratkaisulta, etenkin lapsen tulon jälkeen. Vaikka suuri olohuone ja keittiö ovatkin edelleen käteviä, alkaa asunnosta loppumaan tila kesken makuuhuoneiden osalta. Haaveilemme parista lisähuoneesta, mutta mitään kiirettä asunnonvaihtamisen suhteen ei ole.

Katsomme aina tasaisin väliajoin myytäviä kohteita ja haaveilemme suuresta pihasta vanhoine omenapuineen, aittoineen ja piharakennuksineen. Maatilahaaveilu unohtuu aika pian, kun muistamme ne suurten pihojen suuret piha- ja lumityöt, ja sen seikan, että suuret pihat aittoineen kulkevat harvoin käsi kädessä keskusta-asumisen kanssa. Etäisyys keskustasta lieneekin yksi suurimmista syistä, miksemme vieläkään omista maatilaa.

©lempipaikalla_puutaloalueet-16
Pohjola.

©lempipaikalla_puutaloalueet-14

Onneksi Turussa voi asua aivan keskustassa tai sen tuntumassa ja saada silti osansa puutaloidyllistä. Martti, Port Arthur, ehkä Linnanfälttikin, Pohjola, Kähäri, Nummi, Kuuvuori ja Tuomionkirkon lähettyvillä sijaitseva Piispankadun alue, ovat tällä hetkellä minun lempipuutaloalueitani Turussa. Kaikilla alueilla on omaleimainen piirteensä, mutta kaikissa myös toistuu puutaloalueiden parhaat ominaisuudet.

Kähärissä, Pohjolassa, Kuuvuoressa ja Nummessa parasta on alueen pikkukylämäinen mäkisyys ja omat pihat, ja niissä olisi mahdollisuus kaipaamaamme omakotitaloasumiseen. Martissa, Portsassa, sekä Piispankadun alueella asuminen tapahtuisi vain yhtiömuotoisena, mutta niissä taas viehättää mukulakivillä maustettu keskustan läheisyys sekä urbaani tunnelma aivan kaupungin sykkeessä. Taloyhtiössä asumisessa viehättää naapuruston yhteisöllisyys, mutta omatkotitalossa taas viehättää sen tuoma yksityisyys.

Se, mikä sitten loppujen lopuksi vie viehättävyydessään voiton, riippuu kai siitä, mikä kiva ja sopiva asunto meille sattuukin ensimmäisenä tulemaan vastaan. Tämäkin asunto löytyi etsimättä ja puolivahingossa, ja kuten sanottu: meillä ei ole mikään kiire, joten katsellaan aivan rauhassa. Ja voihan se olla, että täydellinen maatila tulee vastaan ja minä pyörrän kaikki puheeni keskusta-alueella asumisen pakosta.

©lempipaikalla_puutaloalueet-2
Nummi.

©lempipaikalla_puutaloalueet-4

©lempipaikalla_puutaloalueet-23
Martti.
©lempipaikalla_puutaloalueet-13
Piispankatu.

©lempipaikalla_puutaloalueet-11

©lempipaikalla_puutaloalueet-19
Port Arthur.

Muistin vielä Sirkkalankadun puutalot ja Raunistulan alueen, joita en tullut tässä maininneeksi. Tuleeko sinulla mieleen muita Turun seudun kauniita puutaloalueita?

Kuvat: Laura Satamo 

13 vastausta artikkeliin “Turun hurmaavat puutaloalueet ja valinnan vaikeus”

 1. Sofia

  Ei tule muita mieleen mutta sun kuvat saivat mulle suuren hymyn kasvoille kun katselin naita kuvia. On se Turku kaunis 🙂


 2. lillakamomilla

  Olen lapsuuden vuodet asunut Piispankadulla (Domuksen vastapäätä) ja aikuisena Martissa- juuri tuollaisessa kolmikerroksiessa työläisasunnossa. Se oli kivaa alussa mutta tuntuipa sitten jossain vaiheessa aika rasittavalta. Eivät ne huoneetkaan kovin isoja olleet…

  Turussa onkin parasta nuo vanhat puutaloalueet ja jokiranta. Martissa kun asuttiin käytiin usein kävelemässä jokirantaa pitkin- sitä voin vielä tänäkin päivänä ikävöidä.
  Täällä maalla siitten taas niin ihanaa kun luonto on ihan oven edessä mutta välillä minunkin pitää tulla Turkuun nauttimaan kaupungin sykkeestä. ihanaa olisi kun löytyisi joku välimaasto jossa saisi ihan kaiken- kaupungin ja luonnon oven eteen. Mieti miten kätsää olis kun pääovesta pääsisi kaupungille ja takaovesta suoraan metsään!


  • Laura Satamo

   Piispankatu on kaunis! Kolmikerroksisuus ei tuntunut siihen aikaan niin raskaalta, mutta muutettuamme yhteen kerrokseen tajusimme, kuinka paljon helpompaa se on.

   Mä ostan heti sen asunnon, mistä pääovesta pääsee keskustaan ja takaovesta metsään!


 3. Sanna

  Uittamolla on suloisia vanhoja puutaloja, asun itsekin yhdessä.


 4. Umpsit

  Vanhat puutalot, aah. Kaikissa kaupungeissa parasta kierrellä vanhoilla puutaloalueilla, on ne niin kauniita. 🙂


 5. Tiltu Nurminen

  Onpa kauniita kuvia! Toivottavasti Turun kaupunki pitää huolta puutaloromantiikan säilymisestä eikä yhtään kaunista vanhaa puutaloa enää purettaisi uusien kerrostalojen tieltä. Ränsistyneestäkin puutalosta saa kauniin huoltotöillä. Kyse on asenteesta ja tahdosta. Näistäkin kommenteista näkee, että puutaloidylli on kaupungin paras valttikortti.
  t. entinen Portsan asukas


  • Laura Satamo

   Kiitos! Turun kaupungilla on vähän huono menneisyys (ja nykyisyyskin) näiden puutalojen ja muiden vanhojen talojen suhteen. Surkeaa, miten niihin ei panosteta, mutta onneksi aktiiviset asukasyhdistykset ovat pitäneet huolta näistä muutamista alueista!


 6. Suski

  Ihana kirjoitus ja ihana aihe! Linnanfältin uudisasukkaana toivon niin kovasti, että Linnanfälttiin suunniteltu moderni puukaupunginosa tosiaan toteutuu ja saamme uusia naapureita mahdollisimman pian. Mielellään ihan ensin noihin muihin Linnankadun varren kunnostettaviin taloihin!


  • Laura Satamo

   No sitä odotellessa! Tällä hetkellä Linnanfältin roskaiset kadut, palanut autonrämä parkkipaikalla ja tv-romut metsässä ei oikein kuvasta modernia puutalokaupunkia. Ja kauppakin ois kiva – koko alueella kun ei ole omaa kauppaa.


 7. minna

  Olipa kauniita kuvia. T. Tyttö pohjolankadulta vm -66


Kommentoi