Lempipaikalla

BLOGIT | Lempipaikalla

Kotiesittely: Modernia ja vanhaa tyylikkäästi yhdistellen

©lempipaikalla-f2-4

Nelihenkisen perheen puutalokodissa yhdistyy luontevasti minimalistisuus ja romanttisuus sekä uusi ja vanha. Kahdesta asunnosta yhdistetyn kaksikerroksisen kodin jokainen huone on erityylinen. Jos näkisin ainoastaan keittiön, luulisin kodin olevan minimalistinen ja hyvin moderni, ja jos minun taas pitäisi veikata asunnon tyyliä vain olohuoneen perusteella, veikkaisin koko asunnon olevan romanttinen ja värikäs.

Asukkaat ovat halunneet olohuoneen tyylin rajoittuvan vain yhteen huoneeseen, ettei kokonaisuudesta tulisi liian rönsyilevä ja runsas. Olohuoneen tyylin onkin määritellyt muhkea ja koristeellinen sohva, minkä ajatuksena on ollut ilmentää vanhaa tyyliä nykyaikaisella mausteella. Sohva oli perheen äidin mielestä vastustamattoman herkullinen, joten sohva tilattiin olohuoneeseen, ja muu olohuone sisustettiin sohvan henkeä ajatellen.

Seinien väriksi ei haluttu tavallista valkoista, eikä myöskään kovin tummaa väriä, joten väriksi valikoitui vaaleaan turkoosiin taittuva sininen. Seinille ripustetuilla taideteoksilla on jokaisella oma tarinansa. Useat teoksista ovat häälahjoiksi saatuja, toiset ovat löytyneet maailmalta ja yksi rakkaimmista tauluista, jossa nainen imettää lastaan, on saatu äidin isovanhemmilta.

©lempipaikalla-f2-5
Sohvan yläpuolella oleva Piia Lehden Kiiltokuvatytöt sekä mummilta saatu imetystaulu ovat rakkaita teoksia kodissa.
©lempipaikalla-f2-2
Vepsäläiseltä ostettu Natuzzin Lindos-lasipöytä on muotokieleltään romanttinen, mutta materiaalinsa puolesta moderni.
©lempipaikalla-f2-6
Koristeellinen kakluuni on olohuoneen kuningas.
©lempipaikalla-f2-7
Caboche-valaisin on keittiön kruunu.

©lempipaikalla-f2-10

©lempipaikalla-f2-17
Talon alkuperäinen uuni muistuttaa kauniisti talon iästä ja läpikuultava Block-valaisin yhdessä peilinomaisen Alessin tarjottimen kanssa keventää yleistunnelmaa.

Keittiön vanha hella sulautuu minimalistiseen keittiöön, mutta muistuttaa olemassaolollaan yli 120-vuotiaan talon historiasta. Keittiössä on muusta asunnosta poiketen kivilattia, mikä onkin juuri keittiössä puulattiaa käytännöllisempi ratkaisu. Kaikki keittiön tavarat ovat lukuisissa kaapeissa piilossa ja näin keittiön ilme pysyy siistinä ja yksinkertaisena.

Keittiön ja olohuoneen lisäksi alakerrassa sijaitsee vanhempien makuuhuone, mistä on kätevästi kulku niin kylpyhuonetiloihin kuin eteiseenkin. Makuuhuoneen tummanpuhuva tapetti ja kultaiset verhot huokuvat ylellisyyttä. Huoneeseen lisäylellisyyttä tuova antiikkituoli on äidin mummulasta peräisin ja se on kunnostettu hiljattain perheelle lahjaksi.

Kodikkaan eteistilan ihastuttavan lipaston on löytänyt aikoinaan perheen äiti, joka on ostanut sen Uudenkaupungin P.H. Virtaselta ensimmäisillä kesätyörahoillaan. Se onkin ainoa, minkä sisustustyylistään tarkka mies antoi tulevan vaimonsa tuoda pariskunnan ensimmäiseen yhteiseen asuntoon.

©lempipaikalla-f2-11
Ensimmäisillä kesätyörahoilla ostettu lipasto on kaunis, mutta myös symbolinen kaluste talossa.

©lempipaikalla-f2-14

©lempipaikalla-f2-12
Makuuhuoneessakin yhdistyy uusi ja vanha – myös valaisimissa. Miehen yöpöydän valaisin on Muuton Leaf-valaisin ja vaimon yöpöydän valaisin on mummulasta peräisin.

Samoihin aikoihin asuntojen yhdistämisen kanssa rakennettiin myös yläkerta asuintiloiksi. Yläkerrassa on lastenhuone ja suuri oleskelutila, missä on tilaa myös työpöydälle ja viihdekeskukselle. Yläkerran upeat kattomuodot ja ikkunoista tulviva valo tekevät yläkerrasta kiinnostavan ja yksityiskohtaisen, ja ennen kaikkea kauniin tilan.

Kattoikkunoiden valo heijastuu leikkisästi yläkerran rakenteen eri muotoihin ja on itsessään jo taideteos. Vaaleus ja luonnonmateriaalit, sekä selkeälinjaiset kalusteet yhdessä hormien ja parrujen kanssa, ovat avaran skandinaavinen kokonaisuus.

©lempipaikalla-f2-31
The Real Things From Finland -strutsitaulu on Taidegraafikoiden kokoelmista.
©lempipaikalla-f2-20
Lastenhuone.
©lempipaikalla-f2-26
Kartellin Ghost-tuoli on raikas kumppani 50-luvun työpöydälle.
©lempipaikalla-f2-25
Hormit yhdistyvät toisiinsa, sillä ennen vanhaan ollut piippuvero on maksettu vain ulospäin näkyvien piippujen mukaan.

©lempipaikalla-f2-23

©lempipaikalla-f2-29
Värikäs taulu on Etelä-Afrikan löytö emännän vaihto-oppilasreissulta.

©lempipaikalla-f2-28

Eri tyylien yhdistäminen ja tilojen poikkeaminen toisistaan tekee kodista mielenkiintoisen. Vanhemmat ovat sisustaneet kodin yhdessä, eikä kotiin olla tuotu mitään vain toisen tahdosta. Kaikki valinnat on tehty siten, että kumpikin ovat tyytyväisiä, mutta kompromissiratkaisuksi ei kodin sisustusta voi kuitenkaan kutsua.

Designiä, taidetta, modernia kiiltoa, vanhaa klassisuutta – uutta vanhalla ja vanhaa uudella. Talon iän kunnioittaminen ja sen ajan ominaisten elementtien tuominen esille, sekä sopuisasti aikakausien parhaimmistoa sekoitellen, syntyy miellyttävä ja raikas yleiskuva.

Asukkaat kertoivat toisen yhdistetyistä asunnoista olleen sata vuotta sitten porvariasunto ja sisäpihan puoleisen asunnon olleen rahvaamman väen asunto. Kenties siksi tässä asunnossa vanhan talonpoikaistyylin ja modernin ylellisyyden ja designin yhdistäminen toimii erityisen hyvin ja osuvasti.

Kuvat: Laura Satamo

6 vastausta artikkeliin “Kotiesittely: Modernia ja vanhaa tyylikkäästi yhdistellen”

 1. Oona ja Petteri Mäntysaari

  Vau vau vau! Upea asunto. Ei kaikilta osin sitä omaa makua, mutta todella taidokkaasti kokonaisuus pysyy kasassa! Eteistilan lipasto jäi itsellä mieleen… -Petteri


  • Laura Satamo

   Tää on kyl just semmonen vau! Mä niin tykkään, että eri huoneissa on eri tunnelmat ja just kans siitä, että ne kaikki muodostaa kuitenkin hyvän kokonaisuuden. Mä kans oon rakastunut siihen lipastoon – siihen ja sit yläkerran sohvapöytään! Ja parruihin ja katon muotoihin, ja ja ja… 🙂


 2. Umpsit

  Onpa hieno asunto! 🙂 Olkkari <3


  • Laura Satamo

   Tää on upee! Olohuone on maukas! <3 Ja tässähän on muuten sekin hauska juttu huoneiden ollessa erityylisiä – jokaiselle löytyy jotain!


 3. j

  Mistä toi ruokapöytä on ??


Kommentoi