Lähiö

BLOGIT | Lähiö

Missä on turkulainen lähiö?

Asun Turussa alueella, jota sanotaan lähiöksi.

Miten lähiötä voisi määritellä sanallisesti sekä valokuvin jotta sitä voisi ymmärtää paremmin? Lähiön maantieteellisten rajojen (jotka eivät ole mielestäni kovin selkeät) vai yhteiskuntaluokkien rajojen perusteellako?

Kaupungin vuokrakerrostalo. Yhteiskuntaluokka, työväenluokka. Ennen vanhaan säätyjen yhteiskunnassa kuuluisin ehkäpä niin sanottuihin mäkitupalaisiin. Yhteiskuntaluokista lisää täällä.

En ole syntyperäinen lähiön kasvatti, sillä olen muuttanut tänne vasta vähän aikaa sitten. Kokemukseni on, että ei ole merkitystä kuinka kauan olet ollut täällä. Jos asut täällä, kuulut tänne ja olet lähiön asukas ja sillä sipuli.

Vain nykyisyydellä on merkitystä juuri tässä hetkessä.

Täällä saa olla omassa rauhassa sekä tutustua muihin. Tervehtiminen ja kevyt rupattelu kuuluvat jokapäiväiseen elämiseen.

Tuntuu että yhteisössä on paljon sosiaalista pääomaa ja hiljaista tietoa elämästä.
Eri taustat, eri synnyinmaat, eri uskonnot ja elämäntavat, ei väliä oletko ateisti, pakana, luterilainen, muslimi, katolilainen, hindu, buddhalainen, kommunisti, kapitalisti… Lemmikkieläimiä tai ei, uutta rahaa, vanhaa rahaa, lainattua rahaa ja ei rahaa.

Kaikille on tilaa samassa taloyhtiössä.

Lähiössä ollaan vähän niin kuin väliasemalla, matkaa on tullut tehtyä ja matkaa taas jatketaan. Onnellinen tästä kodista tai suunnitelmia kodista jossain muualla.

Voisin sanoa että lobbaan lähiötä. Olen lähiön puolella. Rakennettuja lähiöitä pitää kehittää ja suojella nykyisten asukkaiden näkökulmasta. Unohdettu lähiö kertoo yhteiskunnan tilasta.

Lähiö ei ole brändättävä kulttuurinen tuote, joka nähdään viihteenä elokuvissa ja josta näyttelijät ja tuotantoyhtiöt takovat rahaa itselleen. Täällä asuu oikeita ihmisiä.

Jos haluaa nähdä oikean lähiön, pitää mennä sinne, ei elokuvateatteriin.

Lähiöistä ei saa tulla kylättömiä, kasvottomia, ilman palveluja olevia asuntosijoittajien kassoja (kunnes alue keskiluokkaistuu ja aluetta lähdetään jälleen kehittämään), joista varattomat, lapsiperheet ja maahanmuuttajataustaiset ihmiset eivät enää löytäisi omaa kotiaan.

Kyselen mahdollisti viikoittain lukijoilta jotain lähiöasumiseen ja elämiseen liittyvää, johon kaikki saavat kommentoida myös ne, jotka eivät asu lähiössä.

Viikon kysymys: Millainen voisi olla tulevaisuuden lähiö?

Oma vastaus: Käytännöllisempää että modernimpaa rakentamista, jonka suunnittelussa on otettu huomioon lapset ja liikuntaesteiset sekä monet muut asiat jotka vaikuttavat asumisviihtyvyyteen.

Talojen tonteilla tai lähialueella olisi mahdollisuus vaikkapa palstaviljelyyn ja sitä kautta omavaraisempaan ruoantuotantoon.

Eri yhteiskuntaluokille suunnitellut asunnot olisi jaoteltu samoihin rakennuksiin samaan pihapiiriin. Kaupungin vuokrahuoneistoja kohtuullisilla vuokrilla kaikille joilla ei ole mahdollisuutta hakea asuntoa vapailta markkinoilta.

Vuokra- ja omistusasuntoja monilla eri rahoitusmalleilla ja tulokatoilla. Osa huoneistoista voisi olla markkinaehtoisia kovan rahan asuntoja taloudellisesti paremmin pärjäävälle keskiluokalle.

Jos esimerkiksi työttömyyden johdosta tippuu yhteiskuntaluokassa alaspäin, olisi
mahdollisuus pysyä samalla alueella tai jopa talossa, mikä olisi todella huippu juttu! Sopeutuminen tilanteeseen olisi huomattavasti inhimillisempää.

Toisikohan tällainen malli myös vähemmän epäluuloisuutta ja eriarvoisuuden tunnetta sekä enemmän solidaarisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta Turkuun?

Yhteiskuntaluokkien nykyistä suunnitelmallisempi sekoittaminen asumisessa.

Kommentoi