Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

BLOGIT | Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Hyvää naapurikesää!

Kuuntelin tänään aivan ihastuneena suikkilalaisen taloyhtiön asukasta, joka kertoi heidän rivitalonsa yhteisistä tapahtumista. Taloyhtiö on 40 vuotta vanha, ja nämä jo perinteiksi muodostuneet tilaisuudet on järjestetty kaikkina vuosina. Osakkaat ja asukkaat ovat vaihtuneet, lapset kasvaneet ja uusia muuttanut tilalle, mutta yhteiset perinteet ja asukkaiden keskinäinen ystävyys on pitänyt.

Seuraava tapahtuma on elokuiset kesäjuhlat, jotka on perinteisesti järjestetty muualla kuin taloyhtiön omissa tiloissa. Miesten vastuulla on ruokatarjoilu ja naiset ovat päässeet valmiiseen pöytään. Tosin kuulemma yleensä valmis pöytä on täydentynyt mukavasti leipomuksilla joita naisväki on tehnyt, mutta periaatteena on miesten kokkaus.

Toinen suurempi tapahtuma on joulujuhla, joka järjestetään yleensä useammassa asunnossa. Ensimmäisissä asunnoissa nautitaan jouluateriasta ja viimeisessä asunnossa vierailee joulupukki. Asukkaat kiertävät tilaisuuden aikana asunnosta toiseen ja ainakin toistaiseksi kaikki asukkaat ovat osallistuneet ja avanneet kotinsa tilaisuudelle. Ihan jokaista asuntoa ei joka vuosi tarvita eli järjestämisvuoro tulee muutaman vuoden välein.

Myös vuosikokoukset yms tilaisuudet pidetään vuorotellen jokaisen asukkaan kotona. Tapahtumien kustannukset jaetaan kaikkien osallistujien kesken ja kaikki osallistuvat omalla tavallaan myös järjestelyihin. Ihailtavaa aktiivisuutta ja yhteisöllisyyttä, joka tuntuu kantavan vuosien yli ja asukkaiden vaihtuessa!

Tämän kaltaista yhteistoimintaa tarvittaisiin paljon enemmän ja mieluiten kaikkiin taloyhtiöihin. Monesta suunnasta tulee viestiä yksinäisistä lapsista, nuorista, työikäisistä ja vanhuksista, syrjäytymisvaarassa olevista asukkaista, juttuseuraa kaipaavista ja lenkkikaverin tarpeessa olevista. Taloyhtiö ja naapurusto olisi luonteva ympäristö hankkia ja löytää seuraa, mutta siihen tarvitaan tilaisuuksia tavata ja tutustua.

Mitä Sinun taloyhtiössäsi voitaisiin tehdä? Yhteinen tekeminen voi olla paljon pienempääkin kuin tässä taloyhtiössä. Kokeilkaa yhteistä grilli-iltaa, petankkikisaa tai glögitilaisuutta taloyhtiön yhteisissä tiloissa. Löytyisikö asukkaista joukkoa joka haluaisi lenkkeillä, käydä elokuvissa tai vaikka kahvilassa yhdessä?

Ottakaa tämän kesän haasteeksi yhteisen pihatilaisuuden järjestäminen mikäli ette ole sellaista aiemmin tehneet! Pieni tarjoilu ja muutama seurapeli riittävät ohjelmaksi.

Kommentoi