Kaksi kerrosta valoa

BLOGIT | Kaksi kerrosta valoa

Valkoisista puulattioista

Pian puoli vuotta valkoisten puulattioiden kanssa eläneenä voin kertoa että valkoisissa puulattioissa on varmaa ainoastaan se, että ne eivät koskaan tule olemaan täysin valkoiset. Ainakaan jos kotona asuu koira, tai ihmisiä. Valitsisinko silti valkoisen puulattian, jos saisin harkita uudelleen? Kyllä, epäröimättä.

Valkoiset puulattiat ovat olleet minulle haave jo pitkään. Kaikessa epäkäytännöllisyydessään ne ovat vain niin kauniit. Kiiltävä valkoinen saa lattian ja koko huoneen säteilemään valoa, ja välillä tila tuntuu jopa epätodelliselta.
Parketin maalaamiseen valkoiseksi oli toki muitakin syitä. Valehtelematta yksi painavimmista syistä oli valita lattian väri sen mukaan, etteivät siitä erottuisi niin hyvin koirankarvat. Edellisen asunnon tummat laminaatit yhdistettynä vaaleaturkkiseen koiraan jättivät traumat jokapäiväisestä imuroinnista. Ajatus ei ollut niin hölmö kuin miltä se kuullostaa, nimittäin vaaleat koirankarvat eivät todellakaan erotu lattiasta yhtä hyvin – kaikki muu lika ja roskat sitäkin paremmin.

On siis selvää, että valkoinen lattia ei ole suositeltava valinta laiskalle siivoojalle tai jokaisesta lattialla olevasta murusesta häiriintyvälle. Itse opettelen joka päivä tuijottelemaan niitä murusia vähemmän, ja keskittymään olennaiseen, kauniiseen lattiaan.

Projektina parketin maalaaminen oli vähän pitkäkestoisempi ja hankalampi kuin olisi voinut kuvitella. Projekti aloitettiin hiomalla kerros pois koko alakerran lattiasta. Meidän lattia oli siinä mielessä ihanteellinen, ettei sitä oltu hiottu koskaan aikaisemmin.
Maaliksi valitsimme Tikkurilan valkoisen Betolux Akvan, joka on tarkoitettu puu- ja betonilattioille. Kinkkiseksi kaikinpuolin yksinkertainen projekti muuttui siinä vaiheessa, kun vielä viidenkin kerroksen jälkeen maalin alta kuulsi kellertävä parketti. Vanha lattia järjesti yllätyksen sekä meille, että työmiehille. Lopulta, mikäli muistan oikein, lattiaan laitettiin kaiken kaikkiaan yhdeksän kerrosta Betolux Akvaa, eli noin kolminkertainen määrä, mitä olimme alunperin varautuneet.
Vieläkin todella tarkkasilmäinen saattaa oikeassa valossa erottaa siellä täällä häivähdyksen kellertävää parkettia maalin alta. Miksi parketti ei millään meinannut peittyä, sitä en tiedä. Paras arvaus on, että aurinko oli kellastuttanut vanhan parketin niin syvältä, ettei edes pintakerroksen hiomisesta ollut apua.

Vaikka maalia saatiin läträtä oikein olan takaa, olemme olleet tyytyväisiä lopputulokseen. Maalipinta on kestänyt tähän mennessä hyvin kulutusta ja maalin alla puulattia elää omaa elämäänsä, rakoilee ja narisee, mutta mielestäni se tekee lattiasta vain entistä aidomman ja kauniimman.
Vaikka nämä kurakelit saavat välillä kyseenalaistamaan lattiavalintaa, niin mielestäni tämä hetki puhuu puolestaan: jokaisena vapaapäivänä kävelen paljain jaloin olohuoneeseen, kädessä kuppi kahvia, pysähdyn nojaamaan ovensuuhun ja hengitän sisään maisemaa. Se on melkein samanlainen tunne kuin seisoisi rantakalliolla ja katselisi merelle, huone täynnä valkoista ja kevyttä valoa. Ja se on muuten maailman paras tunne se.

IMG_3186

Kuvat: Juuli Kalliokoski.

Yksi vastaus artikkeliin “Valkoisista puulattioista”

  1. Heli

    Hei, itselläni kävi myös vähän huonosti Betolux Akvan kanssa. Puulattiani hylki ensin maalia pisaroille saakka, joten mäntypinnasta poistettiin pintavaha (?) kokonaan. Koska olin jo ehtinyt ostaa maalit ja aikataulu painoi päälle, maalattiin hiottu lattia Betolux Akvalla. Alle olisi tietenkin pitänyt laittaa pohjamaali ja vesiohenteisen pintamaalin sijaan aivan ehdoton valinta olisi ollut liuotinohenteinen. Kahdesti-kolmesti maalattu kaunis valkoinen pinta muuttui pari päivää maalauksen jälkeen keltaisen laikukkaaksi oksakohdista. Asialle ei enää voinut tehdä muuta, kuin ehkä maalata sen 9 kertaa, mutta koska aikaa ei ollut, lattiat jäivät laikukkaiksi. Parin vuoden aikana lattia on myös elänyt kuivien/kosteiden kausien aikana ja lautojen raot näkyvät selvästi. Muistan aluksi kuinka upea tasainen valkoinen pinta olikaan! 🙂


Kommentoi