Kaksi kerrosta valoa

BLOGIT | Kaksi kerrosta valoa

Rakkaudesta vanhaan taloon

Vapaapäivänä selailin aamukahvin ohella joululahjaksi saamaani kirjaa Rakkaudesta vanhaan taloon. Pia Maria Montosen kirjoittama ja Niclas Wariuksen kuvittama kirja on nimensä mukaisesti rakkauden osoitus vanhoille taloille. Eli juuri oikeanlainen kirja vapaapäivän aamuun: haaveilua, inspiraatiota ja ihastelua.

Kirjan kuvat ovat henkeäsalpaavan ihastuttavia ja kodit toinen toistaan kauniimpia ja inspiroivampia. Talot on sisustettu omaan persoonalliseen tyyliin, mutta vanhan talon henkeä kunnioittaen ja vaalien. Yksi kirjan kantavia ajatuksia onkin osoittaa, että vanhassa talossa voi elää modernia elämää, tuhoamatta itse taloa ja kunnioittamalla sen vanhaa henkeä.

Kirjan ja talojen kauneuden edessä melkein herkistyy, ja kuvien tunnelmaa tempaisee mukaansa ihan toisenlaiseen maailmaan. Taloista huokuu, että ne on sisustettu ajan kanssa ja rakkaudella.

Kuvissa ihastelen eniten harmonista värimaailmaa ja sitä, miten pienetkin yksityiskohdat sulautuvat yhteen upeaksi kokonaisuudeksi. Kuvat henkivät kodikkuutta ja persoonallisuutta, ja en voi olla miettimättä kuinka paljon aikaa ja huolenpitoa vanhalle talolle on suotu. Mielestäni kaikki vanhat talot ansaitsisivat tällaista huolenpitoa ja rakkautta. Hetken ajan mielessä vilahtavat taas muutamat purkutuomion alla kyynelehtivät kauniit vanhat talot, miksei niistä pidetä huolta?

Myös Untoa kiinnostivat vanhat talot.

Itselläni on haaveissa kesäksi pieni ruukkupuutarha kodin ulkoportaille ja pienelle terassille, ja sitäkin projektia silmällä pitäen kirja tarjosi paljon inspiraatiota. Ihastelen juuri tällaisia erilaisista ruukuista kyhättyjä rönsyileviä kaupunkipuutarhoja.

Nyt täytyy vielä odotella lämpimämpiä ilmoja, ennen kuin uskallan aloittaa terassiprojektin. Oliivipuu saa siirtyä kesäksi pihalle ja sen seuraksi olen suunnitellut ainakin laventelia ja pelargonioita, sekä monenlaisia yrttejä. Nyt vaan kirppiksille metsästämään sinkkiämpäreitä ja kauniita ruukkuja.

Kuvat: Juuli Kalliokoski (Kirja: Rakkaudesta vanhaan taloon, Maahenki 2013, kirjan kuvat: Niclas Warius)

Kommentoi