Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

Syyskoukussa: vauvan makuupussi ja nuttu

Se on syksyn loppu ja talven alku tässä käsillä nyt. Syksyn ohjelmistoon kuuluu yleensä muutamia vakiojuttuja: kynttilöitä, lämmintä juotavaa, herätyksen torkkupainike ja perusteellisempi siivousurakka kotona. Kaikista edellä mainituista voidaan tarvittaessa tinkiä, mutta yksi syksyn ihan ehdoton, väistämätön ja suorastaan pakottava perinne on sukkapuikkojen kaivaminen esiin naftaliineista.

Minulla ja sukkapuikoilla on pitkä yhteinen tie takana. Muistan edelleen ihan selvästi sen ensimmäisen kerran, kun 9-vuotiaana koulun käsityötunnilla sain sukkapuikot käteeni. Muistan miltä puikot tuntuivat, miten ne sopivat heti käteen kuin valettu. Se oli tosirakkautta ensi silmäyksellä! Se rakkaus on jatkunut tähän päivään saakka, enkä usko että roihu tulee koskaan sammumaan.

Pikkuinen nuttu syntyi loppukerästä Novitan Lumo-lankaa. Kuvat: Hanna Juhala
Pikkuinen nuttu syntyi loppukerästä Novitan Lumo-lankaa. Kuvat: Hanna Juhala

Romanssissa on ollut tiiviimpiä yhdessäolon hetkiä, jolloin ei ole malttanut edes nukkumaan mennä työn ollessa kesken. On ollut myös niitä suvantovaiheita, kun innostus on ollut valjumpaa ja harrastus on ollut enemmän kuin satunnaista. Nykyisin rakkaus on tasaisempaa ja varmempaa. Puikkojen kanssa ollaan löydetty hyvä yhteinen sävel: syksy ja talvi heilastellaan tiivimmin, kevät ja kesä pidetään suosiolla taukoa toisistamme.

Onneksi nyt on koittanut taas se ihana jälleennäkemisen hetki, kun ilmojen kylmetessä mummoiluharrastuksesta on sekä iloa että hyötyä! Rakkauskuvio on saanut lisäksi kolmannen pyörän, nimittäin virkkuukoukun. Ensialkuun yhteiselosta ei meinannut tulla mitään, mutta muutama vuosi sitten opettelin Joka tyypin virkkauskirjan avulla (hyvä joululahjavinkki!) homman alkuun. Nykyisin koen koukun jopa puikkoja näppärämpänä vaihtoehtona, varsinkin reissun päällä.

Makuupussin kokoa voi säätää sivussa olevien nappien avulla. Kokonaan avattuna toimii myös peittona vaikka vaunuissa.
Makuupussin kokoa voi säätää sivussa olevien nappien avulla. Kokonaan avattuna pussi toimii myös peittona vaikka vaunuissa.

Tunnustan tässä nyt julkisesti, että oikeaoppista virkkausotetta en hanskaa vieläkään. ”Koukusta kuin kynästä” – as if. Tiiviisti koukku nyrkkiin vaan, ei tässä tyylipisteitä olla hakemassa jos kerran silmukkaa valmistuu. Nii.

Ensimmäinen sukkapuikkotyöni oli mintunvihreästä ja pinkistä villalangasta tehdyt tossut, joissa oli päällä tupsut. Sisko sai ne joululahjaksi. Okei, ei ehkä maailman kauneimmat tossut, mutta lämpimät kuin mitkä. Käyttömukavuus ja erityisesti ulkonäkö ovat olleet kehityslistalla, ja onhan noista ensimmäisistä pastellihirviöistä suoritusta vähän parannettukin.

Pupu. Koska onhan se aika vekkuli.
Pupu. Koska onhan se aika vekkuli.

Tämän syksyn virkkauskauden avasivat Novitan mustavalkoisesta Lumo-langasta virkatut vauvan makuupussi ja nuttu. Suorakaiteen mallinen, pelkillä kiinteillä silmukoilla virkattu makuupussi sopii ihan aloittelevankin virkkaajan työksi. Leveydeltään noin 50 cm ja pituudeltaan noin 120 cm pala taitetaan kaksinkerroin, yläreuna virkataan kiinni hupuksi ja sivuille ommellaan napit pitämään makuupussi muodossaan. Nappien avulla pussi on helppo avata kokonaan tai vain toiselta sivulta, sekä kokoa on helppo säätää. Samankaltainen neulottu makuupussi löytyy vaikkapa täältä.

Ihan aikuiseksi en taida kasvaa ikinä. Pussi sai pupulookin, koska niin on hauskempaa. Nuttu syntyi automatkalla jämälangoista näppituntumalla, siihen ei siis ole varsinaista ohjetta.

Käsitöillä on tutkitusti mm. verenpainetta laskeva vaikutus. Jos virkkaa aikuisen kokoisen makuupussin, niin mahtaa olo olla jo kohtuullisen zen?

Mukavaa sunnuntaita!

-Hanna

 

2 vastausta artikkeliin “Syyskoukussa: vauvan makuupussi ja nuttu”

  1. SatuM

    Ne mintunvihreä-pinkit tossut edelleen elossa 😉. Vain toisen tupsu kärsinyt.


Kommentoi