Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

Siivoamisesta ja mielenrauhasta

Viikkosiivous, arkisiivous, päivittäinen siivous. Näyttääkö näistä huolimatta joskus siltä, että kotona olisi räjähtänyt pommi? Lääh ja puuh, tunnen tuskan. Tässäpä pari ajatusta siivoilusta, tavaroiden järjestelystä ja mielenrauhasta siinä ohessa.

Siivous on, valitettavasti, kauniin sisustuksen kaikkein tärkein lähtökohta. Paraskaan kokonaisuus ei pääse oikeuksiinsa tavararöykkiöiden ja pölypallojen alta. En tarkoita sitä, että kodin pitäisi olla tiptop ollakseen edukseen. Hyvä ja toimiva koti kestää kyllä muutaman lehtikasan, tuolin reunalla roikkuvan vaatteen ja pienen pölykerroksenkin.

Mutta hallitsematon kaaos ei tee hyvää kenellekään. On paitsi turhauttavaa, myös ihan turhaa käyttää jatkuvasti aikaa kadonneiden tavaroiden etsimiseen. Siivouskynnys nousee sitä mukaa, mitä enemmän raivaustyötä on odotettavissa ennen kuin pääsee edes imurin varteen kiinni. Minun mielestäni kenenkään ei pitäisi joutua pyyhkimään tuskanhikeä viikkosiivouksen yhteydessä, vaan homman täytyy hoitua inhimillisessä ajassa kuntoon. Toimivassa kodissa kaikelle on paikkansa (ja mielellään sellainen pieni näkymätön kotitonttu-orjamenninkäinen viemässä isäntäväen puolesta kaiken paikoilleen…).

Sohvapöydän nurkassa on merkillinen krääsämagneetti.
Sohvapöydän nurkassa on merkillinen krääsämagneetti.

Olet ehkä kuullut termin ”KonMaritus”? KonMari tarkoittaa lyhyesti tavaroiden järjestelyä ja turhasta luopumista osana hyvää elämänhallintaa. Japanilainen Marie Kondo kannustaa ihmisiä kyseenalaistamaan jokaisen tavaran kohdalla ajatuksen ”tuottaako tämä esine minulle iloa?”. Jos vastaus on ei, tavarasta kannattaa luopua. Selkeä järjestys ja ylimääräisen karsiminen tuottaa iloa sekä silmälle että mielelle.

Olen kuullut KonMarista hyvää palautetta varsinkin niiltä, joiden on aiemmin ollut vaikea luopua esineistä. Siivoukseen on kuulemma saanut uutta näkökulmaa ja hyviä käytännön vinkkejä. Sitä paitsi tavarasta on helpompi päästää irti, kun päätöksen pystyy perustelemaan itselleen kattavasti. Askeesissa ei silti tarvitse elää, vaan kantava ajatus on löytää itselleen sopiva määrä tarpeellista tavaraa ja saada arki rullaamaan mutkattomammin.

Tunnustan heti: en ole edes avannut kyseistä opusta, vaikka se hyvältä kuulostaakin. Olen toistaiseksi pärjännyt siivoilemalla kaapit tarkemmin läpi pari kertaa vuodessa sekä laittamalla ylimääräiset vaatteet ja tavarat kierrätykseen. Viikkosiivoukselle ei ole mitään tarkkaa ajankohtaa, vaan meillä siivoillaan miten parhaaksi ehditään. Joskus pikaimuroidaan, joskus ehditään kuurata paremmin.

Tavaroiden järjestelyyn osallistuvat päivittäin kaikki perheenjäsenet, ainakin jossain määrin. Punaisena lankana arkisiivouksessa on se, että pyritään laittamaan tavarat heti oikeille paikoilleen. Paino sanalla pyritään, koska aina ei vaan jaksa, ja sekin on ihan ok.

Tältä se yleensä näyttää...
Tältä se yleensä näyttää…

...tältä sen toivoisi näyttävän. Kuvat: Hanna Juhala

…tältä sen toivoisi näyttävän.

 

 

Näin uuden vuoden alkajaisiksi voisi KonMari-tyyliin kysyä itseltään: ”Tuottaako siivous minulle iloa vai huonontaako se ratkaisevasti elämänlaatua?” Jos taivut jälkimmäiseen vaihtoehtoon, niin ulkoistettu viikkosiivous on ihan loistava vaihtoehto. Tuet suomalaista työtä ja ostat samalla itsellesi enemmän vapaa-aikaa. Ja verovähennyskelpoistakin se on, eli maksettavaa jää käytännössä vain noin puolet laskun loppusummasta.

Pieneen sotkuun ei kuole kukaan. Pahaan mieleen, stressiin ja nipottamiseen kyllä, ihan tutkimustenkin mukaan. Hyvä arkitaito on osata laittaa silmät kiinni oikeassa kohtaa ja antaa välillä vain olla. Yhdessäolo, kiireettömyys ja hyvä tunnelma rökittää kyllä siistin kodin 6-0. Tasapaino ja mielenrauha ovat onneksi harjoiteltavissa olevia asioita. Enkä ole vielä koskaan kuullut imurista, joka olisi omin päin karannut kaapista vaikka siivouspäivää olisi vähän lykättykin.

Turvakengät saattavat olla paikallaan ennen tänne astumista.
Turvakengät saattavat olla paikallaan ennen tänne astumista.

Ensi viikolla kerron, miten meillä on käytännössä toteutettu toimivia säilytysratkaisuja ja yritetty vähän helpottaa arjen kaaosta. Jos olet suunnittelemassa vaikkapa uutta keittiötä tai eteistä, kannattaa poimia vinkit talteen!

Ja jottei jäisi turhaan kiiltokuvakäsitystä allekirjoittaneen kodin siisteystasosta, niin kerronpa vaan, että meillä on näytetty imuria viimeksi melkein kaksi viikkoa sitten. Elossa ollaan siitä huolimatta.

Do more of what makes you happy – Tee enemmän sellaista, mikä tekee sinut iloiseksi. Löysempiä ohjaksia viikkoonne!

-Hanna

Kommentoi