Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

Sänkypuuhissa

Sänkyni on linnani. Paitsi että nykyinen ei kyllä ole. Se muistuttaa lähinnä jonkinlaista julmaa kidutusmuotoa, jolla taataan että yöunet jäävät satavarmasti laaduttomiksi. Siinä tapauksessa siis, että ylipäänsä pysyy sängyn päällä, eikä kieri lötköytyneen reunan yli lattialle.

Nykyinen punkka on siis takuuhuono tyyppi, josta voin ilolla ilmoittaa kohta eroavani lopullisesti. Nimittäin tällä viikolla töistä tullessa odotti kotona ehkä yksi parhaista yllätyksistä ikinä: itse tehty sängynrunko! Miesvoimin ja kaikessa hiljaisuudessa oli ylläri toteutettu. En aavistanut mitään. Niisk.

Pieneen huoneeseen valittiin suosiolla normaalia pienempi parisänky. Kuvat: Hanna Juhala
Pieneen huoneeseen valittiin suosiolla normaalia pienempi parisänky. Kuvat: Hanna Juhala

Niinkuin meillä yleensäkin, on tähän projektiin käytetty kierrätystavaraa: latolautaa, jämämaalia ja vanhoja lattiakoolauksia. Sälepohjan puut haettiin uutena, mutta muuten kaikki materiaalit on haalittu yhteen pitkälti mielikuvituksen ja pikkupiheyden voimalla. Nihilistiaskartelijan mieli on lämmitetty, joten patjaan voikin sitten vähän panostaa ja hankkia kerrankin kunnollisen!

Kehikko petsattiin tummemmaksi, jotta latolautojen välistä ei pilkistä vaaleaa puuta.
Kehikko petsattiin tummemmaksi, jotta latolautojen välistä ei pilkistä vaaleaa puuta.

Tässä teidänkin iloksi ja inspiraatioksi resepti toimiviin sänkypuuhiin, olkaa hyvä.

 DIY-sängyn rakennusohjeet:

Tarvikkeet:

 • latolautaa (itse puretusta ladosta; marinoituna omissa ja kaverin nurkissa noin kymmenen vuotta. Purku tai marinointi ei pakollinen, mutta lisää voitonriemua lopussa.)
 • kakkosnelosta jalkoihin ja kehikkoon
 • 120 ja 70 mm pitkiä ruuveja
 • 93 x 19 höylättyä lautaa
 • huopatassuja
 • viimeistelynauloja, naulain ja kompura
 • petsiä tai maalia (jos haluat)

Näin se etenee:

 • Rakenna joustinpatjan alle tuleva runkokehikko syrjällään olevasta pattingista. Kehikon pitää olla joustinpatjan kokoinen pienet pelivarat huomioiden. Meillä patjan koko on 140 x 200, ja kehikon mitat ovat 142 x 202. Aja päät sirkkelillä tarkasti 90 asteen kulmaan, jotta saat kehikosta varmasti suorakaiteen muotoisen.
 • Liitä pattingit toisiinsa kulmista 120 mm ruuveilla. Liimaa kannattaa laittaa väliin tukevoittamaan liitosta.
 • Aja pattingista vielä yksi kehikon pituussuuntainen puu, joka ruuvataan kehikon keskelle.
 • Mittaa haluamasi sängynjalan korkeus (meillä rungon kokonaiskorkeus on noin 30 cm.) Jalat on valmistettu pattingista, jonka kylkeen on ruuvattu 70 mm ruuveilla halkaistu 2 x 2 tuuman puu -> L-mallinen jalka.
 • Ruuvaa jalat kiinni kehikkoon 120 mm ruuveilla viistosti kummaltakin sivulta.
 • Tee vielä keskipuuhun pattingista jalka sängyn keskikohtaan.
 • Säleikköä varten aja laudat oikeaan mittaan kehikon levyiseksi. Kiinnitä laudat noin 1,5 cm raoilla kehikon pintaan (pattingin syrjään) viimeistelynauloilla.
 • Verhoile kehikon reunat latolaudalla (kiinnitys viimeistelynauloilla).

Jalan korkeudessa kannattaa huomioida siivousvara, eli sängyn alle on hyvä jättää vähintään 8 cm vapaata tilaa. Latolauta on ihan fiksua viedä saunaan lämpiämään kunnolla ennen sisälle tuomista, ettei tule myöhemmin ikäviä yllätyksiä kutsumattomien asukkaiden muodossa.

Valmis kehikko on simppeli. Latolauta on tämän sängyn juju.
Valmis kehikko on simppeli. Latolauta on tämän sängyn juju.

Täällä jäädään odottelemaan uutta patjaa saapuvaksi ja fiilistellään inspiraatiokuvia päivittyvän makuuhuoneen sisustusta varten.

Kierrätysmatskut kunniaan ja askartelemaan vaan!

-Hanna

 

2 vastausta artikkeliin “Sänkypuuhissa”

 1. Päivi Vuorinen

  Näyttääpä hyvältä! Mutta itse en kyllä haluaisi siivota tämän sängyn alta villakoiria, sillä imurin ja mopin käyttö mahtaisi olla aika vaikeaa. Korkeammat jalat olisi vähentänyt konttauksen tarvetta ja kun ikää karttuu, on jo sen puolesta vähän korkeampi sänky aika hyvä keksintö. Mutta kaikkineen vallan mainio uusi sänky ja taatusti edullisempi ja yksilöllisempi kuin kauppojen versiot, hienoa luovuutta!


  • Hanna Juhala

   Kiitos kommentista Päivi! Sängyn jalat on mitoitettu niin, että imuri mahtuu alle. Itsekin tykkään normaalisti reiluista siivousvaroista 🙂 Tämä makkari on kuitenkin sen verran pieni ja reilusti viistokattoinen, että tilanahtauden vuoksi oli pakko tinkiä jalkojen korkeudesta ja jopa sängyn leveydestä. Onneksi lattiapinta-alaa on sen verran vähän, että kovin kauan ei joudu siivotessa konttailemaan! 😀


Kommentoi