Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

Puutalokodin parhaita paloja

Oi, puutalot. Wanhat sellaiset erityisesti. Ystävällä sattuu olemaan puutalokoti, ja vieläpä ihan erikoisen ihana sellainen.

Kotikutoinen ja sopivan boheemi meininki on tässä kodissa iloisesti valloillaan. Se jaksaa ihastuttaa joka kerran ovesta sisään astuessa. Villasukkalaatikko eteisessä vieraita varten, lankakorit ja sukkapuikkoarsenaali olohuoneen nurkassa, kaksi pönttöuunia, ikkunateipit keittiön ikkunoissa, narisevat lattiat ja kirsikkana kakun päällä olohuoneen paljas hirsiseinä – tässä kodissa on kaikki ainekset viihtymiseen.

Rennon boheemi sisustus ja paljas hirsiseinä on muikea yhdistelmä. Kuvat: Hanna Juhala
Rennon boheemi sisustus ja paljas hirsiseinä on muikea yhdistelmä. Kuvat: Hanna Juhala

Sisustussuunnittelija minussa osaa arvostaa sitä, että koti on rehellisesti asujansa näköinen. Kirpputorilöydöt, kierrätys, tuunaus ja perintötavarat ovat ystävälle tärkeitä. Ne kaikki elävät sulassa sovussa päällekkäin, vierekkäin, limittäin, lomittain ja paikkaa vaihdellen keskenään. Hauskoja yksityiskohtia ja pikkuesineitä löytyy sieltä täältä, ja kirjahylly suorastaan huutaa tutustumaan valikoimaan.

Ooooo, mitä kaikkea hauskaa tästä nurkkauksesta löytyykään!
Ooooo, mitä kaikkea hauskaa tästä nurkkauksesta löytyykään!

En ihan pane päätäni pantiksi, mutta olen aika varma, että tässä kodissa ei ole astioita lukuun ottamatta uutena hankittua tavaraa. Aika mahtavaa, eikös? Käytetyissä esineissä ja huonekaluissa elämä saa näkyä ja tuntua. Mielikuvitus, luovuus ja näppärät kädet rakentavat ihan omannäköisen ja -tuntuisen kodin, joka sopii enemmän kuin hyvin koko talon henkeen.

Talon rakentajalla on ollut muuten vatupassi hukassa. Loistavaa! Nariseva lattia ei haittaa yhtään, vaan aiheuttaa ennemminkin nostalgisen lapsettamiskohtauksen, jonka aikana tekee mieli narisuttaa niin että naapuriinkin kuuluu. Nurkat, ikkunat ja ovet ovat hauskasti vinossa (ikkunateippi on oikeasti aika must) ja lattialla vetää tuulisella säällä niin että puhallus käy. Kaikki sellaisia pieniä juttuja, joita ei ihan joka kodissa olekaan.

Pönttöuuni on paras ase kylmää vastaan.
Pönttöuuni on paras ase kylmää vastaan.

Kodin sydän on mukavan ja lämpimän sohvannurkan lisäksi tietysti keittiö. Vanhasta höyläpenkistä ja lasilevystä tehdyn keittiönpöydän ääreen kelpasi kokoontua porukalla. Lämmin kasvissosekeitto, tuore leipä ja kaura-omenapaistos on aika toimiva combo, varsinkin kun tuli rätisee pönttöuunissa ja lainavillasukat lämmittävät varpaita.

Puutaloelämä – se tuntuu varpaissa viimana, kuuluu saranoiden vikinänä ja näkyy nurkkaan verraten vinossa roikkuvana tauluna. Juuri pienet epätäydellisyydet tekevät kodista kodin ja parhaan mahdollisen kokonaisuuden.

Lupsakkaa sunnuntaita – toivottavasti saat viettää sen ystävien seurassa!

-Hanna

 

4 vastausta artikkeliin “Puutalokodin parhaita paloja”

  1. Ilkka Pekanheimo

    Hauskoja ideoita. Tässä on vaihturiksi valaistusideoita: Ylen Aamu-TV:ssä viime perjantaina:
    http://areena.yle.fi/1-3774012
    Nuo katosta ripustetut pikkulamput saattavat tehdä rauhattoman vaikutelman. Tuohon huoneeseen saisi helposti epäsuoran valaistuksen käyttämällä katon puupalkkia ledinaunan alustana. Kokeilun arvoinen voisi olla myös asentaa ledilamppu pönttöuunin päälle, saataisiin sinnekin epäsuoraa, häikäisemätöntä valoa. Mutta valaistushan on aina pitkälti makuasia, kuten sisustuskin.


  2. Sarah

    Voi kun saisi tuollaisen joskus itsekkin omistaa.. puutalot <3


Kommentoi