Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

Porraskaiteet heinäseipäistä

Ollaan mieheni kanssa luvattu pitää yhtä myötä- ja vastamäessä. Lupaus on ollut helppo pitää, mutta yksi todellinen koetinkivi on matkan varrelle sattunut.

Nimittäin heinäseipäistä tehdyt porraskaiteet.

Uniikit porraskaiteet syntyivät vanhoista heinäseipäistä. Kuvat: Hanna Juhala
Uniikit porraskaiteet syntyivät vanhoista heinäseipäistä. Kuvat: Hanna Juhala

Vähän taustaa: Kun nainen aikoinaan muutti taloon, se ilmoitti että kaikki pinnat täytyy remontoida. Mies naureskeli silloin ja pudisteli päätään. Nykyisin pudistelee vähemmän, remontti kun alkaa olla loppusuoralla.

Remonttia aloiteltiin jotenkin loogisesti rappusista. Myytiin nettikirpputorilla vanhat sorvatut porraskaiteet pois, ja saatiin sisustuslehdestä mahtava idea toteuttaa uudet kaiteet heinäseipäistä. JOO! Maalasin pikimmiten männynväriset portaat valkoisiksi, ja oltiin ihan fiiliksissä uudesta lookista. Hamstrattiin intoa piukassa heinäseipäitä pitkin eteläistä Suomea, mittailtiin ja suunniteltiin. SItten mies asensi kolme puikkoa paikalleen.

Puikko poikineen. Kyllä näitä on asennettu, nääs.
Puikko poikineen. Kyllä näitä on asennettu, nääs.

Elettiin kolme vuotta noiden kolmen porraskaiteen turvin. Say no more.

Olosuhteiden pakosta ja alakerrassa tehdyn perusteellisen remontin jälkeen porraskaideasia tuli uudestaan ajankohtaiseksi pari vuotta sitten. Mun miehen täytyy ihan tosissaan tykätä minusta, koska jokainen, ihan jokainen kaidepuikko piti erikseen mitata, sahata, askarrella, vääntää, kääntää ja sovittaa paikalleen ainakin viisi kertaa, ennen kuin sen saattoi viimein ruuvata paikalleen. Eikä noita puikkoja ole vähän.

Hammasten kiristystä, tuskanhikeä, verta, kyyneleitä ja pari perheriitaa.

Turvaportti tehtiin sekin heinäseipäistä.
Turvaportti tehtiin sekin heinäseipäistä.

Mutta eteenpäin, sano mummo lumessa! Onneksi saatiin vähän uskonvahvistusta ja askartelupari minun isästäni. Projektinjohtaja (allekirjoittanut) näytti tsemppipeukkua puutumiseen asti ja keitteli lepyttelykahveja. Kaikkia todennäköisyyksiä ja avio-onnea uhmaten kaideprojekti valmistuikin lopulta.

Ihan rehellisesti sanoen: Tällaista projektia en voi varsinaisesti suositella kenellekään. Te rohkeat, (yllytys)hullut ja muuten vaan lehmänhermoiset tyyneyden perikuvat – antakaa palaa.

Lopputulos sen sijaan – ai että. On ne kaiteet ihan huikean hienot!

Sovintopullaa, rauhaa ja rakkautta sunnuntaihinne!

-Hanna

 

 

2 vastausta artikkeliin “Porraskaiteet heinäseipäistä”

  1. Aarne

    Eikö kaiteen tule turvallisuusmääräyksien mukaan kestää 150kg työntövoima sivulta?
    Rakennustarkastaja paikalle!


    • Hanna Juhala

      Kiitos kommentista Aarne! Turvallisuus ja tukevuus olivat kaiteiden rakennustöissä ehdoton ykkösjuttu. Ennen töihin ryhtymistä otimme selvää kaiteisiin liittyvistä määräyksistä Suomen Rakentamismääräyskokoelmasta. Kaiteet on toteutettu määräysten mukaan. Hyvä kun tarkensit, koska tämähän ei tullut postauksessa ilmi! 🙂 http://www.finlex.fi/data/normit/6376-F2.pdf löytyy aiheesta lisätietoa.


Kommentoi