Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

Pientä pintaremonttia lastenhuoneessa

Kulunut syksy on ollut allekirjoittaneella rakennustöiden suhteen poikkeuksellisen hiljainen, mutta onneksi pientä pintaremonttia on kuulunut ohjelmistoon pariinkin otteeseen.

Tällä kertaa muutoksen näyttämönä on pieni lastenhuone, joka riisui sinisen ja ruskean sävyt päältään ja pukeutui nyt reilusti hempeämpiin väreihin. Raksalla heilui tapetointilastan ja maalaustelan lisäksi myös ihan rehellinen sorkkarauta. Purkutuomion saivat vanhat lastulevystä valmistetut kattopaneelit, joiden tilalle vaihdettiin valkoiseksi maalattua kuusipaneelia.

Huoneen pinnat ennen päivitystä: tapeteissa ruskean ja harmaan sävyjä ja katossa alkuperäiset paneelit. Kuvat: Hanna Juhala
Huoneen pinnat ennen päivitystä: tapeteissa ruskean ja harmaan sävyjä ja katossa alkuperäiset paneelit. Kuvat: Hanna Juhala

Vanhoja tapetteja poistaessani kiittelin mielessäni hyvin tehtyjä pohjatöitä: kunnolla pohjamaalatusta seinästä ei tee edes tiukkaa poistaa päällimmäistä kerrosta. Vaikka tykkäänkin siitä, että valmista pintaa pääsee tekemään mahdollisimman nopeasti, pohjatyöt kannattaa tehdä kunnolla. Niistä luistaminen nimittäin kostautuu seuraavaa pintaremonttia tehdessä. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää – tai ainakin sieltä tapetin alta.

Seinien pohjatöiden lomassa vastaani tuli iloinen yllätys: yksi pistorasia oli piiloutunut tapettikerroksen alle. Kyllä sitä voi ihminen ilostua kovin sellaisesta asiasta kuin pistorasia. Koska sehän saattaa tarkoittaa yhtä ylimääräistä villiä valaistusideaa, joka vain odottaa toteutumistaan! Ja koska ylipäätään pistorasian puuttuminen sieltä, missä sitä kaivataan, on vaan syvältä. Pistorasiat, maailma tarvitsee teitä.

Uudet kattopaneelit maalattavina ennen asennusta. Hyvä sivellin on hintansa väärti tässä touhussa!
Uudet kattopaneelit maalattavina ennen asennusta. Hyvä sivellin on hintansa väärti tässä touhussa!
Se pahenee ennen kuin se paranee. Vanhat tapetit poistettu.
Se pahenee ennen kuin se paranee. Vanhat tapetit poistettu.

Ihmisen pitää kuulemma nauttia käsillä olevasta hetkestä ja keskittyä asioiden hyviin puoliin ollakseen onnellinen. Kukkia tapetoidessa nautin kyllä niin, että en malttanut lopettaa ennen kuin työ oli kokonaan valmis. Yötyöksihän se meni, mutta mustat silmänaluset ovat pieni hinta siitä, että kattopaneelit, lamput ja tapetit ovat paikoillaan ja valmiit. Fiilistely työvaiheiden välissä on asia, josta olen oppinut nauttimaan ainakin melkein yhtä paljon kuin valmiista lopputuloksesta. Life is good – ja käsillä tekeminen ihan parasta.

Tässä ohessa muuten hyödyllinen paneelinmaalausvinkki: Paneelikattojen ja -seinien paras maalausajankohta on kahden ämmän (m:n) välissä. Marras-maaliskuussa puu on kuivimmillaan, ja kutistuessaan puu vetää paneelien väliset raot suurimmilleen. Muina aikoina ilmassa on enemmän kosteutta, jolloin puu turpoaa ja raot ovat kapeampia. Jos mahdollista, niin uutta paneelia askarrellessa kannattaa maalata paneelit kertaalleen irtonaisina ennen asennusta. SIlloin puun kosteuseläminen ei aiheuta jatkossa harmaita hiuksia, eikä pontista kurkkaa talvella erivärinen raita. Toisen maalikerroksen voi sutia asennuksen jälkeen ja sitten vain nauttia hyvin tehdystä työstä.

Pieni kurkistus tulevaan. Marraskuuhun sopii kukka kuin nenä päähän - vai mitä tykkäätte?
Pieni kurkistus tulevaan. Marraskuuhun sopii kukka kuin nenä päähän – vai mitä tykkäätte?

Seuraavaksi laitetaan listat paikalleen ja itse remontti on sitä myöten paketissa. Ainakin kirpputorikierros ja retki metsään ovat vielä edessä, kun huoneen sisustus alkaa hakea muotoaan. Muutostyö jatkuu siis tulevina viikkoina, joten pysy kuulolla ja poimi parhaat ideat talteen!

Tekemisen iloa marraskuuhunne!

-Hanna

 

 

 

 

 

Kommentoi