Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

Origamitähtiä

Ne ovat tulleet kaukaa tänne Suomen perämetsään asti: origamit. Ja jo on aikakin, koska näitä nyt muutamia taiteltuani olen ihan koukussa!

Origami tulee japanin kielen sanoista ”oru” – ”taittaa” ja ”kami” – ”paperi”, ja tarkoittaa siis japanilaista paperintaittelua ja sen tuloksena syntynyttä paperiesinettä.

Ensimmäinen kosketukseni paperintaitteluun on ollut aika varmasti ala-asteen välitunnilla tehty vaakku. Muistatteko vaakun? Sellainen neliulokkeinen ja terävähuippuinen, sormilla liikuteltava hässäkkä, josta saattoi kurkistaa kansiluukkujen alle. Ei ehkä origameista kaunein, mutta ihan huippujännittävä 8-vuotiaan silmin.

(Jos kaikenkattavasta selityksestäni huolimatta vaakun syvin olemus jäi epäselväksi, niin täältä löytyy vaakun kuva taitteluohjeineen. Oi nostalgiaa!)

Erikokoiset tähdet sujahtivat peräkkäin nauhaan ja koristavat nyt olohuoneen seinää. Kuvat: Hanna Juhala
Erikokoiset tähdet sujahtivat peräkkäin nauhaan ja koristavat nyt olohuoneen seinää. Kuvat: Hanna Juhala

Origamit ovat tehneet aktiivisesti tuloaan jo ainakin vuoden, ja olen niitä bongannutkin viime aikoina siellä sun täällä. Origamit ovat olleet esillä niin lehden kannessa, käsityövinkkien joukossa, kattauksissa, joululahjalistoilla kuin eräällä työmatkalaisella Onnibussissakin. On näkynyt taiteltuja lampunvarjostimia ja kuusenkoristeita, vauvan mobileita, pakettikortteja ja valonauhoja.

Aluksi vähän epäilytti ryhtyä hommaan, koska olin virheellisesti siinä käsityksessä, että taittelu on vaikeaa. Mietin, että saakohan ohjeista kunnolla selvää ja että jaksaako sitä keskittyä loppuun asti riittävällä intensiteetillä, mutta onneksi YouTubesta löytyi pari pätevää ja riittävän hidastempoista ohjevideota aloittelevalle taittelijalle.

Juonesta sai nopeasti kiinni, ja sitten ei pystynytkään enää lopettamaan. Meni yöunet ja kynsinauhat – taas. Tosin huomasin samalla, että taittelupuuha on loistava mindfulness-harjoitus. Taitteluun keskittyessä muu maailma ja ajantaju hämärtyy tehokkaasti ympäriltä.

Hiukan reilu vuosi sitten innostuin taittelemaan sekalaisesta läjästä paperia erikokoisia tähtiä. Hetken mielenjohteesta sujautin tähdet peräkkäin narunpätkään ja ripustin ne koristamaan olohuoneen seinää. Värimaailma on tässä tähtijonossa aika maltillinen, mutta on siellä joukossa yksi sinapinvärinen yllättäjäkin.

Peilin päällä on juuri sopivan kokoinen tila tähtinauhalle.
Peilin päällä on juuri sopivan kokoinen tila tähtinauhalle.

Origameissa on muuten yksi ylivoimaisen hieno puoli moneen muuhun askarteluun verrattuna: tarvikkeiden määrä on minimaalinen ja sotkua ei synny edes puolikkaaksi katastrofiksi asti. Puuhaan tarvitaan käytännössä vain sakset, paperia ja sormet. Ja näitähän taittelee tunnissa jo valtavan kasan! Tähän aikaan vuodesta nauha menee näppärästi joulukoristeestakin.

Jos tyydyt mieluummin ihailemaan origameja sivusta, tai vaihtoehtoisesti kaipaat uutta näkökulmaa ja inspiraatiota omaan taitteluharrastukseesi, niin ehdottomasti tutustumisen arvoinen on @wenlise_fold, joka taittelee paperista aivan huikean upeita luomuksia Instagram -tilillään. Käy ihailemassa!

Eikö vieläkään oikein säväytä? Takuulla ajatuksia herättävän origamin saa käyttämällä materiaalina vanhaa tyttökalenteria. Jee!

Mielenrauhaa ja käsillä tekemisen iloa sunnuntaihinne!

-Hanna

 

 

Kommentoi