Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

Kynttiläkauden ajavaiset

Syksyn pimeät illat tarkoittavat meillä ja monessa muussakin kodissa erityisesti kynttiläkauden avajaisia. Illalla kotiin tullessa on parasta, kun saa vetää villasukat jalkaan, sytytellä kynttilöitä palamaan ja unohtaa päivän kiireet.

Kynttilät saavat palaa usein nukkumaanmenoaikaan saakka. On ihan eri asia syödä yöpalaa tai istua iltaa elävässä kynttilänvalossa kuin keinovalojen alla hehkulampun loisteessa. Liekin lepatusta tuijotellessa unohtaa ihanasti ajan, paikan ja kaiken ylimääräisen.

Se on täällä - kynttiläkausi!
Se on täällä – kynttiläkausi! Kuvat: Hanna Juhala

Kynttilöitä varten pitää luonnollisesti olla lyhtyjä, joissa polttaa niitä. Muu perhe on ollut jo monta kertaa sitä mieltä, että meillä on ihan tarpeeksi lyhtyjä. Montako lyhtyä ihminen muka tarvitsee? Minun mielestäni aika monta. Lyhdyt ovat vähän samaa kategoriaa kuin vaikka astiat, työkalut tai kengät – niitä ei yksinkertaisesti voi olla liikaa.

Sen verran tulen tässä asiassa vastaan, että myönnän, että kynttiläkauden ulkopuolella vastassa on pieni varastointiongelma. Mutta hei, aina se seuraava syksy kuitenkin tulee ja lyhtyarsenaalia tarvitaan taas!

Kesälomamatkalta hankittuun lyhtyyn sujahtaa tuikun lisäksi kokoelma Jäämeren simpukankuoria.
Kesälomamatkalta hankittuun lyhtyyn sujahtaa tuikun lisäksi kokoelma Jäämeren simpukankuoria.

Sitä paitsi, kaikkiin meidän kodin lyhtyihin liittyy jokin tarina. Yksikään lyhty ei vain olla möllötä olemassa, vaan jokainen on omalla tavallaan merkityksellinen. Osa lyhdyistä on hankittu lomamatkoilta, toiset on saatu lahjaksi. Kaikkiin lyhtyihin liittyy muistoja ja hyviä hetkiä. Saatan olla vähän hassu, mutta lyhtyjen hävittäminen tuntuisi vähän samalta kuin valokuvien repiminen. Kyllä ne on säästettävä, jokainen.

Tunnelmavalaistus on syksyn tärkein sisustustrendi.
Tunnelmavalaistus on syksyn tärkein sisustustrendi.

Kynttiläkausi ei onneksi rajoitu vain sisätiloihin, vaan meillä lyhdyt palavat myös ulkosalla. Myöhään töistä kotiin palaavan iloksi terassilla tuikkii ulkolyhty, ja saunaan mennessä pieni myrskylyhty on ehdoton kulkuvalo. Kesähuonekausikin saa mukavasti jatkoa, kun ruokapöydän ylle sytyttelee tuikkuja palamaan.

Ja kirsikkana kakun päällä: se sammutetun kynttilän tuoksu, oioi! Ihan meinaa päästä alustavaan joulufiilikseen.

Syksy on ihmisen parasta aikaa heti kesän jälkeen. Laitahan sinäkin tänään iltapalapöytään tunnelmavalaistus ja nauti syksyn tunnelmasta!

-Hanna

Kommentoi