Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

Koti toimivaksi oikeilla säilytysratkaisuilla

Kaikilla sitä tuntuu olevan liian vähän, tai ainakin väärässä paikassa: säilytystilaa.

Viime viikolla kirjoittelin siivoamisesta ja tavaroiden järjestelystä sekä arjen helpottamisesta. Tällä viikolla kerron, miten meidän kodissa järjesteltiin remontin yhteydessä eteinen ja keittiö helppokäyttöisiksi ja toimiviksi. Varsinkin eteisen säilytysratkaisuja tuli pohdittua tarkasti, koska lattiatilaa on vain noin yhden neliömetrin verran.

Kodin toimintojen järjestely on varsinkin uutta rakennettaessa ratkaisevan tärkeässä roolissa. Säilytystilan määrä, paikka, mekanismit ja materiaalivalinnat vaikuttavat ihan jokapäiväiseen elämään. Varsinkin monet uudisrakentajat uupuvat työtaakan alla ja vaihtoehtoviidakossa, ja silloin voi olla hankalaa keskittyä niihin olennaisimpiin asioihin, eli juuri toiminnallisuuksiin.

Kompaktiin eteiseen sopii syvyydeltään pieni kenkälokerikko, jonka uumeniin saa piilotettua useamman kenkäparin. Kuvat: Hanna Juhala
Kompaktiin eteiseen sopii syvyydeltään pieni kenkälokerikko, jonka uumeniin saa piilotettua useamman kenkäparin. Kuvat: Hanna Juhala

Sama ongelma on toisaalta myös remontoijilla: ehkä jäädään kiinni samaan ajatukseen kuin aiempi remontoija, eikä osata tai uskalleta nähdä tilassa muita vaihtoehtoisia tapoja ratkaista tilankäyttö. Kalusteet kun voi sijoitella täysin uudella tavalla, ovimekanismia vaihtaa tai miettiä materiaaleja ihan uudestä näkökulmasta. Joskus esimerkiksi pienen seinänpätkän purkaminen tai seinän siirtäminen voisi ratkaista monta ongelmaa ja säästää rahaa materiaalikuluissa.

Seuraavaksi mietitään, miten nämä asiat järjestetään käytännössä parhaiten tilaan sopivaksi: Mahtuuko eteiseen (ovellinen) kaappi, vai pärjätäänkö pelkällä naulakolla? Paljonko kenkiä pitää saada mahtumaan eteiseen? Riittääkö avoin kenkäteline vai halutaanko kengät piiloon ovien taakse? Voiko osan ei-arkikäytössä olevista tavaroista säilöä muualla? Kynä ja paperi sekä pieni kysymyslista auttavat jo pitkälle, ja homma alkaa hahmottua konkreettisemmin.

Liukuovien takaa löytyy tanko takeille. Ylähyllyllä on säilytystilaa kausivaatteille ja laukuille.
Liukuovikaapisto säästää tilaa pienessä eteisessä. Liukuovien takaa löytyy tanko arkikäytössä oleville takeille ja huiveille. Ylähyllyllä on säilytystilaa kausivaatteille ja laukuille.
Takkien alla on helposti puhtaana pidettävät ja ilmavat ulosvedettävät lankakorit kengille.
Takkien alla on helposti puhtaana pidettävät ja ilmavat ulosvedettävät lankakorit kengille.

Eteisen lisäksi joka koti kaipaa toimivan keittiön. Keittiössä kannattaa kiinnittää huomiota ainakin muutamaan asiaan: Että astianpesukone ja vesipiste sijoitetaan vierekkäin ja että jääkaapin vieressä on laskutilaa. Käytännöllisyyttä parantaa huomattavasti myös se, että tiskiallas ja keittopiste ovat kohtuullisen lähekkäin, ettei joudu kävelemään kuumien patojen ja kattiloiden kanssa yhtään turhaa askelta. Jos mahdollista, tiskialtaan ja lieden väliin kannattaa jättää reilusti työtilaa, koska siinä tulee puuhasteltua eniten.

Keittiössä pätee sama järjestelykikka kuin eteisessä: Mitä teet missäkin kohdassa keittiötä? Todennäköisesti pilkot ja peset vihannekset lieden ja tiskialtaan välissä. Tarvitset siihen väliin siis ainakin leikkuulaudan mentävän työtilan, laatikon veitsille ja leikkuulaudalle. Keittotason lähellä käytetään patoja, pannuja ja kattiloita. Ne kannattaa siis sijoittaa mahdollisimman lähelle liettä, kuten myös kauhat ja lastat.

Lieden ja tiskialtaan välisissä vetolaatikoissa on tilaa veitsille, kattiloille ja pannuille.
Lieden ja tiskialtaan välisissä vetolaatikoissa on tilaa veitsille, kattiloille ja pannuille. Toimivassa keittiössä tavarat löytyvät sieltä, missä niitä tarvitaan.

Valaistus, työtasojen korkeus, tiskialtaan koko, jätteiden lajittelu, kaappien avausmekanismit ja materiaalivalinnat ovat yksilöllisesti suunnitteltavia asioita. Jos näistä jokin ei toimi, käyttäjä huomaa sen kyllä. Hyvä suunnittelija osaa ottaa kaikki näkökulmat huomioon ja kysellä asiakkaalta riittävästi tämän tavoista elää ja toimia. Kun tavaroille on mietitty oikeat paikat, homma toimii luontevasti ja järjestys pysyy kuin itsestään.

Jos suunnittelet itse, hyvä keino on haastatella itseään kuin asiakasta. Kriittinen kannattaa olla, mutta hyväksi ja toimivaksi havaittua ei ole pakko muuttaa. Monesti pienelläkin muutoksella saa kokonaisuudesta aiempaa toimivamman. Esimerkiksi perinteisten syvin kaappien korvaaminen vetolaatikoilla tuo huimasti lisää helppokäyttöisyyttä. Myös materiaalit ovat varsinkin keittiössä isossa roolissa: Huolettomuutta ja helppohoitoisuutta kaipaavalle esimerkiksi kivitaso on hyvä valinta, pientä huoltamista jaksavalle puutaso tuo lämpöä ja tunnelmaa.

Jos tuntuu siltä, että olet hukassa vaihtoehtoviidakossa tai kaipaat uskonvahvistusta, kannattaa pyytää ammattilaisen apua. Vaikka ammatti-ihmisen apua ei yleensä ihan ilmaiseksi saa, niin todennäköisesti säästät materiaali- ja työkustannuksissa ja saat oikeasti toimivan kokonaisuuden, johon olet tyytyväinen vielä vuosienkin päästä.

Uusia näkökulmia ja inspiraatiota viikkoonne!

-Hanna

Kommentoi