Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

Kirpputorilöytöjä – kertaalleen rakastetuille tavaroille uusi elämä

Kirpputori, kirppis, kirppu, kirpukka, kippis. Niihin en kyllästy ikinä!

Olen tykännyt kirpputoreista niin kauan kuin muistan. Tykkään löytämisen ilosta, naarmuista ja kolhuista, kirpputorin odottavasta tunnelmasta. Mitä jo kertaalleen rakastettua saattaa löytää omaan kotiin saamaan uuden elämän?

Erityisesti lämmittää ajatus, että ei ole pakko ostaa uutta tähän jo valmiiksi ylimääräistä tavaraa pursuavaan maailmaan. Käytetyissä esineissä on sellaista luonnetta, joka paketista vedetyistä tavaroista puuttuu: elämisen jäljet. Huonekaluissa miellyttää kulunut maali ja iskuja saanut puupinta. Hauska muotokieli tai erikoinen väri saavat nekin mielenkiinnon heräämään.

The world's your oyster! Kuvat: Hanna Juhala
The world’s your oyster!

Paljon on tarjolla myös sellaista, joka kuuluisi myynnin sijasta suoraan keräykseen, ja kirpputoreissa on huimia keskinäisiä eroja. Mutta joskus onnistuu löytämään jotain oikein timanttista sieltä roskien joukosta, ja se jos mikä saa aarteenetsijän mielen iloiseksi.

Olen kuitenkin aika ronkeli ostaja, varsinkin huonekalujen suhteen. Enemmänkin olen hakemassa inspiraatiota ja tuunausideoita, mutta silloin tällöin mööpeleiden kutsuhuutoa on liian vaikea vastustaa. Lipastot tuntuvat olevan Akilleen kantapääni, ja joudunkin alituiseen muistuttamaan itseäni siitä, että en ihan oikeasti tarvitse enää yhtäkään lipastoa.

Vanha lasipullo on yksi suosikkilöydöistäni.
Vanha lasipullo on yksi suosikkilöydöistäni.

Kirppishuonekaluihin liittyy monesti jonkinasteista tuunausta tai ainakin perusteellista kuurausta, joten niihin kehittyy erilainen suhde kuin valmiina ostettuihin kaluisteisiin. Kun ostaa uutena, pysyttelee helposti omalla mukavuusalueellaan ja valistee sitä ”perinteisesti omannäköistä” kalustetta. Kirpputori tarjoaa mahtavan väylän revitellä vähän sisustuksellisia rajojaan ja hankkia jotain yllättävää ja erikoista. Itse olen sitä mieltä, että tunnelmallisin koti syntyy juuri vastakohtien harmoniasta ja sopivasta tyylien sekamelskasta.

Olen huomannut senkin, että raha ei kovinkaan paljon paina vaakakupissa silloin, kun meillä mietitään huonekalujen vaihtoa tai niistä luopumista, Tarkoitan, että monesti on niin, että käytettynä hankitusta kalusteesta on paljon vaikeampi luopua kuin uutena ostetusta, ehkä kalliimmastakin mööpelistä. Lieneekö syynä sitten se, että kirppiskalusteeseen käytetty tuunaus- ja puunausaika on muuttunut arvopääomaksi.

Perunakappa toimittaa virkaa kukkapurkkina.
Perunakappa toimittaa virkaa kukkapurkkina.

Kirpulta löytyy muutakin kierrätystavaraa kuin huonekaluja ja vaatteita. Nouseva kirppissuosikkini on Liedon Kisällikellari, jossa on yksi huone täynnä kierrätysmateriaaleista tuunattuja leluja, koruja ja pieniä sisustustavaroita. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka! Toinen aarreaitta on 10-tien varressa sijaitseva Osto- ja Myyntiliike Simolin. Tarjolla on ainakin astiota, kirjoja, huonekaluja, valaisimia, tekstiilejä, lankoja ja koruja.

Jos tekee mieli lähteä vähän pidemmälle, kannattaa napata sisko tai kaveri mukaan ja retkeillä viikonloppuisin Helsinkiin Jäähallin kirppikselle erityisesti vaateostoksille. Mukaan kannattaa varata vähän evästä ja riittävän suuri kassi ostoksille.

Löytämisen riemua ja uusia vanhoja rakkauksia viikkoonne!

-Hanna

 

Kommentoi