Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

Farkuista vauvan ruokalapuiksi

Ne ovat yleensä rumia. Sellaisia, ettei todellakaan niitä tee mieli pitää esillä ja tuolin reunalla roikkumassa. Tai sitten sellaisia muovisia, jotka ovat ihan tahmeita ja lähmässä ja inhottavan kovia päällä. Tai jopa sellaisia, etteivät ime yhtään nestettä vaan valuttavat syliin kaiken vähänkään lötkömmän olomuodon omaavan aineksen.

Puhun siis vauvojen ruokalapuista.

Olen lähestulkoon aina käytännöllisyyden puolestapuhujien eturivissä heilumassa, mutta rajansa kaikella. Muoviset kaukalon malliset ruokalaput ovat kerta kaikkiaan niin ällöttäviä kapistuksia, ettei niitä käytä kuin vasta aivan äärimmäisessä hädässä. Yh.

Farkusta tehdyn ruokalapun kehtaa jättää näkyville. Kuvat: Hanna Juhala
Farkusta tehdyn ruokalapun kehtaa jättää näkyville. Kuvat: Hanna Juhala

Olen lähestulkoon aina puhumassa myös materiaalien kierrättämisen ja hyvien tuunausideoiden puolesta. Tässäpä siis jälleen yksi ekologisempi (jostain unohtuneesta paikasta plagioitu) käsityövinkki vauvaperheisiin: Vanhoista farkuista tehty ruokalappu, joka kestää sekä katseen että käyttöä.

Farkku on materiaalina helppo pestä ja puhdistaa, se imee nestettä ja kestää rajujakin otteita perunaraivarin sattuessa. Ulkonäkö sitä paitsi vain paranee vanhetessaan. Hyvällä tuurilla tarvikkeetkin löytyvät suoraan ompelulaatikosta, koska et oikeastaan tarvitse muuta kuin farkkua ja reunanauhaa.

 

 Ruokalappu farkuista:

  • Leikkaa farkkujen lahkeen sivusauma auki ja levitä lahje.
  • Aseta kaava lahkeen nurjalle puolelle, jäljennä kaava kankaaseen ja leikkaa pala irti. Kaavan saat esim. vanhasta ruokalapusta.
  • Irrota farkuista halutessasi esimerkiksi takatasku, logo tai muu hauska yksityiskohta ratkojalla tai leikkaamalla.
  • Ompele mahdolliset koristeet kiinni essuun. Jos et halua ommella ylimääräisiä härpäkkeitä, myös farkkujen sauma toimii hyvännäköisenä yksityiskohtana.
  • Ompele reunanauha kiinni ruokalappuun oikealta puolelta. Sisäkaarre ja ulkokaarre ommellaan erikseen. Muista jättää riittävän pitkät solmimisvarat päihin.
  • Valmista! Sitten vaan lappu kaulaan ja syömään.
Essuja ompelee nopeasti mukavankokoisen kasan. Pese ja pidä!

Yksistä farkuista saa pukeutujan ja ruokalapun koosta sekä ompelutavasta riippuen noin 2-6 ruokalappua. Tilkkutöiden ystävä hyödyntää farkuista kerralla enemmän materiaalia. Itse tykkään, että ompelutyöt valmistuvat nopeasti, joten piirtelin lappuja isojen linjojen mukaan. Ruokalappuja kannattaa ommella kerralla enemmän, niin on riittävästi puhtaita vaihtureita jättää siihen tuolinkin reunalle roikkumaan.

Myös kolmion malliset kuolalaput onnistuvat etanailmiö-ikäiselle samalla idealla. Lapun reunan voi tarvittaessa viimeistellä pehmeämmällä kankaalla, niin kuolasuojaa on mukavampi käyttää pidempään.

Pikkutasku yksityiskohtana.
Pikkutasku yksityiskohtana.

Minulla ja ompelukoneella on jännä viha-rakkaus-suhde. Tapaamme pari kertaa vuodessa aika intensiivisissä merkeissä ja toteutamme jonkin yksittäisen projektin, mutta muuten tykkäämme ottaa riittävästi välimatkaa toisiimme. Ruokalaput valmistuivat kuitenkin sen verran rivakasti, että totaalikyllästyminen oli tällä kertaa kaukana. Saatan harkita uusintatreffejä lähitulevaisuuteen.

Aurinkoista viikkoa!

-Hanna

 

 

Kommentoi