Kaikki käsistäni

BLOGIT | Kaikki käsistäni

DIY: seinäkaappi vanhoista ikkunoista

Saatiin jokunen vuosi sitten hyväntekeväisyytenä pari pientä ikkunaa tutulta pariskunnalta (kiitos vielä L&J!). Ikkunat olivat ansiokkaasti palvelleet aikansa kesämökillä, mutta olivat sittemmin jääneet tarpeettomiksi.

Meillä ikkunat ehtivät odottaa uutta elämää hyvän tovin. Pari häätöuhkaustakin ne ehtivät saada, mutta en tilanahtaudesta huolimatta suostunut niistä luopumaan. Oli sellainen tunne, että niitä vielä tarvitaan.

Ja tarvittiinhan niitä. Pari vuotta sitten isomman remontin yhteydessä uusittiin myös alakerran wc-tila. Säilytysjärjestelyitä muokattiin siinä samalla, minkä seurauksena yhdelle seinälle jäi käytännössä pelkkää tyhjää. Ja kappas, ikkunoiden mitat olivat juuri passelit värkkäillä jotain siihen kohtaan!

Kyllä on ihmisen välillä hyvä vähän marinoida tavaroita. Jämäikkunoista syntyi nimittäin aika kelpo seinäkaappi koristamaan autiota seinää. Kaikki materiaalit löytyivät omasta takaa nurkista pyörimästä. Jopa Osmo-öljyvaha, jolla kaapin sivut käsiteltiin, oli hankittu aiemmin olohuoneen sohvapöytää varten. Hyvä tuuri kävi, kun vaha osoittautui lähes juuri samanväriseksi kuin ikkunanpokat.

Vanhoja ikkunoita. vähän lautaa ja sorminäppäryyttä. Sopii seinälle kuin nenä päähän. Kuvat: Hanna Juhala
Vanhoja ikkunoita. vähän lautaa ja sorminäppäryyttä. Sopii seinälle kuin nenä päähän. Kuvat: Hanna Juhala

Tässä pieni työohje kaappiin:

 Seinäkaappi vanhoista ikkunoista

 1. Anna ikkunoiden kuivua kunnolla lämpimässä ja kuivassa sisätilassa ainakin viikon päivät.
 2. Mittaa ikkunoiden korkeus ja lisää mittaan aukeamisvaraa noin 1 cm + laudan paksuus x 2.
 3. Sahaa mittojen mukaan kaksi laudanpätkää, joista tulee kaappiin sivut.
 4. Mittaa ikkunoiden leveys ja lisää mittaan aukeamisvaraa noin 1 cm. Keskelle riittää noin 5 mm rako ja reunoille saranoiden mentävät raot.
 5. Sahaa mittojen mukaiset kaksi laudanpätkää, joista tulee kaappiin ylä- ja alasivut.
 6. Viides laudanpätkä on hylly, jonka pituusmitta on sama kuin kohdan 4 mitta. Laudan syvyysmitasta pitää kuitenkin vähentää (halkaista lauta) ikkunan paksuus, jotta ovet menevät kiinni.
 7. Kuudes laudanpätkä on sidoslista, jonka pituusmitta on sama kuin kohdan 4 mitta. Hyvän sidelistan saat esimerkiksi kohdan 6 halkaistusta jämäpalasta. Poraa sidelistaan kiinnitystä varten kaksi 4 mm reikää noin 10 cm riman päistä mitattuna.
 8. Käsittele laudat haluamallasi tavalla, esim. maalaamalla tai vahaamalla ja anna kuivua kunnolla.
 9. Kokoa kaappi käyttäen apuna suorakulmaa ja ristimittaa. Lautojen kiinnitys toisiinsa onnistuu näppärästi pienillä loivakantaisilla Hobau-ruuveilla. Halutessasi voit lisätä puuliimaa liitosten väliin. Kaikki välipalikat ruuvataan kiinni sivulautojen läpi. (Huomaa, että kasauksessa kaapin pitkät sivut ovat uloimpana -> ala- ja yläsivu + hylly tulevat pitkien sivujen väliin.)
 10. Mittaa saranoille sopivat paikat ja kiinnitä ne paikoilleen ensin ikkunanpokaan ja sitten vasta kaapin runkoon. Saranoiden paikat kannattaa piirtää ja ottaa kaverin käsipari kannatteluavuksi.
 11. Kaappi kiinnitetään seinään sidelistan valmiiksi porattujen reikien kohdalta. Varmista oikea ja tukeva kiinnitystapa seinämateriaalisi mukaan.
 12. Lisää halutessasi esimerkiksi vetimet tai lukko. Valmista!
Päivittäin käytössä olevat tavarat ovat kaapissa helposti saatavilla.
Päivittäin käytössä olevat tavarat ovat kaapissa helposti saatavilla.

Meillä kaappi viimeisteltiin käyttämällä vanhaa sormihakaa lukkona. Syvyyttä tällä seinäkaapilla on vain yhden laudan verran, eli noin 15 cm. Ideaa voi toki muokata pidemmällekin: vaihda vaikka jo olemassa olevaan kaappiin pelkät ovet vanhoista ikkunoista, toteuta persoonallinen vitriini tai vaikka pieni avainkaappi.

Mukavaa viikkoa!

-Hanna

Kommentoi