Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Voiko autiotalon pelastaa?

Yksi pitkäaikainen unelmani on autiotalon kunnostaminen. Toki omassa talossamme on ollut hommaa, mutta se oli asuttu ennen meitä, ja jos me emme olisi sitä ostaneet, sen olisi ostanut joku muu. Mutta entä ne kaikki teiden varsilla ja peltojen laidoilla yksinäisyyttään kököttävät, kadotukseen matkalla olevat autiotalot?

Olen pienestä pitäen pitänyt autiotalojen tutkimisesta. Monet niistä ovat toki lahonneet ohi pelastettavuuden, mutta monissa taloissa on myös potentiaalia. Jos katto on ehjä ja talo ei ole jäänyt kostean kasvillisuuden peittoon tai sen kivijalka hautautunut maan alle, hirsitalo voi asumattomanakin uhmata aikaa ihmeellisen pitkään.

Liian usein vain hilseillyt maali ja hajonneet ikkunaruudut muuttavat hienon hirsitalon ihmisten silmissä ”harakanpesäksi” – ja se jää käyttämättömänä harmaantumaan ja katoamaan pensaikon joukkoon.

Jotkut pelastavat hylättyjä hirsitaloja maaseudulta siirtämällä niitä omista alkuperäisistä ympäristöistään kätevämmille paikoille. Itse haluaisin kuitenkin hoitaa autiotalon takaisin kuosiin omalla paikallaan, maisemassa johon talo kuuluu. Ottaa huostaan hylätyn kokonaisuuden, puhaltaa eloa menneiden aikojen harmaantuneeseen jäänteeseen.

Esimerkiksi näissä kuvissa näkyvä vanha torppa on juuri sellainen tapaus. Rakennus on jopa suojeltu, mutta silti sen on annettu ränsistyä, kuten niin monen muunkin sekä suojellun tai rakennushistoriallisesti arvokkaan, tai muuten vaan käyttökelpoisen, talon. Moni omistaja kai odottaa, että talo joku päivä on niin laho, etteivät edes viranomaiset voi vaatia sen kunnostamista.

Kauniilla paikalla metsänreunassa seisova torppa on saanut laudat ikkunoilleen ja helakka punamulta on aikaa sitten haalistunut sen pinnasta. Se seisoo silti ryhdikkäästi, kivijalka kallion päällä. Kattokin vaikuttaa suurin piirtein ehjältä, vaikka se onkin sammaleen peitossa ja räystäät ovat lahonneet.

 

Sisällä odottaa autiotaloille tyypillinen näky: romua, vaatteita, kenkiä ja lehtiä sikin sokin isoissa kasoissa pitkin lattioita, hiirenpapanoiden ja pölyn seassa. Muuttuvatko autiotalot nuorten rellestyspaikoiksi, vai miten ne päätyvät aina tällaiseen tilaan?

Tavaroita ja ikkunalaseja lukuunottamatta ei juuri mikään itse rakennuksessa ole pahasti rikki. Voisiko kaiken tämän toivottomuuden alta putsata esiin vielä kelvollisen talon? Miksi ei?

Päätin lopettaa jahkailun, käydä tuumasta toimeen ja lähteä toteuttamaan unelmaa. Tarjouduin ostamaan tämän yksinäisen torpan ja onnistuin! Nyt aion kääriä hihat ja katsoa mihin kuntoon sen vielä saa. Minä haluan jättää jälkeeni yhden käyttökelpoisen ja terveen talon enemmän, kuin ilman minua olisi jäänyt. Juurrutus ryhtyy siis nyt autiotalon pelastusoperaatioon!

IMGP2760

 

Kaikki kuvat: John Björkman

3 vastausta artikkeliin “Voiko autiotalon pelastaa?”

  1. eva-k kamppi

    kyllä voi . autiotalossa on henki on aika joka olis jokaisen nähtävä .olen entisöinnyt autiotaloja jo 10 ja kaikissa asutaan .olen tehnyt työt hellästi aidosti ja hyväksynyt huononkin.aiheesta pitäis enemmän puhua ja hyväksyä tällätavoin saatais entiaika ltakaisin .terv eva-k kamppi


  2. Jenni L.

    Oi vitsit, löysin nyt vasta tämän autiotalon kunnostusprojektisi! Tuli mieleeni, että miten sait selville talon omistajan (kunta?) ja miten ylipäätään autiotalon hankkiminen onnistuu? Kiinnostaisi nimittäin moinen projekti, mutta en tiedä mistä kannattaa aloittaa. Tiedossa olisi yksi mahdollinen kiinnostava kohde kuitenkin.


  3. John Björkman

    Tämän tapauksen sain kontaktiverkon kautta selville. Mutta Maanmittauslaitokselta pitäisi saada kiinteistöjen omistajia selville. Tai utelemalla naapurustosta. Naapurusto usein myös tietää, onko tilanne mahdollinen vai ei. Usein voi olla niin että omistajan mielestä niin huonokuntoista taloa ei kukaan voi haluta ostaa. Valitettavan usein myös rapistuvat talot ovat riitaisten kuolinpesien hallussa. Silti voi kannattaa tarjota. Mutta ennenkuin tarjoaa kannattaa tarkistaa talon kunto, jonkun vanhojen talojen päälle ymmärtävän kanssa jos itse ei ole kokemusta erottaa vakavia vaurioita pinnallisista. Esimerkiksi notkahtaneet savupiiput ja romahtaneet välipohjat kasvattavat urakkaa melkoisesti. Mutta onnea yritykseen! Aina on hienoa kun yksikin vanha talo saadaan pelastettua romahdukselta.


Kommentoi