Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Viljelyä lasin alla

Eräs vanha viljelymenetelmä, joka on vaipumassa unohduksiin, on lavaviljely. Vanhoissa kirjoissa usein näkee näitä viljelylavoja joissa on lasit päällä. Kyse on oikeastaan eräänlaisesta matalasta pienoiskasvihuoneesta. Puisen kehikon päälle laitetaan lasit, ja saadaan näin kevätaikaan luotua suotuisammat kasvuolosuhteet taimille.

IMGP1770
Lava on tehty ylijääneistä lattialaudoista ja kierrätetyistä ikkunanpokista.

Lavoja tehtiin ennen kahta lajia: kylmiä lavoja ja lämpimiä lavoja. Lämmin lava perustuu lannan palamiseen ja voidaan ottaa käyttöön paljon aikaisemmin. Se on kuitenkin työläs, pitää kaivaa syvälle ja sen perustamiseen tarvitaan suuria määriä hevosenlantaa. Kylmä lava on periaatteesssa samanlainen, mutta ilman valtavaa lämmintä lanta-alustaa se on, kuten nimi kertoo, huomattavasti kylmempi.

Kylmä lava toimi minulla kuitenkin viime vuonna erinomaisesti. Lavassa kasvatin mm. tomaatteja, basilikaa, kesäkurpitsaa ja chiliä. Keväällä taimikasvatin lavassa muualle istutettavia kasveja, pääasiassa avomaankurkkuja. Kun lavassa olevat kasvit olivat niin korkeita, etteivät ne enää mahtuneet lasin alle, nostin lasin pois ja annoin niiden jatkaa kasvua samalla paikalla.

Lavan reunat on rakennettu ylijääneistä lattialaudoista ja 2×2″ tolpista. Ikkunat ovat vanhoja tavallisia yksiruutuisia ikkunanpokia (rintamamiestalon ikkunoita tai T-ikkunoiden pokia) jotka ostin Wanhan Wallankumouksesta. Vanhoissa ”oikeissa” kasvilavoissa käytettiin erikoisvalmistettuja pokia, mutta vanhojen ikkunanpokien kierrättäminen on nykypäivänä paljon järkevämpää (vaikka haittapuolena niissä on, että sadevesi jää seisomaan korkeamman lasihuulloksen takia).

Olen sijoittanut lavan aivan kiinni talon lämpimään kivisokkeliin, joka antaa lisää hyötyä auringon lämmöstä. Tänä vuonna kiviseinää olisi tarkoitus kunnostaa, joten joudun varautumaan siihen että kasveja saattaa joutua siirtämään. Ehkä istutan ne isoihin ruukkuihin tai nikkaroin niille puusta kehykset, saa nähdä.

Kaivelin hieman kasvijätekompostia. Huomasin että se kävi kuumana, siis todella höyryävän kuumana. Ajattelin josko saisin hyödynnettyä tätä kuumana palavaa kompostiainesta ja siirsin sitä hieman kasvulavan pohjalle, ja peittelin valmiimmalla kompostiaineksella. Toivottavasti se antaa kasvulavaan hieman lisälämpöä. Ainakin lavaikkunoiden sisäpuolelle muodostui jo saman päivän aikana huurua ja sisällä tuoksuu kasvihuoneelta.

En kuitenkaan ole siirtänyt taimia lavaan ennenkuin yöpakkaset ovat ohi. Olisi todella ikävää menettää vaivalla alkuun pistetyt maatiaistomaatit ja –kurkut hennossa taimivaiheessa. Nyt toukokuun puolta väliä lähestyttäessä ilmat ovat huomattavasti lämmenneet ja taimet ovat siirtyneet lavaan.

 

IMGP1792
Taimet odottavat pääsyä lavaan.

 

IMGP1760
Kuumaa kompostia tarjolla.

 

IMGP1799
Melko pian kompostin lisäämisen jälkeen alkoi laseihin muodostua höyryä.

 

IMGP1794
Siellä on kasvien hyvä olla.

 

IMGP1361
Lavaviljelyä Ruotsin Vallbyssa. Tässä ”oikeaoppiset” lavaikkunat.

 

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi