Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Vanhat pihat ja vanhat pihapuut

IMGP4750

Vanhojen talojen pihoista löytyy usein vanhoja komeita puuvanhuksia. Ne herättävät tunteita. Omasta mielestäni harva asia voi olla niin komea ja kunnioitusta herättävä kuin mahtava, paksurunkoinen vanha lehtipuu tai kuusi. Puut ovat olennainen osa vanhoja pihapiirejä, mutta ne voivat olla kasvaneet ulos alkuperäisistä tehtävistään. Jokaista puuta tulee tarkastella yksilönä.

Puiden istuttamiseen liittyi tiettyjä perinteitä ja tapoja. Hyvin sijoitetut puut, ja ennen ne osattiin sijoittaa hyvin, ovat kodille ja asukkaille hyödyksi. Aurinkoisella puolella olevat lehtipuut antavat varjoa kesän kuumuudessa, mutta pudottavat lehtensä ja päästävät auringon säteet lämmittämään niinä vuodenaikoina kun niitä tarvitaan. Kuusia taas on tyypillisesti istutettu pohjoispuolille antamaan vuoden ympäri suojaa kylmiltä pohjoistuulilta. Maatilojen pihoille istutettujen yksittäisten puiden on ennen uskottu olevan sidoksissa tilan ja isännän menestykseen. Jos puu kaatui, kuoli pian isäntäkin tai tila joutui perikatoon.

Puu luo pihalle suotuisan mikroilmaston, suojaa tuulilta, pitää ilman kosteampana ja estää lämmintä ilmaa karkaamasta. Mutta se voi luoda myös liian kostean mikroilmaston. Joskus näkee täysin valtavien jalopuiden vihreään varjoon jääneitä puutaloja jotka näyttävät… melko huonovointisilta. Seinillä kasvaa vihreää levää ja lahovaurioita ei tarvitse etsiä, ne ovat paljain silmin nähtävissä.

Meidänkin talomme peltikatto kasvoi vihreää levää liian isoksi kasvaneen vaahteran varjossa. Lisäksi jalkarännit olivat täynnä vaahteran lehtiä ja siemeniä. Samaten talon eteläpäädyn hirret ovat paljastuneet hiljattain melko huonokuntoisiksi. Päätyä ympäröi melko villiintynyt syreeniaita, jota olimme pitäneet viehättävänä sellaisenaan ja antaneet olla. Syreenien lomassa on kuitenkin vallinnut liian kostea ja varjoisa ilmasto, mikä ei ole hirsitalolle hyväksi. Vastaisuudessa aita pidetään lyhyempänä ja talon päädyn ympäristö ilmavampana.

Vanha puu lisää biologista monimuotoisuutta. Etenkin jos puu on paikoitellen laho, siinä voi elää hyvinkin rikas ekosysteemi; sieniä, kääpiä, hyönteisiä, perhosia, lintuja, lepakoita. Lisäksi suuri vanha puu on valtava hiilivarasto, joka hidastaa ilmastonmuutosta. Lehtipuut parantavat maaperää tiputtamalla lehtiä, jotka voi joko kompostoida tai jättää maahan luovuttamaan ravinteita. Liian laho puu lähellä taloa voi toisaalta huolestuttaa itseä ja naapureita. Kannattaa aika ajoin tilata arboristi arvioimaan puiden kuntoa.

 

IMGP4760
Lehtipuut lannoittavat ja parantavat maaperää.

Isoksi kasvanut puu on myös pitkälle kehittyneessä vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. Pihan kasvit ovat sopeutuneet sen luomiin ilmasto-olosuhteisiin. Sen juuret imevät suuria määriä vettä. Minne vedet, jos puun kaataa? Puun juuret saattavat tukea maaperää. Mitä tapahtuu, jos juuret kuolevat ja maatuvat pois? Se saattaa aiheuttaa maaperän elämistä esimerkiksi rakennuksen alla.

Iso katon yli kasvanut vaahtera kaadettiin muutama vuosi sitten. Nyt katto voi hyvin, mutta ilta-aurinko tuntuu liiaksi lämmittävän länsiseinää siitä, missä vaahtera ennen oli. Myös pihan kaakkoisnurkassa ollut iso hopeapaju sai väistyä antamaan auringonvaloa. Ilman sitä ei kasvimaan pitäminen olisi ollut mahdollista.

Ei ole vedenpitävä väite, että vanha puu kuuluisi vanhan talon pihaan. Vanhoissa valokuvissa harvoin näkee suuria puita talojen lähellä. Kuvien maisemat ja pihat saattavat yllättää avoimuudellaan ja paljaudellaan. Toisaalta puut voidaan nähdä pihan ja talon iän mittareina. Mutta kun se mittari täyttää rännit ja katot roskalla ja uhkaa lahottaa talon, kannattaa harkita haluaako antaa sen mittarin viedä talon mennessään vai annetaanko talolle jatkoaikaa ja kaadetaan puu? Vanhat puut ovat kuitenkin upeita ja monella tavalla tärkeitä, ja ne kannattaa säilyttää aina kun voi.

IMGP4751

 

IMGP4738Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi