Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Vanha talo pitää vetreänä

UKK-instituutin julkaisemassa tuoreessa tiedotteessa tuodaan ilmi istumisen vaarat: runsaasti istuvilla, etenkin televisiota katsovilla ihmisillä, on huomattavasti korkeampi ennenaikaisen kuoleman riski kuin ihmisillä jotka istuvat vähemmän. Erityisen kohonnut riski on ihmisillä, jotka istuvat yli 7 tuntia päivässä.

Suomalaiset (kuten varmasti länsimaalaiset ylipäätään) viettävät aivan liikaa aikaa istuen, istuvat työmatkat autoissa ja tekevät istumatöitä päätteiden äärellä. Television tai tietokoneen ääressä vietetty vapaa-aika on ikäänkuin viimeinen naula arkkuun.

IMGP3983

Onneksi nämä riskit taitavat olla huomattavasti alennetut vanhoissa puutaloissa asuvilla, etenkin perheelisillä ihmisillä. Jos, kuten meillä, on vielä pesutilat kellarissa ja makuuhuoneet vintillä, saakin television katsomisen sijaan harrastaa liikuntalajeista hyödyllisintä eli portaita ylös alas kävelyä yllin kyllin. Pyykkikone jyllää päivittäin ja pyykkikoreja kannetaan vintiltä kellariin ja kellarista pyykkejä pihalle kuivumaan. Jokainen pyykkierä kannetaan kaksi kerrosta alas, pihalle kuivumaan ja sen jälkeen kaksi kerrosta ylös.

Ympäristötietoiset vanhemmat käyttävät tietenkin kestovaippoja, mikä luo huomattavan lisän pyykkirumbaan sekä samalla vähentää päivittäistä istumisen määrää ja kohentaa terveyttä entisestään! Myös jokainen vaipanvaihto ja potallakäynti edellyttää portaissa kävelyä – lapsi sylissä. Kun itse käy vessassa ei tarvitse sentään kantaa mitään (ellei vie jotakin pyykkikoria mennessään…).

Talvisin pitää kantaa päivittäin ainakin korillinen polttopuita sekä tehdä jatkuvasti enemmän pilkettä. Ai niin ja kolata piha – tehokasta liikuntaa sekin, muuten. Kesäisin vasta hommaa piisaa pensaiden leikkaamisessa, kasvimaiden ja kompostostien hoidossa, kitkemisessä, kastelussa, pihan siivoamisessa ja yleisessä ulkosalla oleilussa.

Hiekkaa kulkee kesäisin paljon sisälle ja matot pitää siksi viedä usein pihalle tampattavaksi. Eikä puutalo kunnostamatta kunnossa pysy. Joka vuodelle on projektia, joka pitää hyvin jaloillaan ja liikkeessä.

Tässä se taas nähdään – vanhat puutalot pitävät ihmiset terveinä. Kun ei yksinkertaisesti ehdi istumaan liikaa.

IMGP3991

 

IMGP3964

IMGP4003

IMGP3915

Kaikki kuvat: John ja Mari Björkman

 

 

Yksi vastaus artikkeliin “Vanha talo pitää vetreänä”

  1. Mika

    ”Onneksi nämä riskit taitavat olla huomattavasti alennetut vanhoissa puutaloissa asuvilla, etenkin perheelisillä ihmisillä.”

    Eli mitä opimme tästä? Kaikilla pitäisi olla perhe ja puutalo!

    (Tai no, olisiko sekään sitten niin hyvä asia loppujen lopuksi? Paljon lääkäreitä voisi jäädä työttömäksi)

    🙂


Kommentoi