Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Ulkorakennusten salat ja muita tikashommia

IMGP4871

 

IMGP4954

Loppusyksyn tullessa ja lehtien pudottua on aika kavuta tikkaille. Ensinnäkin rännit pitää putsata – tämä on todella tärkeää vuosittaista talon huoltoa millä estää ja hidastaa vakavampia vaurioita syntymästä ja kehittymästä. Samalla kannattaa tarkastaa rännien kunto.

Toinen tikashomma vie meillä tallin vintille. Sinne kannetaan puutarhahuonekalut ja muut talvisuojaan vietävät. Talvemmalla otetaan sieltä alas lumikolat ja potkukelkat.

Vanhoissa taloissa on yleensä kaikenlaisia ulkorakennuksia. Maalla niitä on usein melkoinen liuta; on navettaa, aittaa, liiteriä, huussia ja latoa. Meillä on vain talli. Mutta sitä tallia on olemassaolonsa aikana käytetty samaan kuin maaseudullakin vinttejä ja ulkorakennuksia: sinne on säilötty kaikki mahdollinen yli jääneistä rakennustarvikkeista huonekaluihin, vaatteisiin ja leluihin.

Monet nykyään halveksuvat tätä ennen vallinnutta tapaa säästää kaikki – nykyisin kun tavara pitäisi kuskata kaatopaikalle jo ennenkuin takuu on ummessa. Mitä vielä – tämän tavan ansiosta voimme löytää ulkorakennusten kätköistä kaikenlaisia aarteita, jotka samalla antavat osviittaa talon aiemmista vaiheista. Jos vaikka haluaisi palauttaa jonkun asian ennalleen tai muuten vaan haluaa tietää. Paras antaa vanhojen rojujen olla siellä. Mikä oikeus meillä on kuskata talon historiaa kaatopaikalle, kun kukaan ennen ei ole niin tehnyt?

Tässä lista kaikenlaista mielenkiintoista mitä meidän tallimme vintiltä on löynynyt:

IMGP4945

-Vanhoja pihapenkkejä. Toisen, jossa on kokoontaitettava jatko-osa, olemme ottaneet käyttöön.

-Hevosen länget. Luultavasti Kuorma-ajurin, talon ensimmäisen asukkaan ajalta. (katso lue talon remontteja kuin historiankirjaa)

-Puiset keittiön hyllyt, hyvässä kunnossa. Voi kun nämä olisi löydetty ennenkuin keittiön kaapit uusittiin!

-Osia talon alkuperäisistä syöksytorvista. Näin ränneistä puheen ollen.

-Olohuoneen alkuperäiset lattialistat. Maalattu ja palautettu paikoilleen. Pätkiä muistakin puretuista listoista.

IMGP4933

IMGP4934

-Kellarissa käytettyä sormipaneelia sen verran, että niistä sai korjattua yhden risan seinän.

-Kaakeliuunien ja hellojen varakaakeleita. Näköjään talossa on alunperin ollut ainakin vihreitä ja valkoisia kaakeloituja tulisijoja.

-Suksia ja rattikelkkoja eri aikakausilta.

IMGP4938

IMGP4950

Olen osaltani kunnioittanut tätä vanhaa hyvää vintille sullomisen tapaa ja säilönyt sinne esimerkiksi ehjänä purettuja paneeleita ja listoja sekä omista remonteista ylijääneitä lattialautoja ja muita materiaaleja. Näin talon tulevatkin asukkaat saavat tietää, millaisia materiaaleja siinä on aiemmin ollut.

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi