Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Ulko-oven väri

Ulko-ovi pohjamaalattuna.
Ulko-ovi pohjamaalattuna.

IMGP0394

Uusi ulko-ovemme on asennettu ja toiminut toistaiseksi hyvin. Oven valmistanut puuseppä Valtteri Lindblad muistutti, että ovi kannattaa maalata mahdollisimman pian kosteuden suojaksi ja jotta linnut eivät söisi lasitusten kittiä.

Siis tuumasta toimeen, paitsi että sopivia eli sateettomia kelejä on saanut odotella. Lisäksi kannattaa odottaa ajankohtaa jolloin lapset ovat pari päivää muualla, sillä pellavaöljymaali kuivuu hyvin hitaasti emmekä halua pienten sormien kuljettavan maalia ties mihin.

Ensin kuitenkin oksakohtien käsittely shellakalla. Se sentään kuivuu nopeasti. Sitten pohjamaali ohennetulla valkoisella pellavaöljymaalilla. Tällä kertaa käytin tärpättiä ohennukseen, jotta pohjamaali imeytyisi paremmin puuhun.

Mutta mikä oven väriksi? Rakennuksen pääsisäänkäynnillä kun on vissi merkitys julkisivussa. Sisäänkäyntiä on yleensä erityisesti korostettu ja koristeltu.

Mieleeni muistuvat erään rakennusperinteeseen perehtyneen arkkitehdin opit: ulko-ovi on perinteisesti maalattu julkisivusta poikkeavalla, usein voimakkaalla värillä. Ja valkoiseksi ulko-ovea ei ainakaan perinteisesti ole maalattu.

Olen jälkeenpäin testannut tätä katsomalla museoitujen ja hyvin säilyneiden vanhojen rakennusten ovia: punamullattujen talojen ovet ovat usein vihreitä, keltaisia tai ruskeita. Vihreiden talojen ovet taas punaisia tai mustia.

Meidän talomme on sininen valkoisilla listoilla. Siispä valitsen ulko-oven väriksi punaisen. Olkoonkin, että peltikattommekin on punainen. Koska julkisivun väri on melko voimakas, ei ulko-ovi voi olla hailakka. Reipasta talonpoikaista väriskaalaa sovellamme siis.

IMGP0402

IMGP0413

Valitsen pigmentiksi englanninpunaisen, joka on hieman vähemmän oranssi kuin punamullassa käytetty italianpunainen.

Sekoitan maalin itse, koska ulko-oven väri on minulle erityisen tärkeä. Eikä sitä tarvita suuria määriä. Pellavaöljyvernissaa, pigmenttiä, liitua ja paljon sekoittamista ja hiertämistä. Ikkunoiden ympäriltä maalaaminen vaatii erityistä tarkkuutta, sillä maalin on tarkois mennä hieman kittauksen yli, eikä tähän sovi maalarinteipillä tehty rajaus (sisäpuolen maalaukseen tein kuitenkin teippaukset).

Punaisesta tuli kuitenkin ehkä aavistuksen voimakasta. Hieman vaaleampi toinen kerros ei olisi pahitteeksi, mutta luulen että nyt alkaa olla syksyistä jo maalaushommiin eli se saa luultavimmin odottaa ensi vuoteen. Ihan hyvin se tällaisena menee.

IMGP0417

818
Puutarhakamera 18.8. Kuva: Nemesol Oy

Kuvat: John Björkman, ellei toisin mainittu

Kommentoi