Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Tunnelmia Perinneasuntomessuilta

Nyt on perinneasuntomessut pidetty ja olipahan jollakin tapaa uudenlainen kokemus olla tämän alan messuilla jotka a) järjestetään museoympäristössä ja b) ovat vain rakennusperintömessut. Olen toki ollut Piha ja puutarha -messujen ”perinnerakennusnurkkauksessa,” mutta se oli aivan eri kokemus kuin todella aiheelle vihitty erillinen tapahtuma.

Ja kyllähän perinneasunnot ja perinnerakentaminen oman tapahtumansa ansaitsee! Vanhojen talojen arvostus ja halu korjata oikein alkaa olla enemmän ja enemmän yleisessä tiedossa ja yleisö on todella laatutietoista. Näytteilleasettejat oli valikoitu hyvin niin että he edustivat todellista alan osaamista.

 

Curatio Turunmaan korjausrakentamisyhdistys on aatteellinen yhdistys, jolta saa mm. korjausneuvoja vanhoille taloille.
Antti Paanasen Kakluuniverstas valmistaa käsin tehtyjä uusia kaakeliuuneja Turussa.

 

Oli todella mukavaa saada vaihtaa ajatuksia ihmisten, niin näytteilleasettajien kuin kävijöidenkin kanssa, kaikesta talojen korjaamisesta puulämmitykseen ja siltä väliltä.
Ja se ympäristön merkitys! Aluksi ajattelin että Kuralan kylämäki olisi sopinut tähän tapahtumaan paremmin, koska siellä on sen tyyppisiä taloja mitä ihmiset omistavat. Eihän Luostarinmäen talojen tapaisia ole enää kellään.

Mutta kun olin paikan päällä, pyörsin mieleni. Luostarinmäen talot loivat upeat ja mieleenpainuvat puitteet tämäntyyppiselle tapahtumalle. Ne ikäänkuin kantoivat viestiä hirsirakennusperinteemme arvosta. Samalla ne ovat sympaattisia ja lähestyttäviä, eivät mahtipontisia kartanoita. Taloja on joskus pidetty hökkelikylänä, nyt ne ovat kulttuuriaarre.
Ihmiset myös arvostivat pihojen intiimiyttä. Jokaisessa pihassa oli vain pari näytteilleasettajaa, eikä heidän tarvinnut kilpailla keskenään eikä todellakaan kyhjöttää persoonattomissa kopeissa.

Omat luentoni, niin vanhassa talossa asumisesta kuin puulämmityksestä ja tulisijoista keräsivät oikein mukavasti yleisöä ja tosiaan ajatuksia pääsi vaihtamaan ja kuulla monista mielenkiintoisista taloista ja tulisijaratkaisuista.

Suuri kiitos kaikille jotka tulivat kuuntelemaan ja juttelemaan viikonlopun aikana! Toivon että tulee lisää tilaisuuksia tavata samanhenkisiä ihmisiä uusilla Perinneasuntomessuilla.

Tapettitehdas Pihlgren & Ritola valmistaa perinteisiä paperitapetteja historiallisilla kuvioilla.
Rakennusperinteen ystävät on maanlaajuinen rakennusperintötietoutta levittävä yhdistys joka julkaisee mm. Tuuma-lehteä. Kuvassa Viri Teppo-Pärnä kertoo yhdistyksen toiminnasta.
Turunmaan korjausrakentamisosuuskunta ja Tamminaula esittäytyivät samassa pihassa.

 

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi