Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Sähkö tuli torppaan

Autiotorpassamme ei tietenkään hankittaessa ollut sähköä. Johdot ja muut asennukset vaikuttavat suurimmilta osin olevan sieltä 1950-60-lukujen taitteesta. Vanhat vipukatkaisijat. Peltivaippaiset sähköjohdot jotka ovat aika kuluneen näköisiä. Uskaltaisiko tänne kytkeä sähköjä ollenkaan?

Sähköasennukset eivät päällisin puolin olleet kovin luotettavan näköisiä...
Sähköasennukset eivät päällisin puolin olleet kovin luotettavan näköisiä…

Otin riskin, soitin sähköyhtiöön ja pyysin kytkemään kiinteistöön uudelleen sähköt. He kertoivat minä päivänä virta tulee päälle ja kehottivat ennen sitä varmistamaan ettei talossa ole mitään päälle kytkettyjä laitteita. Otin varmuudeksi sulakkeet irti ja sammutin pääkatkaisijasta virrat.

Kun seuraavan kerran kävin talolla, totesin että saunakamariin ja keittiöön syttyvät valot. Mutta ovatko asennukset turvallisia käyttää?

Soitin sähköasentaja Joel Merisaarelle, joka aikoinaan tarkisti myös oman kotitalomme sähkölaitteiden turvallisuuden. Tiesin, että hän on sitä koulukuntaa, joka ei automaattisesti tyrmäisi 60 vuotta vanhoja asennuksia niiden iän vuoksi, vaan asiallisesti mittaa ja tarkistaa, ovatko ne turvalliset ja toimivat vai ei. Optimistina tietenkin toivoin, että alkuperäiset sähköasennukset voitaisiin jättää käyttöön. En kuitenkaan uskaltanut toivoa liikaa näiden ruosteisen oloisten peltikuorijohtojen suhteen.

Merisaari kävi läpi rakennuksen mittarin, sulaketaulun ja kaikki valaisimet ja pistorasiat sekä sähköhellan. Melko yllättävä lopputulos: lähes kaikki sähkölaitteet todettiin käyttökuntoisiksi, hellaa myöten. Ainoastaan saunan valaisin reputti, saunojen sähköasennusten turvallisuusmääräysten huomattavasti tiukennuttua, sekä pukuhuoneen pistorasia rikkoutuneen läppäkannen vuoksi.

Joel Merisaari tarkistaa johtojen ja rasioiden kuntoa.
Joel Merisaari tarkistaa johtojen ja rasioiden kuntoa.

Melkoinen onnenpotku – torpan sähköjä ei siis tarvitse lähteä uusimaan muuta kuin saunan ja pukuhuoneen osalta! 60 vuotta vanhat sähköjohdot ja pistorasiat pystyvät ainakin tässä tapauksessa yhä toimittamaan tehtäväänsä.

Sain tosin tarkan ukaasin, että peltikuorisia johtoja ei missään nimessä saa irrottaa seinistä – sen jälkeen ne olisivat entistä tavaraa. Tämä pakottaa olemaan säästäväinen talon interiöörin kanssa (mikä tosin muutenkin oli suunnitelmana) – jos lähtisimme purkamaan sisäpintoja, joutuisimme uusimaan myös sähköt, mikä on kallista puuhaa. Mutta jos ammattimies on todennut että sähköt ovat käyttökelpoiset, ja  jos sisäpinnat jättää ennalleen on etenemissuunnitelma melko selkeä: sisäpinnat jätetään ennalleen ja säästämme niin vaivaa, rahaa kuin alkuperäistä interiööriäkin.

Yllättävän vanhatkin sähköasennukset voivat siis olla täysin käyttökelpoisia ja turvallisia. Mutta kannattaa aina tarkistuttaa asia ammatilaisella!

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi